29/9/09

Χρήσιμες πληροφορίες για ετεροδημότες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Περίπου 117.000 είναι οι ετεροδημότες που έκαναν αίτηση για να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους και θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις εκλογές της Κυριακής.

Η προθεσμία για να δηλώσουν οι ετεροδημότες ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, έληξε στις 30 Ιουνίου και ενδεχομένως η ειδική εκλογική άδεια να ήταν το δέλεαρ για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν. Ο ετεροδημότης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ζητήσει την διαγραφή του από αυτούς προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.
Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, αμιγή ή μικτά, τους υποψηφίους της περιφέρειάς τους. Προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, τουλάχιστον σαράντα ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Τα τμήματα των ετεροδημοτών συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Υποχρεωτική είναι η ψήφος και δικαιολογημένοι είναι όσοι δεν ψηφίσουν γιατί έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους, είναι ασθενείς ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για όσους δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, ενώ οι διοικητικές κυρώσεις τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζονται.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Συνομιλώντας με τους εκπροσώπους των κομμάτων στην πόλη μας, αποτυπώσαμε μια ασαφή εικόνα ως προς τα περί ετεροδημοτών στοιχεία: «Δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός. Πάντως υπάρχουν αρκετοί…» δήλωσε για λογαριασμό της ΝΔ ο κ. Θεολόγος Καλαϊτζής, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας λέει: «Δεν τελείωσε ακόμη η διαδικασία. Το εκλογικό κέντρο μας αυτή τη στιγμή (σσ. πρωί Δευτέρας) είναι γεμάτο από ετεροδημότες που ψάχνουν. Σίγουρα όμως έχουμε πάρα πολύ μεγαλύτερη μετακίνηση απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές. Ο κόσμος πάει να ψηφίσει».
«Δεν γνωρίζω» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Κώστα Βογιατζή. Δοθείσης της ευκαιρίας, τον ρωτήσαμε για την σχετική με πρόσφατο επεισόδιο καταγγελία του κόμματος (δημοσιεύεται χωριστά): «Ήταν ένας ψηφοφόρος μας μαζί με δύο ακόμα άτομα σε λεωφορείο και συζητούσαν για τις εκλογές. Όταν έφτασαν στον προορισμό τους, κάποιος «ελληναράς» άρχισε να βρίζει τον ψηφοφόρο μας και μάλιστα τον χτύπησε! Έγινε μήνυση, ενώ ο ψηφοφόρος και η παρέα του ήταν μειονοτικοί», είπε ο κ. Βογιατζής.
Με τη γλαφυρή δήλωση «δεν έχουμε στοιχεία. Όσοι πιστοί προσέλθετε…» απάντησε στο ερώτημα ο εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ κ. Νίκος Καλιαμπάκας, ενώ, τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛαΟΣ κ. Σταύρος Σπηλιώτης δήλωσε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Σίγουρα θα γίνουν μετακινήσεις, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στις ενδιαφέρουσες πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών για τους ετεροδημότες.
Ετεροδημότης είναι ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. δημότης του δήμου Ξάνθης που διαμένει στον δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στον δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης). Ο θεσμός λειτουργεί μόνο στις εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο και ο ετεροδημότης που επιθυμεί να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του, υποβάλλει στο δήμο διαμονής αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Με βάση αυτούς, στις εκλογές της Κυριακής οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών –που συστήνονται μόνον για τις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές- διακρίνονται σε μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες και αμιγή, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.
Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο βασικής του εγγραφής. Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές, σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται σαράντα τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο ή την κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.
Ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους υποβάλλοντας σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στον δήμο (ή κοινότητα) διαμονής ή σε οποιοδήποτε ΚΕΠ που θα την προωθήσει στον δήμο (ή κοινότητα) διαμονής. Ο πολίτης έχει την δυνατότητα, εφ’ όσον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, να συμπληρώσει και εκτυπώσει την αίτηση, είναι όμως υποχρεωμένος να την υποβάλλει στο δήμο διαμονής του ή σε ΚΕΠ. Κατά την υποβολή της αίτησης απαιτείται είτε αυτοπρόσωπη εμφάνιση του εκλογέα είτε εμφάνιση νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του (εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή).
Ο ετεροδημότης που είναι ήδη γραμμένος σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ενός δήμου όπου διέμενε παλαιότερα μπορεί με νέα αίτηση του να ζητήσει την εγγραφή του σαν ετεροδημότης στο δήμο που διαμένει τώρα. Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες. Ο ετεροδημότης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ζητήσει με αίτησή του την διαγραφή του από αυτούς, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής. Εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.
Μετά την θεσμοθέτηση της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών και στις εθνικές εκλογές, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ψηφίζουν πλέον στον τόπο διαμονής τους σαν ετεροδημότες ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία. Οι στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας εξακολουθούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις.
Τέλος, όσοι από τους πολίτες θέλουν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν σαν ετεροδημότες, μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» στη διεύθυνση www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm.
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: