21/10/09
Καταγγέλλουν Αβραμόπουλο οι γιατροί
ΕΝΩ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΕΟ Π.Δ. Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο χώρο της Υγείας, μετά την αιφνιδιαστική προεκλογική υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος 180/09 και την δημοσίευσή του με σκανδαλώδεις διαδικασίες «εξπρές» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’/210/2-10-09), με το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο άνοιξε την πόρτα στην γενικευμένη είσοδο και στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επιχειρηματικά συμφέροντα εκτός του χώρου της Υγείας.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Όπως διευκρινίζει στην «Θ» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδρέας Πανταζόπουλος «τα κύρια σημεία της τροποποίησης που έφερε ο κ. Αβραμόπουλος με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα που αντικατέστησε το αντίστοιχο παλαιότερο 84/01, είναι πέντε. Το πρώτο έχει να κάνει με την ελευθερία που δίνεται σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της Υγείας. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόβλεψης για διατήρηση του 51% της μετοχικής βάσης της όποιας εταιρείας δραστηριοποιούνταν στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από ιατρούς, κάτι που αποσκοπούσε στην επικράτηση της ιατρικής δεοντολογίας επί των επιχειρηματικών πρακτικών. Η τρίτη αλλαγή αφορά το να επιτρέπεται στις εταιρείες αυτές να διατηρούν περισσότερα του ενός υποκαταστήματα σε κάθε νομό, ενώ σημαντική είναι ακόμη η αλλαγή που προωθήθηκε, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, η οποία πλέον αφήνει την έγκριση για την λειτουργία πολυϊατρίων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών, παρακάμπτωντας εντελώς τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι μέχρι σήμερα έδιναν αποφασιστικά την συναίνεσή τους για μία τέτοια επιχειρηματική δραστηριοποίηση, προσπαθώντας να τηρήσουν την δεοντολογία του ιατρικού επαγγέλματος. Τέλος, μέσω του «ανοίγματος» που προβλέπει το Π.Δ. 180/09 δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον χώρο και κατηγορίες συναδέλφων οι οποίοι αποκλείονταν από αυτή, όπως οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, για τους οποίους ο κ. Αβραμόπουλος κυριολεκτικά άνοιξε μία «κερκόπορτα» για να εισέλθουν στον χώρο».
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εντείνοντας τις πιέσεις της προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ιατρική κοινότητα στο σύνολό της εμφανίζεται να έχει λάβει «θέσεις μάχης», ιδιαίτερα ενοχλημένη από τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου «πέρασε» το Π.Δ. 180/09, χωρίς καμία διαβούλευση μαζί της, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Οκτωβρίου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, στην οποία καταγγέλλει ευθέως τον κ. Αβραμόπουλο διότι «εν κρυπτώ προώθησε και ψήφισε το Π.Δ. 180/09 την 1η Οκτωβρίου 2009, αναιρώντας τις υποσχέσεις και τις δημόσιες δεσμεύσεις του για διάλογο και δημόσια διαβούλευση με τους φορείς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται η αντίθεση του κλάδου στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τους όρους και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επικαλούμενη μεταξύ άλλων
- την πλήρη και χωρίς όρους εμπορευματοποίηση της υγείας, προς όφελος εμπόρων και επιχειρηματιών,
- τον άμεσο κίνδυνο για τα αποθεματικά της Περίθαλψης και των ασφαλιστικών Ταμείων,
- την έκθεση του Ελληνικού Λαού σε φαινόμενα εκμετάλλευσης, υπερθεραπείας και αλόγιστων παρακλινικών εξετάσεων.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Πολιτεία από αυτή την ενέργεια εμφανίζεται ως ανακόλουθη και αναξιόπιστη, αφού όχι μόνο φέρνει τον υγειονομικό κόσμο της χώρας προ τετελεσμένων, αγνοώντας τον με τρόπο αυθαίρετο και αλαζονικό αλλά παραδίδει τον κλάδο της περίθαλψης υγείας «βορά στην άκρατη εμπορευματοποίηση και στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου και των διαφόρων «αξιόλογων» επενδυτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Καλείται τέλος η νέα ηγεσία του υπουργείου να παρέμβει και να αποτρέψει τόσο την εμπορευματοποίηση που προωθήθηκε στον χώρο της Υγείας, όσο και τον αφανισμό του κλάδου, με παράλληλη έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς του χώρου της Υγείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται η ανακοίνωση και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, την οποία εξέδωσε στις 16 Οκτωβρίου και με την οποία εκτός του ότι ενημερώνει τα μέλη του για τις παραπάνω αλλαγές του Π.Δ. 180/09, τους ενημερώνει παράλληλα και για την δημόσια εκφρασμένη πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση του προαναφερθέντος Π.Δ., μετά τις αντιδράσεις τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κλπ.) όσο και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δύο είναι τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η νέα ηγεσία της κας Ξενογιανακοπούλου, στο υπουργείο Υγείας. Το πρώτο έχει να κάνει με την ολοκληρωτική κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που προώθησε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ το δεύτερο προβλέπει την απάλειψη μόνο της πρόβλεψης που αφορά την δυνατότητα κατοχής του 51% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και από επιχειρηματίες εκτός του ιατρικού χώρου. Πάντως σύσσωμος ο υγειονομικός κλάδος βρίσκεται σε στάση αναμονής, αναμένοντας τις επιλογές της νέας ηγεσίας του υπουργείου, το οποίο πάντως σε πρώτη φάση έχει «παγώσει» τις νέες αδειοδοτήσεις από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών μέχρι νεοτέρας, προωθώντας παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που να ρυθμίζει το ζήτημα, το οποίο ήδη εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου