18/9/09

Απολογισμός έργων με κριτική από αντιπολίτευση


ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ Η ΕΤΗΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Στα σημαντικότερα έργα που πραγματοποίησε η σημερινή Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες της καθώς και στα οικονομικά αποτελέσματα αυτής για το 2008 επικεντρώθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, στον καθιερωμένο απολογισμό των δράσεων της περυσινής χρονιάς.

Με την σειρά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση του Δήμου άσκησαν κριτική για πράξεις και για παραλείψεις σε πράξεις και προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ για άλλη μία φορά ήταν εξαιρετικά περιορισμένη η παρουσία των δημοτών της Ξάνθης, με ελάχιστους από αυτούς να παίρνουν τελικά τον λόγο για να θέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Στην εκδήλωση που έγινε στον πρώτο όροφο του Δημοτικού Καταστήματος Ξάνθης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου 2009, τον κ. Στυλιανίδη πλαισίωναν, εκτός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Θεολόγου Καλαϊτζή και του προέδρου της ΔΕΑΞ, κ. Μανώλη Φανουράκη, πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ήταν οι κύριοι Τσέπελης, Τριμίτζιος, Κωνσταντινίδης, Χρηστίδης, Γιατζόγλου, Παπασταματίου, Φωτιάδης, Φιλίππου καθώς και η κα Καραγιαννίδου, ενώ από την αντιπολίτευση παρέστησαν οι κύριοι Πούλιος, Μελισσόπουλος, Ανταμπούφης, Μπαντάκ και Μαλκότς.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μετά την εισαγωγή του κ. Στυλιανίδη στην οποία περιέγραψε την φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής με την οποία γίνονται οι όποιες παρεμβάσεις και έργα στην πόλη μας, ο Δήμαρχος Ξάνθης έκανε μία σύντομη αναφορά στα οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η διαφορά των 31.884.000 ευρώ, που ήταν τα συνολικά του έξοδα, με τα έσοδα που έφτασαν στο ύψος των 35.224.000 ευρώ, άφησαν ένα πλεόνασμα 2.340.000 ευρώ από την χρήση του 2008. Στην συνέχεια απαρίθμησε τα σημαντικότερα έργα και δράσεις του Δήμου και των Υπηρεσιών του όπως την σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο χώρο στάθμευσης, πίσω από το κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», το οποίο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση μέσα στο 2010, το κλειστό γυμναστήριο Ευμοίρο, το οποίο είναι επίσης σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί, τις αποκαταστάσεις διατηρητέων κτηρίων και άλλες παρεμβάσεις που είχε αναφέρει και στην παρουσίαση του απολογισμού στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, όπως αυτές αναφέρθηκαν σε σχετικό ρεπορτάζ στο χθεσινό μας φύλλο.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Παραθέτοντας την άποψή του για τα πεπραγμένα του Δήμου την χρονιά που μας πέρασε, ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή», κ. Χρίστος Πούλιος, επικέντρωσε την κριτική του κατ’ αρχήν στα ηθικά ζητήματα κακοδιαχείρισης και σκανδάλων, όπως τα χαρακτήρισε, στην λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑΞ και η ΔΕΑΞ, εξαπολύοντας κατηγορίες για διορισμούς μέσω αλλεπάλληλων ανανεώσεων συμβάσεων που δίνουν πλεονέκτημα στην μονιμοποίηση σε ημέτερους, για αυτοσχεδιασμούς χωρίς προγραμματισμό, με ιδιαίτερη αναφορά στα έργα ενοποίησης των πλατειών, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την σημερινή Δημοτική Αρχή για τον συνολικά αναχρονιστικό τρόπο που διαχειρίζεται την εντολή των Ξανθιωτών να διαχειριστεί τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας.
Στο ίδιο «μήκος κύματος» ήταν και οι δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της ίδιας παράταξης, κ. Σάββα Μελισσόπουλου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον απολογισμό ως «τυπική διαδικασία παρουσίασης μέσα από ένα πολυτελές έντυπο μιας φτωχής δράσης», επέκρινε το έργο του Δήμου στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κιμμερίων και Ευμοίρου, ενώ το κύριο βάρος της κριτικής του αφορούσε την ΔΕΥΑΞ. Ο κ. Μελισσόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσέπελη αλλά και την Δημοτική Αρχή «για επιβολή αδικαιολόγητου χαρατσιού στους δημότες λόγω της κακής διαχείρισης που γίνεται στα ήδη πολύ υψηλά τέλη που πληρώνουν οι Ξανθιώτες», ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί τόσο στις καταγγελίες περί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων με πόρους και μηχανήματα της επιχείρησης, όσο και για την ποιότητα του νερού στον οικισμό των Κιμμερίων. Από την κριτική του κ. Μελισσόπουλου δεν ξέφυγαν ούτε οι δράσεις της Στέγης Πολιτισμού τις οποίες κατέκρινε με σφοδρότητα, επαναφέροντας τις προτάσεις της παράταξής του για την δημιουργία ενιαίου φορέα που να αναλάβει τις δράσεις Πολιτισμού στον Δήμο Ξάνθης. Επίσης υπενθύμισε τις προτάσεις που είχε καταθέσει για την λειτουργία θεσμών όπως το «Χατζιδάκειο» Φεστιβάλ, για να κλείσει την παρέμβασή του με την εκτενή αναφορά του στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους δημότες της πόλης μας.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, ως εκπρόσωπος των «Πολιτών για την Ξάνθη», χαρακτήρισε τον απολογισμό του Δημάρχου ως «απολογία προς τους πολίτες για την απλή παράθεση στοιχείων που θα μπορούσαν απλά να είχαν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε να μην χρειαστεί να γίνει όλη αυτή η εκδήλωση». Ο κ. Ανταμπούφης κατηγόρησε επίσης την Δημοτική Αρχή ότι παραβιάζει συστηματικά τις ομόφωνες αποφάσεις για την κατάληψη των πεζοδρομίων, «κάτι που δείχνει ανικανότητα ή προστασία σε κάποιους», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επικριτικός ήταν επίσης τόσο για την ανύπαρκτη, όπως την χαρακτήρισε, δραστηριοποίηση του Δήμου στο θέμα της ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκε και στην ευθύνη που έχει ο Δήμος ως ο μεγαλύτερος πλέον εργοδότης του τόπου μας να εξασφαλίζει και να μην παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα μέσω προγραμμάτων stage, μερικής απασχόλησης και συμβάσεων έργου, θέτοντας το παράδειγμα των βρεφονηπιακών σταθμών και των προσλήψεων που έγιναν εκεί.
Η παρέμβαση των εκπροσώπων της μειονοτικής παράταξης, κυρίων Μαλκότς και Μπαντάκ, ήταν μάλλον σύντομη, με τον πρώτο να εκφράζει τον προβληματισμό του για την υποβάθμιση περιφερειακών οικισμών όπως η Παλαιά Χρύσα και τα Κιμμέρια καθώς και για το ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της Μειονότητας στον σχεδιασμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, ενώ ο κ. Μπαντάκ επανέφερε το θέμα του κλειστού γυμναστηρίου των Κιμμερίων.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: