19/9/09

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: «Κλείδωμα» της αυτοδυναμίας ΠαΣοΚ


ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠαΣοΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Research» που διενεργήθηκε για το «Βήμα», σε έρευνα της «Marc» για λογαριασμό του «Έθνους» η διαφορά είναι στις επτά μονάδες (με αυτοδυναμία 153 εδρών για το ΠαΣοΚ), ενώ ανάλογη εικόνα έδειξε και η δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή». Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, αφού από χθες ισχύει -σύμφωνα με τον νόμο- η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης της «Κάπα Research» που διενεργήθηκε για το «Βήμα»: στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠαΣοΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛαΟΣ με 5,1% και ο ΣυΡιζΑ με 3,5%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη βουλή εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα (ποσοστό 17,6%). Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές. Στην ερώτηση «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών. Όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «κανένας».
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της «Marc» για την εφημερίδα «Έθνος», στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η ΝΔ το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛαΟΣ 5,7%, ο ΣυΡιζΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.
Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ στο 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό, το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑΟΣ 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός Βουλής με 2,2%. Σε ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και 33% απαντά «ναι». Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων καταγράφουν αρνητικές γνώμες στην κοινή γνώμη. Το 56,2% των ψηφοφόρων έχει αρνητική γνώμη για τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το 37,3% θετική. Για τον Αλέξη Τσίπρα αρνητική γνώμη εκφράζει το 63,4% και θετική το 29, 6%, ενώ για τον πρόεδρο του ΛαΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη αρνητική άποψη έχει το 58,7% και θετική το 37,4%. Τέλος για τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο αρνητική γνώμη έχει το 49,8% και θετική το 20,3%.
Τέλος, από τη δημοσκόπηση της εταιρίας «Public Issue», για λογαριασμό του «Σκάϊ» και της εφημερίδας «Καθημερινή», προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠαΣοΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%. Στο 35,5% το ποσοστό της ΝΔ, που φαίνεται να εκλέγει μόλις 97 βουλευτές, ενώ τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές. Ακολουθεί ο ΛαΟΣ με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣυΡιζΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη βουλή.

ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ «ΠΕΙ» Η ΚΑΛΠΗ

Η «Θ» συνομίλησε με τους πέντε επικεφαλής των ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ξάνθη, οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο αναμένουν το εξαγόμενο της κάλπης και όχι αυτό των δημοσκοπήσεων.
Για λογαριασμό της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝοΔΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης εξέφρασε την αισιοδοξία του παρά το δυσμενέστατο κλίμα και το εξαγόμενο των δημοσκοπήσεων για την παράταξή του, λέγοντας: «Η καλύτερη δημοσκόπηση θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου και τότε θα μιλήσει ο λαός. Δεν έχω τίποτε άλλο να δηλώσω».
«Δεν λένε τίποτε οι δημοσκοπήσεις, τα νούμερα φαινόταν από πολύ πριν» δηλώνει ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας: «Η αγανάκτηση των πολιτών έδειχνε το κλίμα και το τι επιζητά πλέον ο λαός: προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από αυτή την κυβέρνηση. Είναι σαφέστατο και φαίνεται καθαρά πού οδεύει το ρεύμα, το ποτάμι...».
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο εκπρόσωπός του κ. Κώστας Βογιατζής επισημαίνει ότι «δεν δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις δημοσκοπήσεις» και δηλώνει: «Το θέμα είναι ν’ αποτυπωθεί στην κάλπη όλη αυτή η δυσαρέσκεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν κάποιο “αέρα” σ’ εμάς, αλλά το θέμα είναι τι θα βγει στην κάλπη. Αν θα φουντώσει ο δικομματισμός και η πόλωση, καθώς και τι πίεση θα δεχτεί το ΚΚΕ ως το τέλος».
«Στόχος του ΣυΡιζΑ είναι να μπει στη βουλή» λέει ο γραμματέας της κύριας συνιστώσας του (Συνασπισμού) στην Ξάνθη κ. Νίκος Καλιαμπάκας και προσθέτει: «Από κει και πέρα, να συνεχιστούν οι κοινωνικοί αγώνες που εκφράζει η αριστερά και οι διαρθρωτικές κινήσεις που θα γίνουν να δώσουν πνοή, ώστε ν’ ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες του κόσμου».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛαΟΣ κ. Σταύρος Σπηλιώτης, αφού εκφράζει τη δυσπιστία του απέναντι στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά: «Έχω την εντύπωση ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα και ίσως διαφοροποιηθούν στο τέλος. Εμάς μας δίνουν χαμηλά, ενώ υπολογίζουμε να είμαστε πολύ ψηλότερα. Πάντως, παίζεται αν το ΠαΣοΚ θα είναι αυτοδύναμο, ενώ η ΝΔ είναι σίγουρα η χαμένη».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: