29/9/09

Αξιόλογη η νέα πολιτιστική απόπειρα στον Πετεινό


ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μια αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της Παρασκευής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετεινού.
Η δομημένη με ευαισθησία και αρτιότητα «Μνημοσύνη», δείχνει ότι έχει κάθε λόγο να καθιερωθεί και να κρατάει ζωντανό τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου. Πάνω σε ομολογουμένως αξιοπρόσεκτα κείμενα του Ανέστη Ακριτίδη –επιτέλους ξεχείλιζε το συναίσθημα και ο πολιτισμός της δημιουργίας και όχι της στείρας δήθεν εθνο-πρωτοπορίας- και με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτών, η εκδήλωση αυτή δείχνει να έχει κάθε λόγο καθιέρωσης. Άλλωστε, επιβεβαιώθηκε πλήρως η διακοίνωση των διοργανωτών για «προσέγγιση της ιστορίας, του πολιτισμού, της μουσικής, του τραγουδιού της προσφυγιάς».
id
Στο χώρο του καλαίσθητου μνημείου πεσόντων, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που αποζημιώθηκε για την επιλογή του. Παρόντες –μεταξύ άλλων- και ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Νικόλαος Ζλάτκος, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βιστωνίδας κ. Βασίλης Τσολακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης κ. Νικόλαος Φωτιάδης.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού κ. Ευστάθιος Τουρουνίδης, δήλωσε στη «Θ»: «Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «Μνημοσύνη στην Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία και στον Πόντο». Είναι κάτι που κάνουμε για πρώτη φορά κι αν αυτό που δοκιμάζουμε έχει επιτυχία, θα το καθιερώσουμε και θα γίνει θεσμός. Πρόκειται για κάτι που προέκυψε εντελώς ξαφνικά στα “Παρχάρια”. Μαζευτήκαμε και συμμετείχαμε εκεί κι είπαμε γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς. Να μην έχουμε μόνο τα “Αλεκτόρεια” αλλά να κάνουμε κι αυτή την εκδήλωση».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
Ο κ. Τουρουνίδης πρόσθεσε ότι «είναι οι παραδόσεις του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας και του χρόνου ευελπιστούμε να βάλουμε και Θρακιώτικα και Σαρακατσάνικα και Ηπειρώτικα, όλη τη γκάμα της ελληνικής παράδοσης» και κατέληξε λέγοντας: «Ξεκινήσαμε δειλά αλλά μπορώ να πω ότι κάναμε μια πολύ σοβαρή δουλειά. Κι όχι μόνο ο σύλλογος αλλά και η “Φοροτεχνική Προσέγγιση”, το περιοδικό που είναι συνδιοργανωτής και χρηματοδοτεί την εκδήλωση. Αλλά και στο καλλιτεχνικό μέρος είναι άτομα επί το πλείστον από το χωριό μας κι έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει αυτή η εκδήλωση. Η ανταπόκριση του κόσμου –αν και πρώτη φορά- είναι μεγάλη κι έχουμε μαζική συμμετοχή».
Έπαιξαν οι λυράρηδες Μίλτος Αποστολίδης, Κώστας Εμμανουηλίδης, Τάσος Πετρόπουλος και Γεώργιος Μητσκολάβος, ο Γεώργιος Μοσχοφίδης (φλογέρα), ο Αθανάσιος Ελευθεριάδης (νταούλι) και τραγούδησε η
Μαρία Κ. Γεωργιάδου. Τη χορωδία αποτελούσαν οι Μαρία Γ. Γεωργιάδου,
Μένη Δαϊλίδου, Ευαγγελία Κατσαρού, Βιβή Κατσαρού, Στέλλα Λειβαδίτου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ρούλα Πεντεζίδου, Νένα Προβατίδου και Δημήτρης Τουρατζίδης.
Τα κείμενα του Ανέστη Ακριτίδη –ο οποίος απήγγειλε ποιήματα- διάβασαν οι Σόνια Τσιναρίδου, Λένα Τουρουνίδου και Φώτης Καριώτης. Η επιμέλεια ήταν του Γεώργιου Παραστατίδη και η διοργάνωση έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετεινού και το μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση», με την ευγενική συμμετοχή της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ).
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: