21/10/09

Στοίχημα η ενότητα για τη Ν.Δ.


ΕΚΛΕΙΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Με 35 ονόματα στελεχών – συνέδρων εκ των οποίων στα 3 έχουν γίνει ενστάσεις, έφυγαν χθες για τη Ρηγίλλης οι καταστάσεις συνέδρων από την Ξάνθη.
Όπως τόνισε στη «Θ» ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Μωραϊτης «ουσιαστικά πάμε σε μία τροποποίηση του καταστατικού στο συνέδριο και συνεπώς είναι όχι μείζονος σημασίας το ότι κάποιοι κόπηκαν για διαφορετικούς λόγους από τα κεντρικά μας. Οι σύνεδροι θα πάνε στο συνέδριο, που αυτό όπως ξέρετε έχει απεμπλακεί από την εκλογή Προέδρου. Το νομό μας θα εκπροσωπούν συνολικά 35 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των τριών, όπου τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν τα κεντρικά αν μετέχουν…»

Παράλληλα όμως τη σημερινή διοίκηση της ΝΟΔΕ την απασχολεί περισσότερο απ’ ότι φαίνεται το θέμα της μάζωξης συγκεκριμένων στελεχών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ανασύνταξη του κομματικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων και παλιών Προέδρων του Οργάνου.
Πρωτοβουλία, που μάλλον θα έχει συνέχεια ενόψει πολλών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΆΡΧΙΣΕ -ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ- Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Με τη νέα απόφαση του Κ.Καραμανλή, που ανοίγει το δρόμο για την εκλογή από τη βάση, άρχισε ουσιαστικά και η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ. Μακρύς ο δρόμος έως τις κάλπες του Δεκεμβρίου, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος και «χτυπούν καμπανάκι» για την ενότητα του κόμματος.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GPO για λογαριασμό του Mega δίνει προβάδισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται να επικρατεί τόσο έναντι του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Δ.Αβραμόπουλου και στο δεύτερο γύρο.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιον θα θέλατε για πρόεδρο της ΝΔ», οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν: Ντόρα Μπακογιάννη σε ποσοστό 40,7%, Αντώνη Σαμαρά 29,8%, Δημήτρη Αβραμόπουλο 20,4%, Παναγιώτη Ψωμιάδη 4,5%.
Μεταξύ της Ντ.Μπακογιάννη και του Αντ.Σαμαρά, σε ενδεχόμενο β' γύρο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 52,3%, έναντι 40,1% του κ. Σαμαρά.
Στο ερώτημα «ποιος μπορεί να νικήσει το ΠΑΣΟΚ και τον Γ.Παπανδρέου», οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν: η Ντ.Μπακογιάννη σε ποσοστό 40,7%, ο Αντ.Σαμαράς 24,8%, ο Δ.Αβραμόπουλος 20,1%.

ΑΡΧΙΣΕ Η «ΜΑΧΗ»

Μετά την επισημοποίηση της διαδικασίας για εκλογή από τη βάση, οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ ξεκίνησαν την προεκλογική εκστρατεία τους.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο τηλεοπτικό κανάλι Alter, απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης προς όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην παράταξη, από την κεντροδεξιά έως την κεντροαριστερά. Εν τω μεταξύ, η κ. Μπακογιάννη αρχίζει περιοδείες, με πρώτο σταθμό την Ηλεία την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη.
Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στον ANT1, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ενωτικός και υποστήριξε ότι ο στόχος του είναι «να συνδέσει και πάλι την παράταξη με την κοινωνία». Ο κ. Σαμαράς έλαβε αποστάσεις από τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή, υπερασπίστηκε τις θέσεις του για την ΠΓΔΜ -που τον οδήγησαν εκτός της ΝΔ για οκτώ χρόνια-, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνομιλήσει και με τον ΛΑΟΣ.
Τους τόνους του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ανέβασε τη Δευτέρα ο Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε εμφανιστεί στη συναινετική «γραμμή» του Κ.Καραμανλή. Ο κ. Αβραμόπουλος αρχίζει τις περιοδείες του την Παρασκευή με συμβολική επίσκεψη στο Ελληνικό Αρκαδίας και το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Αργολίδα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Τις συνθήκες πόλωσης, εξαιτίας και της μακράς πορείας έως τις κάλπες του Δεκεμβρίου, φοβούνται κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Ευ.Μεϊμαράκης και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αν και ο Κ.Καραμανλή μίλησε στην ΚΟ της ΝΔ για δέσμευση όλων στο τρίπτυχο «ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη», ενδεικτικό είναι ότι την ίδια ώρα βουλευτές εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εσωκομματική αναμέτρηση και τα παρασκηνιακά χτυπήματα που δίνονται.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Μεϊμαράκη, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα ως τις εσωκομματικές εκλογές και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την παράταξη. Ανάλογους φόβους εκφράζει και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ πρέπει να μιλήσει πολιτικά και να ξεφύγει από την τεχνητή ένταση που επιχειρείται να δημιουργηθεί με επαναφορά διχαστικών διλημμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, συναντίληψη των δύο κορυφαίων στελεχών της ΝΔ καταγράφεται σε πολλά θέματα. Για «νέα φωνή» και «φωνή πρωτοπορίας» που συμβάλλει στην «επανεκκίνηση της παράταξης» μίλησε ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος παρουσίασε 8 αρχές και 18 θέσεις για ένα σύγχρονο κόμμα. Ο πρόεδρος του Forum2020 Ν. Καραχάλιος σχολίασε για την τοποθέτηση Σπηλιωτόπουλου: «Είναι σαν να περιγράφει το κόμμα του 2020».
Η τοποθέτηση Σπηλιωτόπουλου έδωσε τροφή για σχόλια περί των επικείμενων κινήσεών του, ειδικά σε μια στιγμή που υπάρχει ερωτηματικό στο αν θα είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαφωνεί με την προθεσμία για τις υποψηφιότητες και σε συνομιλητές του επισημαίνει: «Ακόμη οι κανόνες δεν έχουν καθοριστεί. Από τη στιγμή που πάμε σε ανοικτή διαδικασία, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με κλειστές συμμετοχές. Εφόσον άλλαξε ο λόγος του εκτάκτου συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή δεν μπορεί να ορίσει προθεσμία υποψηφιοτήτων. Μόνο η ΚΕ μπορεί να αποφασίσει».
Ανάλογη θέση έχει διατυπώσει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: