Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Με δεκαεννιά θέματα στην ημερήσια διάταξη κι ένα εκτός αυτής, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Δημαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την επισήμανση του προέδρου κ. Στάμου Τριμίντζιου ότι δεν ψηφίζει θέματα που αφορούν ελέγχους ή χορηγήσεις αδειών, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε παραβάσεις. Περί τα μισά εκ των θεμάτων της συνεδρίασης πέρασαν κατά πλειοψηφία, ενώ πολλές ήταν οι «αψιμαχίες» και οι αντεγκλήσεις, κυρίως επί διαδικαστικών θεμάτων (νομοθεσία, λεπτομέρειες και ακολουθούμενες πρακτικές), η οποίες πλάτυναν τη συζήτηση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος, διευκρίνισε ότι καταψηφίζει τις δημοπρασίες κάποιων έργων «όχι ως προς την ουσία των έργων, αλλά ως προς το ποσοστό έκπτωσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απορρέει από τη συζήτηση του 16ου θέματος (κατάρτιση όρων δημοπρασίας του έργου: «εργασίες προσαρμογής κτιρίου Τράπεζας Ελλάδος για τη λειτουργία του ως δημαρχείου» και συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού). Πρόκειται για ποσόν 670.000, εκ του οποίου –όπως διευκρίνισε ο κ. Τριμίντζιος- «μόνο τα μισά χρήματα είναι για δαπάνες εργασιών». Σημειώνεται ότι το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ όπως προέκυψε από τη συζήτηση στον πάνω όροφο θα γίνει η αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, το γραφείο του δημάρχου και θα προστεθούν τουαλέτες. Στον κάτω όροφο θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες, ενώ θα δημιουργηθούν χαμηλά διαχωριστικά με βιβλιοθήκες. Τα πατώματα θα παραμείνουν αφού λουστραριστούν, ενώ θα τοποθετηθεί εξωτερικό ασανσέρ στην πίσω πλευρά του κτιρίου, κάτι υποχρεωτικό για την πρόσβαση των ΑμΕΑ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙΣ
Ο κ. Πούλιος ζήτησε να δει τη μελέτη του έργου, ενώ επεσήμανε καίρια ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι για τα ΜΜΕ και το κοινό», η έλλειψη των οποίων –όπως συχνά καταγράφουμε- δυσχεραίνει μέχρι σήμερα το δημοσιογραφικό έργο. Αφού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι έχουν προβλεφθεί οι χώροι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει την ύπαρξη γραφείων των δημοτικών παρατάξεων», κάτι που όπως ομολογήθηκε δεν έχει προβλεφθεί. Ο δε κ. Μελισσόπουλος επεσήμανε την ανάγκη «να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, αφού δόθηκαν πολλά χρήματα και το νέο δημαρχείο μπορεί να γίνει στολίδι για την πόλη».
Αρκετή συζήτηση έγινε και για το 18ο θέμα (έγκριση πρότασης συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ξάνθης και της εταιρίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων «Eco-Thraki»). Η εταιρία που παραλαμβάνει τους τρεις κάδους του Λιμνίου (με χαρτί, πλαστικό κ.α. υλικά) ζητά περί τα 400 ευρώ μηνιαίως ως ενίσχυση για να καλύπτει τα έξοδά της, με το αιτιολογικό ότι η αξία των υλικών που συγκεντρώνονται είναι μηδενική. Ως αιτία κατατέθηκε το γεγονός ότι έχουν πέσει θεαματικά οι τιμές των υλικών, παρόλο που ο κόσμος έχει μάθει να πηγαίνει εκεί άφθονα υλικά. Ο κ. Πούλιος ζήτησε παράταση ώστε να μελετηθεί το θέμα: «Αν είναι όντως έτσι, θα είμαι ο πρώτος που θα υπερψηφίσω, αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεται ο δήμος. Για τον οποίο ντρέπομαι για την πολιτική του στο ζήτημα της ανακύκλωσης και προς το παρόν καταψηφίζω» δήλωσε. Ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι «θα ζητηθεί από την εταιρία να τοποθετήσει κι αλλού κάδους», ενώ έκανε γνωστό ότι θα «παζαρέψει» το αιτούμενο ποσό, ώστε να πέσει στα 300 ευρώ.
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου