23/9/09

Στον «αέρα» ο νόμος για την απαγόρευση καπνίσματος


ΕΛΕΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

-Καταστηματάρχες: «ο νομάρχης βγήκε τον Ιούλιο και είπε ότι είμαστε έτοιμοι…»
-Άγνοια δηλώνει και η δημοτική αστυνομία που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου

Φωτιές ανάβουν τα περιβόητα μέτρα κατά του καπνίσματος, καθώς ο σχετικός νόμος έχει περιπέσει σε πλήρη αδράνεια στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα ακόμα από τα… παραδοσιακά ελληνικά αλαλούμ…

Ούτε μία άδεια για καπνιστές ή μη δεν έχει δοθεί από τον δήμο της Αθήνας από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που για πρώτη φορά ίσχυσε ο νόμος. Οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών συνεχίζονται, ενώ το νεοσύστατο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) περιμένει ακόμα την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αρχές ελέγχου και τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα λειτουργεί.
Ανάλογη είναι κατάσταση σε όλη την επικράτεια, με τα δημοσιεύματα να πληθαίνουν και τους καταστηματάρχες να ανησυχούν, προχωρώντας στα τυφλά και χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει εν όψει χειμώνα. Κι αν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ανδρέας Παπαδάκης δηλώνει ότι «δεν έχει δοθεί άδεια εφόσον δεν έχουν παραληφθεί τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοσή της» (κάτι που βέβαια ελέγχεται για την ακρίβειά του), δεν ισχύει το ίδιο και στην Ξάνθη. Γνωρίζουμε καταστήματα που έχουν εδώ και καιρό καταθέσει δικαιολογητικά, χωρίς καμιά απάντηση… Βέβαια, όλα τα σκεπάζει –σαν τα… περιττώματα της γάτας στο χώμα- η μόνιμη επωδός που επαναλήφθηκε και από τον αντιδήμαρχο Αθηναίων: «Μέχρι να δοθεί η προβλεπόμενη άδεια ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο οδεύει προς την καθολική απαγόρευσή του από τις αρχές του 2010».
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς λέει: «Δεν χορηγούνται άδειες γιατί υπάρχουν ασάφειες στον νόμο. Μεγάλες οι δαπάνες που προκύπτουν για τη μετατροπή ενός μαγαζιού και με δεδομένη την πιθανότητα της καθολικής απαγόρευσης από τον επόμενο χρόνο, είμαστε επιφυλακτικοί. Ας δώσουμε μία περίοδο χάριτος ενός έτους και σταθμίζοντας τότε τα αποτελέσματα επανατοποθετούμαστε. Καλό θα είναι από τον νόμο να εξαιρεθούν τα κέντρα διασκέδασης όπου δεν μπορεί να ισχύσει η απαγόρευση. Είναι παράλογη και άκαιρη».
Πάντως, από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Όσον αφορά τους πρωτοπόρους του μέτρου, η μεν Νέα Υόρκη σκέφτεται να επεκτείνει την απαγόρευση και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Κροατία εξετάζει το ενδεχόμενο να τη χαλαρώσει, μετά από έντονα παράπονα των ιδιοκτητών εστιατορίων και μπαρ, που αναφέρουν ότι το απαγορευτικό μέτρο επέφερε μείωση του τζίρου τους κατά 80%.

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ!»
Το αλαλούμ επί του θέματος καταγράφει ανάγλυφα στις πρώτες φράσεις συνομιλίας μας και ο πρόεδρος του Συλλόγου café-bar της πόλης μας κ. Δημήτρης Πασσαλής: «Κάθε τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να ερμηνεύσει τον νόμο, χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να λύσει τον… γρίφο. Όλοι βολεύονται λέγοντας ότι μέχρι να βγουν οι άδειες απαγορεύεται το κάπνισμα. Έχεις άδεια; Όχι, άρα απαγορεύεται…».
Ο κ. Πασσαλής κάνει λόγο για πληροφορίες-φήμες, ανοργανωσιά και άγνοια προαναγγέλλοντας «θερμή» συνέχεια: «Έρχονται διαρκώς διάφορες πληροφορίες ή και φήμες από Αθήνα κι αλλού και δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η ανοργανωσιά, παρότι εμείς ήμασταν σύμφωνοι στο μέτρο. Κατάφεραν να μας βγάλουν έξω από τα ρούχα μας και να μας κάνουν να υποφέρουμε! Γι’ αυτό και προσανατολιζόμαστε στο να κάνουμε προσφυγές προς το δημόσιο. Είναι αντισυνταγματικό, δεν μπορεί να μας επιβληθεί να μπούμε σε πρόσθετα έξοδα κι αν αποδειχτεί ότι θα έχουμε επιτυχία κινούμενοι μέσα από προσφυγές, θα προχωρήσουμε. Σκεφτείτε το αυτονόητο: όποιος καταστηματάρχης θέλει το μαγαζί του ν’ απευθύνεται σε καπνιστές, δεν μπορεί να το κάνει! Δεν γίνεται δουλειά όμως με φακιρικά, αυτά είναι αστεία πράγματα. Θα πρέπει να επιλέγει ο κόσμος πού θα πάει κι αν θέλουν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία όπως λένε, ας απαγορέψουν τα παιδιά. Δεν θα γίνουμε όλοι… light και vegetarians τώρα, μην τρελαθούμε…».
Ο συνομιλητής μας, αφού επισημαίνει ότι «μας θέλουν ευρωπαίους μόνο στα δύσκολα, ενώ τους μισθούς και τα άλλα δεν τ’ ακουμπάνε», καταλήγει λέγοντας σαρκαστικά: «Θα έχει πλάκα να βγουν και να γράφουν μετά τις εκλογές, εκεί θα πέσει γέλιο και δάκρυ. Αφήστε που ο νομάρχης βγήκε και είπε από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου ότι είμαστε έτοιμοι…».

Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑ… ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»
Τα εγνωσμένα επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ξάνθης κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι ο δήμος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ζήτησε επανειλημμένα διευκρινίσεις με έγγραφα προς το υπουργείο: «Κάναμε ό,τι έπρεπε για να επιλύσουμε τις πολλές απορίες, ζητήσαμε διευκρινίσεις προς όφελος όλων για πολλές αλλά σοβαρές λεπτομέρειες που δεν καθορίζονται, όμως δεν πήραμε απαντήσεις!...».
Ο κ. Κωνσταντινίδης υπενθυμίζει την συνάντηση των εμπλεκομένων που συγκάλεσε προ δεκαπενθημέρου το γραφείο έκδοσης αδειών του δήμου: «Αντηλλάγησαν απόψεις με τους ενδιαφερόμενους και συμφωνήσαμε όλοι να αναμείνουμε τις απαντήσεις. Δεχτήκαμε και αιτήσεις από καταστήματα και πλέον περιμένουμε. Αν δεν μας διευκρινιστούν όλα αυτά τα ζητήματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την κατάσταση, κατεβάζοντας έγγραφα και οδηγίες από το διαδίκτυο, αλλά απαιτείται επίσημο έγγραφο…».
Ο αντιδήμαρχος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για πανελλήνιο θέμα, αφού πουθενά δεν έχει προχωρήσει» και καταλήγει: «Το σπουδαιότερο όλων είναι να καθοριστεί ποια υπηρεσία θα ελέγχει την καταλληλότητα των χώρων. Αναμένουμε…».
Θοδωρής Μπακάλης


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 1-2 ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΝΑ ΤΣΟΥΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΤOΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΝΕΝΑΝ

ΚΑΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ», ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ «ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ» ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΤΑΧΤΟΔΟΧΕΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΝΕΡΟ