30/9/09

«Γλυκύτατοι» εργοδότες..!


ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΣ

Τις ετήσιες καθιερωμένες εκδηλώσεις του Σωματείου τους με αφορμή την γιορτή του προστάτη του επαγγέλματός τους, Αγίου Χαρίτωνος του Ομολογητή, πραγματοποίησαν για μία ακόμη χρονιά οι καταστηματάρχες ζαχαροπλάστες του νομούς μας την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009.

Οι εκδηλώσεις συμπεριελάμβαναν την απαραίτητη αρτοκλασία και μνημόσυνη δέηση υπέρ των αποθανόντων συναδέλφων τους, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών (Καβακίου) το πρωί της ίδιας ημέρας, την οποία ακολούθησε καφές στο ξενοδοχείο «Ελισσώ», ενώ στις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με γλέντι στο κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα». Εκεί συγκεντρώθηκαν όχι μόνο τα μέλη του Σωματείου αλλά και οι φίλοι και προμηθευτές των επαγγελματιών, καθώς και πολλοί από τους εργαζόμενους στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής του νομού μας.

ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Στους τελευταίους αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δηλώσεών του στην «Θ», ο πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Ξάνθης, Αναστάσιος Μαλαγάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως κάθε χρόνο την 28η Σεπτεμβρίου, έτσι και φέτος έχουμε την καθιερωμένη εκδήλωση του Σωματείου μας στην οποία εορτάζουμε τον πολιούχο μας, Άγιο Χαρίτωνα. Είναι η γιορτή της χαράς και του γλυκού την οποία εορτάζουμε κάθε χρόνο. Φέτος κάναμε την αρτοκλασία μας στο Καβάκι το πρωί και μετά καθίσαμε για ένα καφέ στο «Ελισσώ» και απόψε δίνουμε μία δεξίωση για τους φίλους, τα μέλη αλλά πάνω από όλα για τους εργαζομένους του Σωματείου, αν και οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλους τους Ξανθιώτες. Η συγκεκριμένη δεξίωση πάντως γίνεται κυρίως προς τιμήν των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας, οι οποίοι όλο τον χρόνο δουλεύουν εξαιρετικά σκληρά, με εξαιρετικά αποτελέσματα και θέλουμε με αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσουμε και μαζί τους να γλεντήσουμε και εμείς». Σε ερώτησή μας αναφορικά με την πρωτοτυπία του Σωματείου να πρωτοστατεί στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών, που είναι τα μέλη του, και των εργαζομένων τους, ο κύριος Μαλαγάρης τόνισε ότι «σαφέστατα και προσπαθούμε να συσφίξουμε όσο γίνεται τις σχέσεις μας με τους εργαζομένους μας, αφού αυτοί είναι που κυριολεκτικά που «κρατάνε» τα καταστήματά μας. Άλλωστε ένα ζαχαροπλαστείο μπορεί να το ανοίξει ως επιχείρηση ο οποιοσδήποτε, κάτι που γίνεται συχνά τελευταία, όμως τα καταστήματα τα κρατούν οι εργαζόμενοι σε μεγάλο βαθμό. Προσωπικά πιστεύω ότι ο εργαζόμενος πρέπει να στηριχθεί και να υποστηριχθεί, όχι μόνο από τους εργοδότες αλλά και από το Κράτος ακόμη. Άλλωστε δεν ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες ξεκινήσαμε και εμείς από εργαζόμενοι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε στις επιχειρήσεις μας. Γι’ αυτό και οι μεταξύ μας σχέσεις δεν είναι οι τυπικές σχέσεις εργαζομένων – εργοδοτών, όπως γίνεται σε άλλες επιχειρήσεις».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Σωματείο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών του νομού Ξάνθης είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1948 και σήμερα κλείνει 61 χρόνια παρουσίας στον χώρο και έχει πλέον καθιερωθεί στον κλάδο. Έχει 42 μέλη όμως μαζί με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 300 μέλη. Εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, προς τιμήν του πολιούχου και προστάτη του Αγίου Χαρίτωνος, το σωματείο πραγματοποιεί και άλλες εκδηλώσεις, όπως η εκδρομή που διοργανώνει για την Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο, στις 17 Οκτωβρίου, στόχος των οποίων, σύμφωνα με τον κύριο Μαλαγάρη «είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του Σωματείου μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: