19/9/09

Ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές δράσεις από τη ΝΕΛΕ


ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗ «Θ» ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές δράσεις υλοποιεί και φέτος η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο θα υλοποιηθούν τα παρακάτω επιμορφωτικά προγράμματα: «Ραδιοφωνικό Εργαστήριο: Παραγωγή & παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών» στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (75 ώρες), «Κοπτική–Ραπτική» στο Σύλλογο Γυναικών Μαγγάνων (75 ώρες), «Εργαστήριο Ζωγραφικής» στον Πολιτιστικό Σύλλογο Διομήδειας (75 ώρες), «Εκμάθηση Παραδοσιακών χορών» στην Πολιτιστική Στέγη Νέου Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός» (50 ώρες), «Μαγειρική–Ζαχαροπλαστική» στο Σύλλογο Γυναικών Ερασμίου «Γαία» (75 ώρες), «Τέχνη, ποιότητα και φαντασία στο τραπέζι» στο Σύλλογο Γυναικών Ερασμίου «Γαία» (25 ώρες), «Εργαστήριο Ζωγραφικής» στο ΚΑΠΗ του δήμου Ξάνθης (75 ώρες), «Οργάνωση Χορωδίας» στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης (75 ώρες), «Θέατρο – Προετοιμασία παράστασης» στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης (75 ώρες) και «Αργυροχρυσοχοΐα» στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης (75 ώρες).
Γενικότερα, οι ΝΕΛΕ αποτελούν φορέα υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ). Προσφέρουν επιμορφωτικά προγράμματα στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Πολιτισμός και Τέχνες, Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Αγωγή των Πολιτών και Προγράμματα για ΑμεΑ. Τα τμήματα μάθησης λειτουργούν ως ολιγομελείς ομάδες, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ στους συμμετέχοντες χορηγείται "Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης". Τα προγράμματα των ΝΕΛΕ χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΓΓΕΕ (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) και από εθνικούς πόρους. Σήμερα λειτουργούν 54 ΝΕΛΕ σε όλους νομούς της χώρας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει κάποιος από τους δήμους, τα υποκαταστήματα του ΟΕΑΔ και από το γραφείο της ΝΕΛΕ (στον πέμπτο όροφο της νομαρχίας, τηλέφωνο 25410 27500).

Ε. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΗΧΗΣΗ»
Στην παραπάνω αποτίμηση μιας έμπειρης επιμορφώτριας της ΝΕΛΕ, αποτυπώνεται η σημασία αυτών των προγραμμάτων. Η κα Ελένη Χατζηγεωργίου είναι εκπαιδεύτρια στο τμήμα κοπτικής-ραπτικής που υλοποιείται ήδη στα Μάγγανα. Σχεδιάστρια μόδας η ίδια, έχει διδάξει κατά καιρούς διακόσμηση αντικειμένων, ζωγραφική και κοπτική-ραπτική.
«Εργάζομαι στη ΝΕΛΕ από το 1982 κι έχω περάσει όλα τα κλιμάκια της λαϊκής επιμόρφωσης» λέει. «Είναι ένας πάρα πολύ καλός θεσμός, που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να μάθουν πράγματα που τα είχαν όνειρο και δεν μπορούσαν. Και μάλιστα έχει ευκαιρίες να επιλέξει κάποιος μεταξύ τόσων ενδιαφερόντων πραγμάτων! Είναι κάτι πολύ καλό, το ζω από μέσα και πραγματικά βλέπω ανθρώπους να έρχονται κοντά μας, να τους αρέσει, να το κάνουν με αγάπη και θέληση και να το ξαναζητάνε. Ελπίζω ο θεσμός ν’ αντέξει πολλά χρόνια ακόμα». Η κα Χατζηγεωργίου τονίζει το μεράκι το συμμετεχόντων, την κοινωνική πλευρά των δράσεων και καταλήγει λέγοντας: «Έχω κάνει φίλες που τις υπεραγαπώ εδώ και χρόνια, όσοι και όσες έρχονται έχουν θέληση, καταβάλλουν προσπάθεια και συμμετέχουν με μεράκι, αγάπη και ζήλο. Μου αρέσει και νοιώθω πολύ όμορφα κάνοντάς το. Και να ξαναγυρνούσα στη ζωή, θα ήθελα ν’ ακολουθήσω πάλι αυτό το επάγγελμα!...».

Τ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΟΥ: «ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑΡΟΤΕΡΟΥΣ»
Η κα Τριανταφυλλιά (Φυλλιώ) Θεοδοσιάδου, διδάσκει ήδη παραδοσιακούς χορούς στο Εράσμιο και στέκεται στην μεγάλη απήχηση του προγράμματος, αλλά και στην έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης: «Πρόκειται για πρόγραμμα που το ζητά ο κόσμος, ήδη ζητήθηκαν άλλες πενήντα ώρες ως το τέλος του έτους! Προς το παρόν συμμετέχουν δέκα-δώδεκα άτομα, οι πιο πολλές γυναίκες αλλά και κορίτσια. Δυστυχώς δεν γίνεται διαφήμιση και πολλές φορές έρχονται ενδιαφερόμενοι στο τέλος λέγοντας “τώρα το μάθαμε” και ζητάνε να ξαναγίνει».
Η επιμορφώτρια λέει ότι «διδάσκονται χοροί απ’ όλη την Ελλάδα με έμφαση στη Θράκη, αλλά και σε Μακεδονία και Μικρά Ασία, ενώ στο τέλος γίνεται και εκδήλωση με χορούς» και καταλήγει ζητώντας διεύρυνση των δράσεων: «Υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή κάθε φορά, περισσότερο συμμετέχουν γυναίκες που μάλιστα μαθαίνουν εύκολα. Έχω δουλέψει σε τέσσερα χωριά στους χορούς, όχι μόνο με ενήλικες αλλά και με παιδιά. Θα ήταν καλά να μπορούσε να βγει πρόγραμμα και για μικρά παιδιά, το ζητάνε. Αυτό που γίνεται τώρα απευθύνεται σε ενήλικες, ίσως και για 16-17 χρόνων, αλλά όχι μικρότερους».

Χ. ΧΑΜΑΛΙΔΟΥ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ»
Μόλις προχθές ξεκίνησε το 75ωρο εργαστήριο ζωγραφικής στη Διομήδεια, με επιμορφώτρια την κα Χρυσούλα Χαμαλίδου, η οποία εξηγεί: «Έγινε η πρώτη συγκέντρωση του νέου κύκλου για να γνωριστούμε μεταξύ μας και να καθοριστούν οι ώρες των σεμιναρίων που ξεκινούν την Τετάρτη. Θα γίνεται ένα πεντάωρο σεμινάριο μια φορά τη βδομάδα, όμως οι ώρες είναι λίγες και δυστυχώς είναι απαγορευτική η επανάληψη αμέσως μετά στον ίδιο σύλλογο. Έτσι, κάναμε πρόπερσι, ακολούθησε μια παύση και τώρα επανερχόμαστε».
Όσον αφορά τη συμμετοχή, η κα Χαμαλίδου λέει ότι το τμήμα της Διομήδειας έχει 23 άτομα(!), χαρακτηρίζει πολύ θετικό το ενδιαφέρον που υπάρχει και από άλλους επίδοξους εκπαιδευόμενους και προσθέτει: «Είναι η δεύτερη φορά που υλοποιείται αυτό το σεμινάριο στη Διομήδεια. Περίμενα ότι θα έρχονταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως κυρίες, αλλά έρχονται και άνθρωποι 25-30 ετών και αυτή τη φορά έχουμε κι έναν άντρα! Υπάρχει πολύ μεγάλο και συγκινητικό ενδιαφέρον. Τα περισσότερα άτομα είναι από την Διομήδεια, αλλά υπάρχουν και από τον Πετεινό, ακόμα και τρεις που έρχονται από την Ξάνθη». Ως προς το περιεχόμενο, «καλούμαστε να μάθουμε πολλά πράγματα σε μικρό διάστημα, δεν προλαβαίνουμε και κάνουμε γρήγορα βήματα. Μαθαίνοντας τις ουσιαστικές αρχές που διέπουν τη ζωγραφική, ξεκινάμε από το χρώμα, περνάμε στο μολύβι, πάμε στην ακουαρέλα και φτάνουμε στο λάδι που… είναι μαγικό. Υπάρχει ενδιαφέρον, πρόκειται για μια πόρτα που ανοίγεται κι αργότερα μπορεί καθένας να την αξιοποιήσει όπως θέλει, αν συνεχίσει να τον ενδιαφέρει. Αγαπώ πάρα πολύ αυτό που γίνεται και όλους τους συμμετέχοντες, γνωρίζω ανθρώπους, επικοινωνώ, δίνω και παίρνω, είναι πολύ όμορφα».
Η γνωστή και από άλλες δράσεις –θ’ αναφερθούμε ξεχωριστά στο άμεσο μέλλον- Ξανθιώτισσα ζωγράφος, καταλήγει λέγοντας: «Συμβαίνει αυτό ακριβώς που έλεγε ο Shakespeare: “Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους, αλλά για τον καθένα χωριστά”. Αυτό ακριβώς γίνεται και καθένας έχει τη δυνατότητα να βγάλει την ψυχή του, να εκφραστεί, ν’ ανοίξει δρόμους…».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: