10/10/09

Στη Στοκχόλμη η συνέχεια της πανελλήνιας πρωτιάς μαθητριών του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης


Α. ΣΑΡΑΦΗ: «ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

Με έπαθλο ένα πολυσήμαντο πενθήμερο ταξίδι στη Ρουάντα της Αφρικής και με την «υποχρέωση» να περάσουν προηγουμένως από τη Στοκχόλμη για την τελική κρίση, συνεχίζουν το δρόμο της διάκρισης οι δυο μαθήτριες του 2ου ΕπαΛ Ξάνθης.

Όπως γράψαμε και στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στις δύο μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης που σχεδίασαν τις δύο καλύτερες αφίσες στην Ελλάδα σε μαθητικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Πρόκειται για τις Σεβγκήλ Απτουλάογλου και Θωμαή Ψάλτη που πέρυσι φοιτούσαν στην Γ΄ τάξη (τμήμα Γραφικών Τεχνών) του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕπαΛ - 1ου ΣΕΚ Ξάνθης. Οι μαθήτριες, με την επίβλεψη και βοήθεια της καθηγήτριας κας Αντιγόνης Σαράφη, σχεδίασαν αφίσες μέσα από θέματα όπως «πολιτισμική ποικιλομορφία», «ισότητα των δύο φύλλων», «παιδιά και νεολαία», οι οποίες τελικά επιλέχθηκαν ως οι δύο καλύτερες στην Ελλάδα!
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένας μαθητικός καλλιτεχνικός διαγωνισμός αφίσας και πολυμέσων, όπου τα δικά μας κορίτσια συμμετείχαν με αφίσες» εξηγεί η κα Σαράφη σε συζήτησή μας με την… δημιουργική τριάδα που κάνει περήφανη την Ξάνθη: «Διοργανώνεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή για θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος, το ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Απευθύνεται σε μαθητές από 16 μέχρι 18 χρόνων και συμμετέχουν με μία αφίσα ή ένα ηλεκτρονικό αρχείο power point. Τα κορίτσια επέλεξαν φυσικά να συμμετάσχουν με μία αφίσα, κάτι που ήταν μέρος του μαθήματός μας και η προσπάθειά τους ενισχύθηκε από τη δική μας βοήθεια. Αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν την Ελλάδα δύο μαθήτριες απ’ το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης. Και αυτό είναι το πολύ ευχάριστο, ότι και οι δύο φιναλίστ της χώρας μας είναι από την πόλη μας, από το ίδιο σχολείο και μάλιστα συμμαθήτριες! Συμμετείχαν πέντε μαθητές από το σχολείο μας σ’ αυτό το διαγωνισμό».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΙΑΚΡΙΣΗ «ΚΡΥΒΕΤΑΙ» Η κα ΣΑΡΑΦΗ
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αυτός γίνεται για τρίτη φορά και κάθε χρόνο παίρνουν μέρος μαθητές από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Δύο είναι πάντα οι φιναλίστ από κάθε χώρα, που με τους καθηγητές τους πηγαίνουν σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. «Πέρυσι ήταν στο Στρασβούργο, ενώ φέτος θα είναι στη Στοκχόλμη όπου θα βρεθούμε από 21 ως 23 Οκτωβρίου» λέει η κα Σαράφη. «Εκεί μαθαίνουμε ποιος από τους δύο φιναλίστ της κάθε χώρας θα είναι ο νικητής της χώρας του. Εκεί, θα παραβρεθούμε στις ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης, σε κάποια σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και όπου συγκεντρώνονται επίτροποι της ΕΕ -πέρυσι ήταν και ο Kofi Annan- ως ομιλητές και κάνουν λόγο για τα προβλήματα στις υπό ανάπτυξη χώρες της Αφρικής. Θα παραστούμε στα συνέδρια, καθώς και σε πολλά άλλα αξιόλογα πράγματα. Μας μίλησαν επίσης και για κάποιες… εκπλήξεις, χωρίς να μας τις αποκαλύψουν. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων και θα δούμε αν μία από τις δύο μαθήτριές μας φέρει και την πρωτιά. Η μαθήτρια που θα βγει πρώτη, μαζί με τον καθηγητή της, θα πάει για πέντε μέρες στη Ρουάντα (σσ. ένας καθηγητής κι ένας μαθητής από κάθε χώρα). Αυτό είναι το ταξίδι-έπαθλο και θα πραγματοποιηθεί Μάρτη-Απρίλη. Εκεί θα μας ξεναγήσουν σε κάποια αναπτυξιακά έργα που γίνονται με χρηματοδότηση της ΕΕ, σε κάποια σχολεία για να έχουν οι μαθητές κάποια επαφή και να δουν τι συμβαίνει εκεί, σε κάποια έργα περιβαλλοντικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνομιλήτριά μας ξαναείχε αυτή την εμπειρία, αφού πέρυσι βραβεύθηκε μία ακόμη μαθήτριά της, η Χρυσούλα Αρίδου από το 1ο ΕπαΛ Βέροιας, όπου υπηρετούσε η κα Σαράφη! «Πέρυσι βρεθήκαμε στη Ζάμπια και μας πήγαν σε πολλά σχολεία. Ήταν να μας ξεναγήσουν σ’ ένα πολύ ωραίο πάρκο, αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε λόγω καιρού και το είδαμε μόνο εξωτερικά. Επίσης, πήγαμε σ’ ένα πρωτόγονο χωριό που ζουν όπως ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν, ωστόσο διαθέτουν όμως και τηλεόραση…».

ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Χαρά και ενθουσιασμός είναι τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τη φαινομενική ψυχραιμία των δύο μαθητριών. Η Θωμαή και Σεβγκήλ ζουν με την αγωνία του τριημέρου της μεταπροσεχούς Τετάρτης-Παρασκευής (21-23/10) και του τελικού αποτελέσματος. Ωστόσο μας μιλούν για το έργο τους και μόνο αυτό: «Το θέμα της αφίσας μου ήταν η πολιτισμική ποικιλομορφία» λέει η Θωμαή και εξηγεί: «Το χρονικό διάστημα που μας δόθηκε ήταν αρκετό και μπορούσαμε να δουλέψουμε με ησυχία. Το έψαξα σε συνεργασία με την καθηγήτρια και τους συμμαθητές μου και βρήκαμε τα χρώματα της αφίσας που σχηματίζουν τις φυλές του κόσμου. Τα χρώματα τα επιλέξαμε από τα μπαχαρικά για να αποδώσουμε τις φυλές (και μ’ αυτό το θέμα θέλω να πω ότι διάφορα χρώματα, δηλαδή διάφοροι άνθρωποι, κάνουν ένα κόσμο καλύτερο. Το μήνυμα λοιπόν του έργου είναι: δεν έχει σημασία αν έχουμε διαφορετικό χρώμα, είμαστε ίδιοι και μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον. Όπως δηλαδή… τα μπαχαρικά, το καθένα δίνει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του στο φαγητό μας!».
«Και το δικό μου θέμα είναι η πολιτισμική ποικιλομορφία και η ισότητα των δύο φύλων» λέει η Σεβγκήλ: «Δεν ήταν δύσκολο, προτίμησα να φτιάξω ένα φωτογραφικό κολάζ, κατεβάζοντάς φωτογραφίες απ’ το internet. Με βοήθησε και η καθηγήτριά μου στην όλη προσπάθεια. Η ιδέα μού ήρθε εύκολα κι αβίαστα, επειδή και στην Ξάνθη έχουμε ποικιλομορφία (θρησκευτική), βρήκα τις φωτογραφίες των γυναικών από τη μουσουλμανική κοινότητα (σσ. που στην Αφρική είναι μεγάλη) κι έτσι ήρθε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αναδείξαμε δηλαδή διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικά χρώματα και το μήνυμα είναι και εδώ ότι μπορεί να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη, συνεργασία, τα ίδια δικαιώματα στη ζωή».
Η «Θ» θα επανέλθει στο τιμητικό για την πόλη μας ζήτημα, μετά την επιστροφή μαθητριών και καθηγήτριας από τη Στοκχόλμη. Προς το παρόν, οι ευχές της «Θ» είναι κοινές με όλων των Ξανθιωτών: καλό ταξίδι και καλή επιτυχία.
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: