10/10/09

Στα 62-63 λεπτά το λίτρο «ανοίγει» το πετρέλαιο θέρμανσης την επόμενη εβδομάδα


-«ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
-ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

«Πρεμιέρα» για το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τιμή γύρω στα 63 λεπτά το λίτρο.
Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η τιμή κυμάνθηκε μεταξύ 61-21 λεπτών το λίτρο. Η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο εκφράζεται η ελπίδα ότι στις απομακρυσμένες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τα 65 λεπτά.

Από τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Χαραλαμπίδη αλλά και από βενζινοπώλες της περιοχής μας, επιβεβαιώθηκε ότι η φετινή πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ή το αργότερο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί «τα βυτία περιμένουν σε “ουρές”, οπότε μπορεί να ανοίξει την Πέμπτη αλλά να μοιραστεί την Παρασκευή», μας είπαν.
Όσον αφορά την τιμή «αυτή θα κινηθεί στα 60 με 65 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο» λένε οι βενζινοπώλες, κάνοντας λόγο για σαφώς «ακριβότερη και όχι ίδια τιμή με πέρυσι», όπως γράφηκε στον τύπο. Και με τον κ. Χαραλαμπίδη να σημειώνει: «Τόσο άνοιξε και πέρυσι, αλλά στο τέλος έκλεισε με πενήντα λεπτά το λίτρο, ενώ ενδιάμεσα είχε κατεβεί ακόμα και στα 45 λεπτά του ευρώ».

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συμβουλεύει τα νοικοκυριά κατά την αγορά πετρελαίου να προσέχουν τα εξής:
Να συγκρίνουν, ύστερα από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου (να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό), αφού το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα. Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο (απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους). Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ
«Για να μη γίνουν τα λεφτά σας... καπνός, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος καυστήρα–λέβητα», επισημαίνεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης αλλά και το ΚεΠΚα.
Όπως και σε κάθε άλλη λειτουργία στην οποία υπάρχει καύση, το πετρέλαιο που καίγεται εκπέμπει στην ατμόσφαιρα καυσαέρια που περιέχουν κυρίως αιθάλη (καπνό), διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογονάνθρακες. Δηλαδή ουσίες που δημιουργούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Από μετρήσεις του Οργανισμού προέκυψε ότι μόνο το 25%-35% των εγκαταστάσεων λειτουργούν εντός των νομοθετημένων ορίων. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προκύπτει ότι οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας (καυσίμου), με άμεσο οικονομικό όφελος των ιδιοκτητών-χρηστών των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, καθώς και οι δυνατότητες μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με ωφελούμενους το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καπνού και άλλων ρύπων που εκπέμπει κατά τη λειτουργία της μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, οφείλονται στην ατελή καύση του πετρελαίου στο σύστημα καυστήρα - λέβητα - καπνοδόχου. Η ατελής καύση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η κατάσταση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και η παλαιότητα της εγκατάστασης, κυρίως όμως οφείλεται στην έλλειψη σωστής και τακτικής συντήρησης - ρύθμισης του συστήματος καυστήρα - λέβητα - καπνοδόχου. Η καλά μονωμένη καπνοδόχος βοηθά στην καλύτερη διάχυση των καυσαερίων στο περιβάλλον και στην αποφυγή υγροποίησής τους, που δημιουργεί προβλήματα σκουριάς.
Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση - ρύθμιση - έλεγχο του συστήματος καυστήρα - λέβητα - καπνοδόχου. Μεγάλη θερμοκρασία καυσαερίων σημαίνει μεγάλες απώλειες από το λέβητα. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία των καυσαερίων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσης. Λίγη αιθάλη σημαίνει καλή καύση και συνεπώς λίγη ρύπανση. Επίσης, ο αδειούχος συντηρητής της εγκατάστασης πρέπει να συμπληρώνει και να παραδίνει στον υπεύθυνο της οικοδομής, το φύλλο συντήρησης-ρύθμισης που ορίζει η νομοθεσία.
Η σωστή συντήρηση-ρύθμιση της εγκατάστασης έχει τα παρακάτω οφέλη για τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης: Τα χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε πολλές φορές. Τα χρήματα (και το κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο. Τα χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε κάθε τόσο μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται. Την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας. Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (Απρίλιο-Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Στο λέβητα πρέπει να γίνουν: Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες. Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων. Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν: Καθαρισμός του ακροφυσίου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του. Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή. Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου. Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα. Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός αυτής καθώς και του καπναγωγού από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.
Άλλες εργασίες γενικής συντήρησης, που διευκολύνουν την καλή λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης: Αποκατάσταση της θερμομόνωσης της εξωτερικής επιφάνειας του λέβητα και των σωληνώσεων του λεβητοστάσιου, αν έχουν καταστραφεί. Καθαρισμός της δεξαμενής πετρελαίου από σκουριές, λάσπες, νερό κλπ. μετά την εκκένωσή της, τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Απομάκρυνση των καπνοσυλλεκτών, αν υπάρχουν, από τις ταράτσες.
Ο χώρος του λεβητοστασίου πρέπει να πληροί τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), να διαθέτει επαρκή αερισμό και γενικότερα να παραμένει καθαρός, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σ' αυτόν και να μην χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αντικειμένων και κυρίως εύφλεκτων υλικών. Το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι μονίμως εφοδιασμένο με τους κατάλληλους πυροσβεστήρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του πυροσβεστικού σώματος.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 8% σε πετρέλαιο.
Η τοποθέτηση θερμοστάτη εξωτερικού χώρου (αντιστάθμισης) και τρίοδης βάνας ανάμιξης, είναι υποχρεωτική με την ΚΥΑ 20840/79 για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας λειτουργίας της εγκατάστασης, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι ώρες λειτουργίας καθορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες των ενοίκων. Είναι όμως σημαντική οικονομία να αποφεύγονται τα πολλά ανάματα και σβησίματα του καλοριφέρ. Η καλή μόνωση των χώρων που θερμαίνονται, αποτελεί βασική αρχή. Οι χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα πρέπει να σφραγίζονται με αφρώδες υλικό. Ιδεώδης μόνωση για τα εξωτερικά ανοίγματα των οικοδομών είναι τα διπλά τζάμια, αποδίδει όμως και το απλό κλείσιμο του παντζουριού και της κουρτίνας.
Τα καλύμματα του καλοριφέρ πρέπει να αποφεύγονται, γιατί εμποδίζουν τη μετάδοση της θερμότητας. Ας αποφεύγουμε τον αερισμό των χώρων όταν λειτουργεί το καλοριφέρ. Ας μην ανοίγουμε τα παράθυρα όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά, αλλά ας κλείνουμε τους διακόπτες από ορισμένα σώματα. Έχουμε κι εμείς κάποιο μερίδιο στη θερμότητα και στα χρήματα που θα σωθούν.
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: