8/10/09

Με τους μηχανισμούς της μειονότητας τα… «έχει» ο ΣΥΡΙΖΑ


Ν. ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΑΣ: «ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΨΗΦΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ»

Με τους μηχανισμούς της μειονότητας τα… έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη συμμετοχή των Ζεϊμπέκ-Μαλκότς στο ψηφοδέλτιο του ΣυΡιζΑ και την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Ο κ. Καλιαμπάκας εκτιμά ότι: «Δυστυχώς λειτούργησαν και πάλι κάποιοι μηχανισμοί μέσα από την μειονότητα. Κάποια… σταλινικά ποσοστά που πήρε το ΠαΣοΚ, αυτό δείχνουν… Όσο για μας, είναι γεγονός ότι οι ψήφοι μας αυξήθηκαν κατά πολύ στη μειονότητα, αλλά –παρά την επίθεση- ανεβήκαμε και στις εκτός μειονότητας ψήφους, καταγράφοντας αύξηση σε όλα τα επίπεδα. Οι Ζεϊμπέκ και Μαλκότς έδειξαν καλή δυναμική κι ήταν οι μοναδικοί που μπόρεσαν ν’ αντισταθούν σ’ όλη την πίεση που δέχτηκε η μειονότητα από πολλούς και διάφορους μηχανισμούς. Περάσαμε από μεγάλες συμπληγάδες, αλλά τα καταφέραμε ικανοποιητικά».

Όσον αφορά τη συνέχεια, ο κ. Καλιαμπάκας στρέφει το ενδιαφέρον του στη ρύθμιση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων: «Έχουμε την πανελλαδική συνδιάσκεψη μέσα στον Οκτώβρη, όπου θα μπουν πολλά ζητήματα αναφορικά με τον τρόπο εκλογής αρχηγού, τις εσωτερικές διεργασίες, το αν και προς τα πού θα γίνουν ανοίγματα κ.α.». Σε τοπικό επίπεδο, δείχνει να προέχει η ανάδειξη του ζητήματος του λατομείου στο Πανέρι: «Παρόλο που παρατηρείται μια περίεργη συμπεριφορά από μερίδα του τύπου, εμείς θα προσπαθήσουμε ν’ αναδείξουμε αυτό το ζήτημα που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα προκαλέσει μεγάλα οικολογικά προβλήματα αν γίνει εκεί λατομείο. Μάλιστα, η πρώτη ερώτηση του ΣυΡιζΑ στη νέα βουλή, πιθανότατα θα είναι για το Πανέρι. Περιμένουμε και επίσκεψη βουλευτή –μας καθυστερεί η ορκομωσία- ώστε να δούμε και ν’ αναδείξουμε το θέμα που συναντά την αντίδραση όλων των κατοίκων».
Τέλος, ρωτήσαμε τον γραμματέα του Συν, αυτό που «γαργαλά» τη σκέψη και τη γλώσσα πολλών: αν το κόστος των δηλώσεων Κοροβέση ήταν η μη επανεκλογή του. «Ο Περικλής Κοροβέσης ήταν σε δύσκολη εκλογική περιφέρεια και πάλευε την έδρα μέχρι το πρωί. Ήταν και θέμα εκλογικού μέτρου, αλλά σίγουρα οι δηλώσεις του είχαν κάποιες επιπτώσεις…» καταλήγει ο κ. Καλιαμπάκας.

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Το γεγονός ότι οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου ανέδειξαν τρίτο κόμμα στην Ξάνθη τον ΣυΡιζΑ, αν και ήρθε πέμπτος πανελλαδικά, έχει το δικό του ιδιαίτερο βάρος.
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είδε τις ψήφους του σχεδόν να διπλασιάζονται, αφού οι 1.922 του 2007 έγιναν 3.456. Το ίδιο κόντεψε να γίνει και με το ποσοστό του, αφού από 2,51% πριν δύο χρόνια, έφτασε τώρα το 4,57%. Και φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι έφτασε να φλερτάρει ακόμα και με το να εκλέξει Ξανθιώτη ανάμεσα στους δεκατρείς εκπροσώπους του στο νέο κοινοβούλιο…
Την ίδια ώρα που σε πανελλαδικό επίπεδο τα πράγματα κινούνταν αντίστροφα: το 5,04% και οι 14 έδρες του 2007, μετατρεπόταν σε 4,6% και 13 έδρες, αφού απώλεσε 45.600 ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (έπεσε στις 315.611 από 361.211). Τα παραπάνω επιδέχονται πολλές ερμηνείες, σήμερα όμως φιλοξενείται αυτή του γραμματέα του Συνασπισμού στην Ξάνθη και υποψήφιου με τον ΣυΡιζΑ κ. Νίκου Καλιαμπάκα: «Έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, το πανελλαδικό αποτέλεσμα ίσως ξέφευγε κι από τις προσδοκίες μας» λέει ο κ. Καλιαμπάκας, με δεδομένο ότι το κόμμα «κατέβηκε» μουδιασμένο στον εκλογικό στίβο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς (εκτίναξη ποσοστών αρχικά και… καταβύθιση στη συνέχεια, Δεκεμβριανά και… φιλολογίες, κινήσεις Αλαβάνου, δηλώσεις Κοροβέση, εσωτερικές αναταράξεις κ.α.). «Πάντως» συνεχίζει ο γραμματέας του Συν, «το αποτέλεσμα και η άνετη είσοδός μας στη νέα βουλή, μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».
Σε τοπικό επίπεδο «στόχος μας ήταν πρωταρχικά να κάνουμε ρεκόρ ψήφων, κάτι που επιτεύχθηκε» λέει ο κ. Καλιαμπάκας, προσθέτοντας: «Και ρεκόρ ψήφων κάναμε και τρίτο κόμμα –για δεύτερη φορά στην ιστορία- βγήκαμε στον νομό μας. Και μάλιστα, αυτή τη φορά με περισσότερα κόμματα και παίρνοντας περισσότερες ψήφους. Βλέποντας τη δυναμική του ψηφοδελτίου μας, δημιουργήθηκαν και κάποιες προσδοκίες ακόμα και για έδρα, χωρίς να είναι στόχος μας. Προσδοκίες που είχαν βάση, αφού με το απροσδόκητα χαμηλό ποσοστό της ΝΔ, δεν ήθελε και πολύ να πάρουμε έδρα!...».

Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: