3/10/09
Πλαφόν από τις τράπεζες στα μπλοκ επιταγών
Γ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «ΘΑ «ΠΑΓΩΣΕΙ» ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΑΓΟΡΑ…»
Προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το «κύμα» των μεταχρονολογημένων κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, βλέποντας ότι το πρόβλημα με τις ακάλυπτες επιταγές συνεχίζει να διογκώνεται, φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα. Δεδομένου μάλιστα ότι αναμένεται να μπούνε άμεσα στον «χορό» και οι τουριστικές επιχειρήσεις, που δεν μπόρεσαν και εκείνες σε μεγάλο βαθμό να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας μελετούν την επιβολή μέτρων συγκράτησης της αλόγιστης έκδοσης μεταχρονολογημένων επιταγών.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Στα 100 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά και εκφράζονται φόβοι για νέα δραματική άνοδο στις ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο. Προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των ακάλυπτων επιταγών, πριν οδηγήσει σε λουκέτα και υγιείς επιχειρήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητεί λύσεις, όπως για παράδειγμα είναι να μπει «πλαφόν» στα φύλλα αλλά και στα ποσά των μπλοκ επιταγών. Η αγορά εκφράζει φόβους ότι τον Οκτώβριο οι ακάλυπτες επιταγές θα καταγράψουν νέα άνοδο και στην πλειοψηφία τους θα προέρχονται από τουριστικές επιχειρήσεις. Τα «φέσια» στο 8μηνο 2009 ξεπέρασαν τα 2,3δισ. ευρώ, και είναι τριπλάσια σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 που ήταν 825 εκ. ευρώ. Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει ότι στο σύνολο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές θα ξεπεράσουν τα 3,5δισ. ευρώ.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο ο εμπορικός κόσμος όσο και οι βιοτέχνες και επαγγελματίες της χώρας.
Η «ΛΥΣΗ»
Όμως η πορεία των ακάλυπτων επιταγών έχει απασχολήσει και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρακολουθεί στενά και με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις.
Έτσι υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναζητούν τον τρόπο που θα μπει φρένο στην δραματική άνοδο των ακάλυπτων επιταγών, που έχει να κάνει με την πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών και όπως λένε είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα ένα πλέγμα παρεμβάσεων για να περιοριστεί το φαινόμενο.
Προτείνουν λοιπόν, μεταξύ των άλλων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν:
- στην υιοθέτηση των δίγραμμων επιταγών, να υπάρχει πλαφόν στα φύλλα επιταγών, αλλά και στο χρηματικό όριο του μπλοκ.
- ζητούν από τις τράπεζες ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο σε ότι αφορά την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και ιδιωτών που προμηθεύονται μπλοκ επιταγών.
Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς το τζίρο, τα κέρδη και εν γένει την οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία ή του ιδιώτη και να σταθμίζουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Όσο για το πλαφόν στα φύλλα επιταγών αναφέρουν, ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα μπλοκ επιταγών που προμηθεύεται μία εταιρεία και στα οικονομικά της στοιχεία.
Για το πλαφόν στο πιστωτικό όριο, μία λύση είναι να είναι τυπωμένο συγκεκριμένο ποσό σε κάθε φύλλο επιταγής. Π.χ. μία επιχείρηση μπορεί να έχει με βάση τον τζίρο και τα κέρδη της πιστωτικό όριο για μπλοκ 50.000 ευρώ, που σημαίνει 10 φύλλα Χ 5.000 ευρώ έκαστο.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
«Καταστροφική» χαρακτήρισε την προοπτική λήψης τέτοιων μέτρων και συστάσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννης Αλεξιάδης δηλώνοντας στην «Θ» ότι «είδαμε τι έγινε στην αγορά το «πάγωμα» των χορηγήσεων που έγινε από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής από την πλευρά των τραπεζών ήταν να «στεγνώσει» η αγορά από ρευστό. Στο άκουσμα λοιπόν και μόνο ενός τέτοιου μέτρου όλος ο εμπορικός κόσμος στέκεται αντίθετος. Προφανώς κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η αγορά έχουν μεγάλη σημασία η ψυχολογία και η σοβαρότητα. Τέτοια μέτρα εκτός από αστεία είναι και αψυχολόγητα διότι πηγαίνουν την κατάσταση από το ένα άκρο στο άλλο. Από την άκρατη χορήγηση πίστωσης στην διακοπή κάθε μορφής πίστωσης. Αναγνωρίζω βέβαια το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών όμως και αυτό, σε σημαντικό βαθμό, οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, που έστρεψε τον επιχειρηματικό κόσμο στις μεταχρονολογημένες επιταγές. Οι τελευταίες είναι μία ακόμη μορφή δανειοδότησης και ως τέτοια χρησιμοποιείται. Αν διακοπεί και αυτή, με τα όποια μέτρα, θα βρεθούμε όλοι με ένα οριστικό «πάγωμα» της αγοράς, με καταστροφικές συνέπειες για επιχειρηματίες, εργαζόμενους αλλά και για τα κρατικά ταμεία…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου