22/9/09

Τρώμε από τα «έτοιμα»…


Μεγάλη μείωση καταθέσεων καταγράφει η Τ.τ.Ε. – «Σφιχτές» οι χορηγήσεις δανείων και σε τοπικό επίπεδο

Παρά τις διαφημιστικές εκστρατείες των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, η μη αναστροφή μέχρι και σήμερα του κλεισίματος των «κρουνών» των τραπεζικών χορηγήσεων φαίνεται πως φέρνει ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Έλληνες αρχίζουν πλέον να «τρώνε» από τα «έτοιμα». Έτσι μπορεί εύκολα να μεταφράσει κανείς την μείωση κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων που παρατηρήθηκε μόνο μέσα σε ένα μήνα. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο του 2009, συνολικά σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας οι καταθέσεις των Ελλήνων μειώθηκαν από τα 237,8 στα 234,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«ΣΠΑΖΟΥΝ» ΤΟΝ «ΚΟΥΜΠΑΡΑ»
Η απλή αναγωγή αυτού του αποτελέσματος σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας προχώρησαν σε, κατά μέσο όρο, καθημερινές αναλήψεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε Έλληνας από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο προχωρούσε κατά μέσο όρο σε αναλήψεις 10.000 ευρώ ημερησίως..!
Όσο για την αιτία αυτού του αποτελέσματος τα στοιχεία μάλλον τονίζουν και πάλι το προφανές: ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο οι τράπεζες δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε και για τον μήνα Ιούλιο, φτάνοντας στο 6,5%, έναντι του 7,4% που βρισκόταν τον Ιούνιο, απέχοντας πολύ από το 15,9% του περασμένου Δεκεμβρίου του 2008. Συνολικά δε, ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασε τα 250,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, με λιγότερα χρήματα διαθέσιμα από τις τράπεζες, οι Έλληνες φαίνεται να στρέφονται σιγά σιγά στα «έτοιμα», προχωρώντας σε αναλήψεις από τις διαθέσιμες, όπου αυτές υπάρχουν, αποταμιεύσεις τους.
Από την άλλη πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποκλιμάκωση του, επίσημου, πληθωρισμού επέδρασε αρνητικά και στο ύψος των επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία σημείωσαν σημαντική πτώση, αποθαρρύνοντας έτσι τους καταθέτες και στρέφοντάς τους σε άλλες μορφές επένδυσης.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Επιφυλακτικά παρουσιάζονται τα τραπεζικά στελέχη στην πόλη μας ακόμη και στην καταγραφή του κλίματος που επικρατεί στην πόλη μας, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά λόγω του άσχημου κλίματος, την οποία αποφεύγουν να επιβαρύνουν με εκτιμήσεις. Έτσι τα στοιχεία δίνονται «με το σταγονόμετρο», δείχνοντας πάντως μία διαφορετική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ξανθιώτες φαίνεται πως συνεχίζουν να αποταμιεύουν, με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς, σύμφωνα με κάποια από τα στελέχη της τοπικής τραπεζικής αγοράς. Τα ίδια στελέχη πάντως επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση στους ρυθμούς χορηγήσεων από μέρους των τραπεζών, την οποία πάντως προτιμούν να εκφράζουν ως «εξορθολογισμό των κριτηρίων στην επιλογή νέων συνεργασιών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των χορηγήσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το παρατεταμένο «κλείσιμο της στρόφιγγας» αποτελεί πλέον τη νέα κυρίαρχη πρακτική των τραπεζών που δραστηριοποιούνται τόσο στον τόπο μας όσο και στην χώρα μας γενικότερα αναφορικά με τις χορηγήσεις τόσο απέναντι στα νοικοκυριά όσο και απέναντι στις επιχειρήσεις…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: