16/9/09

«Κανείς δεν λέει να γίνουν… γιατροί οι εκπαιδευτικοί»

ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ

Με επιστολή που δημοσιεύτηκε χθες στη «Θ», το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης «καλεί την πολιτεία ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη γρίπη και την αντιμετώπισή της στα σχολεία.

«Στο φιλότιμο των δασκάλων και των καθηγητών επαφίεται, σύμφωνα με τον “υπέροχο” σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας αλλά και του υπουργείου Υγείας, η αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία» αναφέρεται στην επιστολή. Κι αφού παρατίθεται μια σειρά από αιτιάσεις για έλλειψη προσωπικού (κυρίως), η επιστολή καταλήγει: «Δεν μπορεί, λοιπόν, πάντοτε η πολιτεία να επαφίεται στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών για τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, ενώ θα έπρεπε, ως όφειλε, να έχει σχεδιάσει και στελεχώσει τις σχολικές μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό αντιμετώπισης».
Θυμίζουμε ότι με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», απεστάλη έγγραφο (2965/28.8.2009) της γενικής γραμματέως του ΥπΕΠΘ κας Νίκης Γκοτσοπούλου, που στην παράγραφο «ενημέρωση για τη λειτουργία των σχολείων», γράφει: «Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εκδώσει ειδική εγκύκλιο με θέμα “Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1) στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες”, την οποία θα βρείτε στο σχολείο που υπηρετείτε με την έναρξη της σχολικής περιόδου και οφείλετε να τη μελετήσετε. Σημαντικά σημεία της εγκυκλίου είναι ότι:
Σε κάθε σχολείο πρέπει να συσταθεί ομάδα γρίπης με έναν υπεύθυνο «Συντονιστή γρίπης» για την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων της εγκυκλίου και την αντιμετώπιση παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Σε κάθε σχολείο πρέπει να καθοριστεί ένας χώρος στον οποίο θα παραμένουν παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης μέχρι να απομακρυνθούν από το χώρο του σχολείου.
Στα κύρια καθήκοντα του κάθε εκπαιδευτικού περιλαμβάνονται: Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και παρακολούθηση και εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή εφαρμογή τους. Η παρακολούθηση των παιδιών έτσι ώστε αν κάποιο εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να φροντίσει για την έγκαιρη απομάκρυνσή του από την αίθουσα διδασκαλίας και τη μεταφορά του στον καθορισμένο γι’ αυτό το σκοπό χώρο. Η ενεργός συμμετοχή του στην εφαρμογή των συστάσεων της εγκυκλίου. Η παραμονή του στο σπίτι σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα γρίπης».

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»
Με δεδομένα τα παραπάνω, ζητήσαμε μια γνώμη-απάντηση από τους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νομού μας, στα όσα καταμαρτυρεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης: «Επιμένω σε όσα έχω πει και δεν θα μπω σε αντιπαράθεση. Καθένας έχει τις απόψεις του και μπορεί να έχει τη δική του θέση. Εγώ επιλέγω να πω τα πράγματα με τα δεδομένα τους και τίποτε πέραν τούτου» τόνισε η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Εύη Στυλιανίδου.
«Μόλις σήμερα (σσ. χθες) έστειλε νέο σήμα η κα Γκοτσοπούλου και το ΥπΕΠΘ» λέει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός: «Το έγγραφο καθορίζει σαφώς ότι όσα σχολεία έχουν προσλάβει καθαρίστριες με σύμβαση έργου και δεν επαρκούν, μπορούν να πάρουν και δεύτερη. Ήδη έχω δώσει εντολή για εφαρμογή του, αν και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας οι περισσότερες καθαρίστριες είναι μόνιμες και επαρκούν». Ο κ. Πυλαρινός σχολιάζει ότι «δεν είπε κανείς –και δεν μπορεί- να γίνει γιατρός ο εκπαιδευτικός» και εξηγεί: «Αν δούμε κάποιον μαθητή με ύποπτα συμπτώματα, τον βάζουμε στο ιδιαίτερο δωμάτιο και ειδοποιούμε τους γονείς του ή ασθενοφόρο. Αυτές οι οδηγίες υπάρχουν και δεν λέμε σε κανέναν να γίνει γιατρός». Ο κ. Πυλαρινός τονίζει ότι «καθημερινά στέλνεται παρουσιολόγιο από τα σχολεία προς εμάς, από εμάς προς την Περιφέρεια και από εκεί στο υπουργείο» και καταλήγει λέγοντας: «Μάλιστα, επικοινωνούμε με γονείς για να μάθουμε το λόγο απουσίας μαθητών. Σημειώνουμε τα κρούσματα γρίπης και παρακολουθούμε την κατάσταση, ωστόσο αυτές τις πρώτες μέρες δεν κανένα κρούσμα».

Γ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΕΑ»
Συνομιλώντας με τον νομάρχη Ξάνθης κ. Γεώργιο Παυλίδη –τουλάχιστον στο σημείο που τα παραπάνω εφάπτονται με τις αρμοδιότητες της νομαρχίας- ξεκαθάρισε τα εξής: «Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και οι δικές μας αρμοδιότητες είναι ξεχωριστές. Σήμερα μάλιστα συζητείται ξανά το ζήτημα» (σσ. για το λόγο αυτό απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας κ. Νεάρχου).
Αναφορικά με το ζήτημα των ψεκασμών και των προληπτικών μέτρων, ο νομάρχης τονίζει ότι «η νομαρχία κάνει κινήσεις ουσίας και όχι προς εντυπωσιασμό. Ό,τι υποδείξουν οι ειδικοί γίνεται, έχουμε σχέδιο και περιμένουμε οδηγίες». Κατέληξε δε, λέγοντας: «Δεν υποκαθιστούμε κανένα φορέα, επιτηρούμε το δικό μας κομμάτι στη δημόσια υγεία. Για τα εσωτερικά των σχολείων, καθώς και την περίθαλψη-φροντίδα, είναι υπεύθυνα τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας».

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: