2/10/09

Αποτελέσματα με …γραπτά μηνύματα!


ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΕ 4.000 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η εκλογική διαδικασία της 4ης Οκτωβρίου περιέχει μία ουσιώδη καινοτομία η οποία, αν και θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ένα πέμπτο του συνόλου των 20.000 εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας, θα μπορέσει να εφοδιάσει από πολύ νωρίς, τόσο στους αναλυτές όσο και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες με ένα σημαντικό δείγμα των αποτελεσμάτων ώστε να μπορέσουν να έχουν μία σαφέστερη εικόνα του τελικού αποτελέσματος.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Η αλλαγή στο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα στις Νομαρχίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε αυτές τις εκλογές, είχε επίσης πειραματικά εφαρμοστεί στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και σε 502 εκλογικά τμήματα της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με θεαματικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την απευθείας ενημέρωσης της βάσης δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων, πριν ακόμη αυτά δοθούν με τους παραδοσιακούς τρόπους, στις κατά τόπους Νομαρχίες. Η μετάδοση θα γίνεται με κωδικοποιημένα γραπτά μηνύματα από ειδικά κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν παραλάβει ήδη οι νομαρχίες όλης της χώρας και έχουν ήδη προωθηθεί στους δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον γενικότερο εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων με προεκλογικό υλικό. Όπως εξήγησε στην «Θ» ο Φώτης Κοντόπουλος, από το τμήμα Εκλογών της Διεύθυνσης Πολιτικών Δικαιωμάτων της Νομαρχίας Ξάνθης «είναι μία πιλοτική εφαρμογή που δεν αναιρεί αλλά διενεργείται παράλληλα με την υπάρχουσα διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Η επιλογή των εκλογικών τμημάτων που θα την εφαρμόσουν ήταν τυχαία. Επιλέχθηκαν έτσι, με αναλογία περίπου 1 στα 5, 4.000 από τα 20.000 εκλογικά τμήματα σε εθνική κλίμακα, ενώ σε τοπική είναι 46 από τα 236, στα οποία οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιήσουν το νέο τρόπο μετάδοσης. Πάντως στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος στην Θεσσαλονίκη, 499 από τους 502 δικαστικούς αντιπροσώπους προτίμησαν να τον χρησιμοποιήσουν. Σημαντικό επίσης είναι ότι θα αναμεταδοθούν μόνο τα αποτελέσματα των κομμάτων και όχι και οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων». Όσον αφορά τα θετικά και τα αρνητικά της εφαρμογής, έστω και πιλοτικά, σε εθνική κλίμακα του νέου συστήματος, ο κ. Κοντόπουλος είναι μάλλον κατηγορηματικός: «στα θετικά του νέου συστήματος συμπεριλαμβάνεται η πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης πραγματικών αποτελεσμάτων και όχι εκτιμήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γύρω στις 9 το βράδυ θα μπορούμε να έχουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος των εκλογικών κέντρων, αφού σύμφωνα με όσα μας έδειξε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος στις Ευρωεκλογές, στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν ήδη πριν από τις 9 διαθέσιμα τα αποτελέσματα για περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα του νομού. Όσο για τα αρνητικά, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν, αφού η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών».

ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πέρα όμως από τις καινοτομίες υπάρχουν και τα συνήθη αλλά πολύ σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα κάθε εκλογικής διαδικασίας, τα οποία υπενθυμίζουμε συνοπτικά. Έτσι, στην ψηφοφορία της 4ης Οκτωβρίου οι κάλπες θα είναι ανοιχτές για όσους έχουν δικαίωμα ψήφου από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 7 το βράδυ και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1991) και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας, χωρίς να έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Το δικαίωμα αυτό στερούνται όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα του δήμου ή της κοινότητας, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, που για το νομό μας είναι συνολικά 234 συν δύο τμήματα ετεροδημοτών. Σημειώνεται ότι σε κανένα εκλογικό τμήμα οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 600.
Για να ψηφίσουμε πρέπει να έχουμε μαζί μας την αστυνομική μας ταυτότητα ή το διαβατήριό μας ώστε να αναγνωριστεί η ταυτότητά μας και να επαληθευτεί η εγγραφή μας στον εκλογικό κατάλογο. Ψηφίζουμε με φακέλους ειδικά σφραγισμένους και μονογραφημένους από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, χρησιμοποιώντας ένα από τα ψηφοδέλτια που μας δίνει η εφορευτική επιτροπή, όμως απαγορεύεται να ρίξουμε το ψηφοδέλτιό μας στην κάλπη αν αυτό δεν είναι μέσα στον φάκελο με το ειδικό γνώρισμα, αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν πρώτα δεν πάμε στο γνωστό παραβάν για να κάνουμε την επιλογή μας. Σημαντικό για την επιλογή μας είναι να θυμόμαστε ότι στην Ξάνθη εκλέγονται συνολικά τρεις εκπρόσωποί μας για το Εθνικό Κοινοβούλιο, όμως σταυρό προτίμησης μπορούμε να βάλουμε μόνο σε έναν υποψήφιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: