18/9/09

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Μα και οι αρχαίοι ναοί είναι μνημεία πίστης και ευσέβειας!»

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΜΟΝΑΧΟΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

Επαναλαμβάνεται η επίμαχη σκηνή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά για το νέο μουσείο της Ακρόπολης, που «ψαλιδίστηκε» επειδή απεικόνιζε ρασοφόρους χριστιανούς να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα Φειδιακά ανάγλυφα.
Ένα ακόμη επεισόδιο μιας παλιάς ιστορίας διαδραματίζεται αυτό τον καιρό στο μοναστήρι της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη: μοναχοί επεμβαίνουν σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη, προκειμένου να χτίσουν μάντρες, πλακόστρωτα και παρεκκλήσια... Οι καλόγεροι χτίζουν με ταχείς ρυθμούς δίπλα στο μοναστήρι, ενώ ο κοινοτάρχης Ανάφης κ. Ιάκωβος Ρούσος νίπτει τας χείρας του...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας στην Ανάφη είναι γνωστή για κάποιες ιδιότυπες δραστηριότητές της. Την άνοιξη του 2007 εκμίσθωσε έκταση 3.400 στρεμμάτων από το σύνολο της μοναστικής περιουσίας στο νησί, στον κ. Γρηγόριο Μαυρουδή, επικεφαλής ομίλου εταιρειών που έχουν την έδρα τους στη Λευκωσία της Κύπρου (ετήσιο μίσθωμα 20.000 ευρώ). Η έκταση περιλαμβάνει τον λόφο με ιερό του Απόλλωνα και άλλα αρχαία μνημεία, ενώ η αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκεται σε διένεξη με τον ηγούμενο της μονής Προφήτη Ηλία Θήρας. Διαρκή σύγκρουση προκαλούν οι προτάσεις της μονής, που αφορούν διάφορες διαμορφώσεις και «ευπρεπισμούς» χωρίς την άδεια της υπηρεσίας και με κινδύνους για τα μνημεία. Μάλιστα, στην κατηγορία των μνημείων δεν ανήκει μόνον ο ναός του Απόλλωνα Αιγλήτη, αλλά και τα κτίσματα του μετοχιού που ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Το γεγονός κατήγγειλε η φιλόλογος Αρετή Πότσιου που δήλωσε: «Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο μεγάλος αρχαίος περίβολος και τα κτίσματα, με τα μύρια προκτίσματα πάνω στο σώμα του αρχαίου αρχιτεκτονικού συμπλέγματος. Καθώς και τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του στην ευρύτερη περιοχή, λίθοι, κιονόκρανα, σπόνδυλοι κιόνων κ.α., πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε χαμηλούς περιβόλους, πεζούλια, εισόδους, κατώφλια. Σε διπλανό λοφίσκο, αρχαίοι λίθοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόσφατο κτισμένο εκκλησάκι».
Η Εφορεία Κυκλάδων δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για δραστηριότητες στην περιοχή ούτε από τη μονή Προφήτη Ηλία Θήρας ούτε από τον επιχειρηματία. Κανείς δεν έλαβε υπόψη του τον κηρυγμένο με νόμο αρχαιολογικό χώρο. «Το γεγονός ότι η περιοχή του μετοχίου είναι εκκλησιαστική περιουσία δεν αναιρεί καθόλου τον χαρακτήρα της ως αρχαιολογικού χώρου», αναφέρει επίσης η κ. Πότσιου.

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Απλούστατη, εύλογη και (γι’ αυτό) σοφή είναι η σκέψη και η άποψη που καταθέτει επί των παραπάνω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων: «Μα κι αυτά είναι μνημεία πίστης και ευσέβειας!» λέει αφοπλιστικά, προσθέτοντας: «Όταν ο απόστολος Παύλος πήγε στην Αθήνα και είδε τους πάρα πολλούς βωμούς, δεν είπε “γκρεμίστε τους”, αλλά συνεχάρη τους αρχαίους Αθηναίους για την ευλάβεια και την πίστη τους! Βρήκε αφορμή να τους επαινέσει για την ευσέβειά τους και να τους μιλήσει «για έναν εκ των βωμών, αυτόν που είναι αφιερωμένος “τω αγνώστω θεώ”…».
Ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι «όταν επεκράτησε ο χριστιανισμός, κάποιοι αρχαίοι ναοί μετετράπησαν σε ναούς της νέας πίστης κι αυτό συνέβη ακόμα και με τον Παρθενώνα, που ονομάστηκε ναός της Παναγίας της Αθηνιώτισσας». Και προχωρά στο «δια ταύτα», βάζοντας πρόσωπα και πράγματα στη θέση τους: «Σήμερα όμως, πρέπει να σέβεται κανείς τους χώρους λατρείας των προγόνων μας, ακόμα και σαν μνημεία της ευλάβειάς τους και να μην δημιουργούνται τέτοιες διενέξεις. Είναι μέρος του πολιτισμού μας, είναι η απόδειξη πίστης εκείνων που σέβονταν το θεό που γνώρισαν! Η Εκκλησία σεβάστηκε τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού κι αυτό πρέπει να γίνεται: να τα σεβαστούμε ως μνημεία του προχριστιανικού πολιτισμού. Το να πούμε “γκρεμίστε τα όλα και χτίστε εκεί”, μας βάζει σε αντιπαράθεση με τον πολιτισμό και την ιστορία μας» καταλήγει ο Μητροπολίτης Ξάνθης.
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: