8/10/09
Σύσκεψη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη νομαρχία
ΝΟΜΑΡΧΗΣ: «Η ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Υπό τον νομάρχη Ξάνθης κ. Γεώργιο Παυλίδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη νομαρχία η καθιερωμένη εν όψει χειμώνα σύσκεψη.
Η αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου κατακλύσθηκε από τους προσελθόντες που συζήτησαν με τον προεδρεύοντα νομάρχη, επί του αντικειμένου «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών – χιονοπτώσεων - παγετού χειμερινής περιόδου 2009-2010». Παρέστησαν οι περισσότεροι εκ των συνολικά 54 κληθέντων εκπροσώπων φορέων, καταθέτοντας λεπτομέρειες και συζητώντας επί του σχεδιασμού και των δράσεων.
Στην εισήγησή του ο νομάρχης κ. Παυλίδης, αποτύπωσε τη σημασία της σύσκεψης λέγοντας ότι «η συνάντηση έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό, την συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και αρκετά χρόνια για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού» και συνέχισε αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας: «Ο νομός παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οδηγούν στο να έχει κάνει η ίδια η γεωγραφία δύσκολη την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων. Ειδικά σε σχέση με τις πλημμύρες -όπως εξάλλου και ιστορικά έχει αποδειχθεί- οι φυσικές καταστροφές είναι πιθανές. Αυτό οφείλεται σ’ ένα μεγάλο “ανάγλυφο” με μεγάλες κλίσεις στον ορεινό όγκο και σε μια πεδιάδα που όχι μόνο δεν έχει κλίσεις, αλλά σε ορισμένα σημεία ίσως είναι και πιο χαμηλά από τη θάλασσα, στις παραλιακές περιοχές. Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή οι υψηλές ταχύτητες κατάβασης των ποσοτήτων νερού από ραγδαίες αλλά και μεγάλες σε διάρκεια βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ταχύτητα που κινούνται τα νερά προς τη θάλασσα για να έχουν την τελική απορροή, δημιουργεί προβλήματα άλλοτε στην ορεινή κι άλλοτε στην πεδινή περιοχή. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια καταφέραμε, παρ’ ότι είχαμε ακραία φαινόμενα αρκετές φορές, να μην έχουμε ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές. Είναι αλήθεια επίσης, ότι έχουν γίνει εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία σ’ ένα μεγάλο βαθμό, έχουν οχυρώσει τον τόπο».
«ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ»
Ωστόσο, ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει λυθεί το 100% των προβλημάτων» και χαρακτήρισε την κάθε περίοδο ως «μια πρόκληση, μια νέα αφετηρία και ανανέωση για το τι θα έχουμε μπροστά μας». Τόνισε δε προς τους φορείς: «Σας έχει αποσταλεί εδώ και μέρες ένα έγγραφο, έτσι ώστε ο καθένας κατά το μέγεθος της ευθύνης και της συντήρησης των σημείων στην αρμοδιότητά του, να προσδιορίσει τα προβλήματα. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορική διαδρομή, η ιστορία και σ’ αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας διδάσκει. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός σε κανένα φαινόμενο».
Ακολούθως ο νομάρχης αναφέρθηκε στην ορθή χρήση της τεχνολογίας και στις ενημερώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην αξιοποίηση πληροφοριών και τεχνολογίας. Τόνισε δε ιδιαίτερα, αφ’ ενός ότι «δεν πρέπει να γίνουν οι ζημιές σε ανθρώπους, δεν πρέπει να έχουμε ζημιές σε κατοικημένες περιοχές και βεβαίως να ελαχιστοποιηθούν οι υλικές ζημιές στη συνέχεια» και αφ’ ετέρου ότι «η ενεργοποίηση στην αντιμετώπιση και κατά τη διάρκεια των φαινομένων, πρέπει να είναι πολλαπλή και πλήρης. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν δικαιούται να απέχει». Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη επιβράβευσης ιδιωτών που συμμετέχουν στις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών κι ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές τους, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα με τη συνεργασία όλων καταφέραμε να μην έχουμε αποκλεισμένους οικισμούς από χιονοπτώσεις επί αρκετά χρόνια».
Ακολούθως οι παριστάμενοι κατέθεσαν απόψεις, επεσήμαναν μεγάλες και μικρές –κάποιοι ακόμα και πολύ μικρές- λεπτομέρειες και σημεία που χρήζουν προσοχής, δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες από τα συντονιστικά όργανα και επιβεβαιώθηκε η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση των χειμερινών φαινομένων.
Θοδωρής Μπακάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου