23/9/09

Άρχισε χθες η δίκη για το Βατοπέδι


ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής η δίκη της πρώην προέδρου του δικαστηρίου Κομοτηνής κ. Μαρίας Ψάλτη για την υπόθεση της μη έκδοσης αποφάσεως στην διεκδίκηση από το δημόσιο της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Συγκατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος.
Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε μέχρι αργά το μεσημέρι, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί και σήμερα με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων.
Οι μάρτυρες που θα εξετασθούν συνολικά υπερβαίνουν τον αριθμό 20. Μεταξύ αυτών ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πεταλωτής, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Ξυνίδης και ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναχός Εφραίμ δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο.
Η δίκη ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την ένσταση από πλευράς της υπεράσπισης της κατηγορουμένης σχετικά με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει αυτήν την υπόθεση προτείνοντας να εκδικαστεί σε δικαστήριο της Χαλκιδικής ή της Θεσσαλονίκης , κάτι που απέρριψε η Έδρα του Δικαστηρίου με την αιτιολογία ότι το έγκλημα «παραβίαση δικαστικού απορρήτου» τελέστηκε στην Κομοτηνή.
Πρώτη εξεταζόμενη μάρτυρας η δικαστής κ. Σακάλογλου Γεωργία και στην συνέχεια ο πρώην δικαστής και νύν δικηγόρος Ξάνθης κ. Γιοβανόπουλος οι οποίοι την επίμαχη περίοδο είχαν εισηγηθεί στην κατηγορουμένη, προεδρεύουσα τότε του δικαστηρίου κ. Ψάλτη αρνητικά δικαιώνοντας το Δημόσιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κατηγορουμένη να «κρατήσει» την εισήγηση και να μην εκδώσει δικαστική απόφαση που στην συνέχεια είχε σαν αποτέλεσμα να παραιτηθεί το δημόσιο από τις διεκδικήσεις. Η δίκη, όπως προαναφέραμε συνεχίζεται και σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

ΑΛΕΞ. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: