2/10/09

Το αλκοόλ δυναμιτίζει τα κοινωνικά θεμέλια στην Ευρώπη


Δ. ΠΑΣΣΑΛΗΣ – Π. ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ παγκοσμίως και μάλιστα με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
Περίπου 55 εκατομμύρια ενηλίκων Ευρωπαίων, δηλαδή το 15% του ενηλίκου πληθυσμού, καταναλώνουν τουλάχιστον σε επικίνδυνο επίπεδο ποσότητες αλκοόλ. Περίπου 20 εκατομμύρια εξ’ αυτών, που αντιπροσωπεύουν το 6% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ σε επιβλαβές επίπεδο.

Το ζήτημα των συνεπειών της κατανάλωσης αλκοόλ ανέπτυξαν προχθές εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών - υπηρεσιών, από το βήμα της ημερίδας «Στρατηγικές αντιμετώπισης των συνεπειών της χρήσης αλκοόλ», στη Θεσσαλονίκη. «Το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για εξήντα ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους ασθενειών και τραυματισμών, είναι υπεύθυνο και για εκτεταμένες κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες που εκτείνονται και στον περίγυρο του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Διακογιάννης.
Περίπου 200.000 Έλληνες πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση και 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤεΠΝ). Δραματικά είναι και τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στους Έλληνες εφήβους. Πανελλαδική έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, κατέδειξε πως τρεις στους δέκα εφήβους μαθητές έχουν πιει περισσότερες από είκοσι φορές σε ένα χρόνο. Πρώτα σε προτίμηση μεταξύ των μαθητών έρχονται τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κ.α.).

Δ. ΠΑΣΣΑΛΗΣ: «ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΚΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΣΤΙΑ ΚΑΚΟΥ»
Μια κατ’ αρχήν ψύχραιμη και εν πολλοίς αξιοπρόσεκτη άποψη καταθέτει ο πρόεδρος του συλλόγου café-bar κ. Δημήτρης Πασσαλής, μέσα από έναν ρεαλιστικό συλλογισμό: «Οι νέοι μας, νοιώθοντας καταπίεση κι έχοντας ανησυχία για το μέλλον, βρίσκουν διεξόδους στο αλκοόλ, στις εξαρτησιογόνες ουσίες, στο internet κι αλλού. Δυστυχώς, λείπει ο ζωτικός χώρος εκτόνωσης, λείπει κι η ελπίδα για το μέλλον. Κι αν το αλκοόλ απαγορεύεται για ανήλικους στα bar, επιτρέπεται στα super market και στα περίπτερα! Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία όσον αφορά τη χώρα μας!».
Ο κ. Πασσαλής θεωρεί ότι η κατάσταση στα bar –και μάλιστα στη μικρή πόλη μας- είναι ελεγχόμενη: «Εμείς έχουμε όνομα και διεύθυνση, δεν θέλουμε αλλά και δεν μπορούμε να “σουρώσουμε” τα παιδιά, αφού θα κληθούμε να δώσουμε εξηγήσεις. Τα μαγαζιά μας σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργούν σαν ασπίδα κι όχι σαν εστίες κακού. Άλλωστε τα μαγαζιά της Ξάνθης είναι “καθαρά”, κάτι που βεβαιώνεται τόσο από τους “άρχοντες” του τόπου όσο και από την αστυνομία».
Με την πεποίθηση ότι «τη ζημιά την κάνει ο στρουθοκαμηλισμός» ο κ. Πασσαλής εξηγεί: «Το να πιει ένας νέος σ’ εμάς είναι λίγο-πολύ ελεγχόμενο. Όταν όμως μπορεί να παίρνει ελεύθερα και μάλιστα πιο φθηνά ποτά απ’ το super market ή το περίπτερο, λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Θα πιει περισσότερο, θα δημιουργηθεί μεταξύ των ομοίων του μια δυναμική του τύπου “ποιος είναι πιο μάγκας” και θα λειτουργήσει στο σκοτάδι. Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου café-bar, αναφέρεται σε ταξίδια του στο εξωτερικό όπου «πολλά παιδιά –ανήλικα ή ενήλικα- σέρνονται στο δρόμο, χωρίς παιδεία επί του θέματος και τα παίρνει το ασθενοφόρο» και καταλήγει λέγοντας: «Καλώς αναδεικνύετε το ζήτημα κι εμείς απ’ τη μεριά μας λέμε ότι θέλουμε υπεύθυνους πότες στα μαγαζιά μας».

Π. ΠΟΤΟΛΙΑΣ: «ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΜΠΟΜΠΕΣ”;»
Μπορεί ο δήμος Ξάνθης να απαξιώνει το θεσμικό φορέα εκπροσώπησης των νέων, όχι όμως και η «Θ». Που δίνει σήμερα βήμα σ’ ένα ανενεργό μέλος του ΤοΣυΝ, αλλά ενεργό νέο-πολίτη, τον Παναγιώτη Ποτόλια, να τοποθετηθεί επί ενός εκ των ζητημάτων που «καίνε» τη νεολαία: «Οι νέοι δεν έχουμε καταλάβει ότι ακόμα και δύο ποτά, μειώνουν τις αισθήσεις μας και τις άμυνες. Έχουμε ευθύνες οι νέοι που δεν θα έπρεπε να πίνουν τόσο πολύ. Αν ρωτήσεις, όλοι λένε ότι πίνουν επειδή έχουν προβλήματα, όμως εγώ δε νομίζω ότι ένας εικοσάχρονος πίνει γι’ αυτό. Πίνει για “μαγκιά”, για το θεαθήναι και γιατί πιστεύει ότι έτσι περνάει καλά. Πιστεύει ότι “φτιάχνοντας κεφάλι” θα μπορέσει να μιλήσει και πιο εύκολα στην κοπέλα απέναντι…».
Ο Πάνος Ποτόλιας λέει ότι «η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ για νέους κάτω των 18, υπάρχει μόνο για να υπάρχει» και σημειώνει ότι «το πολύ ποτό οδηγεί και σ’ άλλες εξαρτήσεις, αφού ευκολότερα μπορείς να πέσεις θύμα εκμετάλλευσης από κάποιους που θα επιδιώξουν να σε μπάσουν… αλλού». Προσθέτει δε ότι «δεν πρέπει να πίνει κάποιος παραπάνω απ’ όσο “τον παίρνει”» και συνιστά στους ομήλικούς του: «Πρέπει να πίνουν όσο μπορούν λιγότερο, το ποτό δεν έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό. Σημασία έχει η παρέα, αν δεν είσαι καλά μαζί της, όσο και να πιεις δεν αλλάζει τίποτε…».
Διαφοροποιούμενος από τις εκτιμήσεις του κ. Πασσαλή, ο Πάνος Ποτόλιας λέει ότι «δεν υπάρχει έλεγχος σε όλα τα μαγαζιά και ειδικά στα μεγάλα ή όταν υπάρχει πολυκοσμία, ιδιαίτερα Παρασκευή και Σάββατο» και στρέφεται στο μεγάλο πρόβλημα των νοθευμένων ποτών («μπόμπες»), που έχουν αφήσει πίσω ακόμα και σακατεμένους: «Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι “μπόμπες”, αλλά στην πόλη μας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν φαίνεται να ελέγχουν τι πίνουμε. Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, ποτέ δεν έχω πετύχει έλεγχο! Κι όμως, θα πρέπει να γίνονται και μάλιστα ξαφνικοί, ώστε να καταγραφεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό, αφού –πέρα απ’ όλα τ’ άλλα- προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας, παροδικά ή λιγότερο παροδικά. Μέσα σε όλα τα άλλα, θέλουμε να βλέπουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν» καταλήγει.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: