3/10/09

Σε είκοσι μέρες ξεκινούν οι εμβολιασμοί


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ

Άρχισαν ήδη να κλείνουν σχολεία μετά από εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης και το πρόσφορο έδαφος σε φημολογίες σπέρνει ανησυχία σε πολλούς γονείς.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που δημοσιεύτηκε χθες στον τύπο, κάθε τάξη θα κλείνει για δύο τριήμερα όταν υπάρχουν από ένα ως πέντε παιδιά με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα γρίπης. Αν κλείσουν περισσότερες από δύο-τρεις τάξεις, τότε θα μπαίνει λουκέτο σε όλο το σχολείο. Αν σε ένα κτίριο συστεγάζονται πολλά σχολεία και στο μεγαλύτερο μέρος αυτών εμφανιστούν πολλά κρούσματα, τότε θα τίθεται θέμα κλεισίματος του σχολικού συγκροτήματος.

Την απόφαση για να κλείσουν τάξεις ή ολόκληρα σχολεία παίρνουν οι νομάρχες της χώρας, ύστερα από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας. Κάθε διευθυντής σχολείου συμπληρώνει κάθε πρωί απουσιολόγιο, καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους ενημερώνουν κεντρικά το υπουργείο Παιδείας που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας.
Αναφορικά με τις απουσίες νοσούντων μαθητών, δεν θα ληφθούν υπόψη όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά εκδήλωσης γρίπης. Καθημερινά, ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας θα κωδικοποιεί και θα καταγράφει οποιαδήποτε απουσία σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος. Αν η ασθένεια προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, ο μαθητής θα απομονώνεται και τα συναρμόδια υπουργεία θα ελέγχουν αν υπάρχουν τόσα κρούσματα ώστε να επιβάλλουν το κλείσιμο μιας τάξης ή σχολείου. Έτσι, θα ερευνάται πλέον καθημερινά από ποια αιτία προέρχεται οποιαδήποτε απουσία μαθήτριας ή μαθητή.
Όσον αφορά τις χαμένες ώρες για τους μαθητές που θα νοσήσουν, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία ο νέος διαδικτυακός τόπος της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής τους στο σπίτι. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις είναι www.edutv.ypepth.gr και www.edutv.gr. Έχει εκπονηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων και διάρκειας τριών ωρών καθημερινά, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεχωριστά για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το πρόγραμμα θα παρουσιάζει εκπαιδευτικά θέματα ποικίλης ύλης, που σχετίζονται με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των σχολείων κι έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ»
«Αν δεν κλείναμε τα σχολεία, σε δύο ημέρες θα είχαν αρρωστήσει όλα τα παιδιά» δήλωσε προχθές ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με το κλείσιμο τεσσάρων σχολείων της Αττικής εξαιτίας μεγάλου αριθμού κρουσμάτων της νέας γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη και για επτά ημέρες δεν λειτουργούν το λύκειο Μελισσίων και το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου και από προχθές το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Αγία Παρασκευή) και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών (Παλαιό Ψυχικό). Σύμφωνα με τον υπουργό, τα τέσσερα σχολεία έκλεισαν επειδή παρουσιάστηκαν περισσότερα από πέντε κρούσματα της νέας γρίπης σε κάποιες τάξεις: «Επειδή όμως είχαμε και τάξεις που συγχρωτίζονται μεταξύ τους -κάνουν κοινά μαθήματα- το συμβούλιο για την πανδημία γρίπης αποφάσισε να κλείσουν για πέντε εργάσιμες ημέρες» σημείωσε.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη πως όταν κλείσει ο κύκλος αυτής της πανδημίας, που θα διαρκέσει έναν-ενάμιση χρόνο, η Ελλάδα θα έχει τα λιγότερα κρούσματα. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Όπως είπε, «το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και εκείνοι που θα εμβολιαστούν ή τα παιδιά τους θα πρέπει να έχουν καλή συνεργασία με τον γιατρό τους». Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρενέργειες, αλλά «το ιστορικό υγείας ενός παιδιού ή ενός ασθενούς το γνωρίζει καλύτερα ο γιατρός του».
Επιμέλεια: Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: