24/9/09

Έστω και εκ των υστέρων κάθαρση…

ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Κάποιοι παρακολούθησαν την «μονομαχία» Καραμανλή – Παπανδρέου, κάποιοι την σνόμπαραν, ενώ κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν να την δουν όμως διαπίστωσαν γρήγορα ότι πρόκειται για «μία από τα ίδια» και την εγκατέλειψαν νωρίς. Ο λόγος για τους συμπολίτες μας, κατοίκους της Ξάνθης και μη, στους οποίους απευθυνθήκαμε για να μας σχολιάσουν τόσο την εμφάνιση των δύο «μονομάχων», όσο και την γενικότερη πολιτική κατάσταση, ενόψει των εκλογών. Τους ζητήσαμε να καταθέσουν τι πιστεύουν πως αυτές μπορούν να φέρουν ή ν’ αλλάξουν καθώς και το αν θα πρέπει η όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές να ανοίξει και πάλι τις υποθέσεις των σκανδάλων που έκλεισαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμη και αν χρειαστεί συνταγματική ρύθμιση γι’ αυτό.

Οι απαντήσεις που πήραμε ποικίλλουν, ανάλογα με τα «πιστεύω» του καθενός, όμως σε μερικά σημεία οι απόψεις συγκλίνουν: εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες τόσο από την εκλογική διαδικασία όσο και από την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, απαισιοδοξία για τον τρόπο που απονεμήθηκε η δικαιοσύνη στις υποθέσεις των μεγάλων και μικρών σκανδάλων που απασχόλησαν την επικαιρότητα. Σε αυτό που συμφώνησαν πάντως ήταν η ανάγκη να ξανανοίξουν οι υποθέσεις όλων των σκανδάλων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ό,τι και αν χρειαστεί να γίνει, αφού όλοι ανεξαιρέτως πιστεύουν ότι τελικά δεν έχει τιμωρηθεί κανένας υπεύθυνος.
Στην συνέχεια παραθέτουμε μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές γνώμες που μας κατέθεσαν οι απλοί πολίτες που μίλησαν στην «Θ».

«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΞΑ»

Προβληματισμένη μας μίλησε η κυρία Μαρία, η οποία μας δήλωσε ότι «δεν παρακολούθησα ολόκληρη την συζήτηση Καραμανλή – Παπανδρέου, αφού ήταν «μία από τα ίδια» και δεν τους άντεχα να τους βλέπω. Δεν ξεχώρισα κάποιον από τους δύο και δεν περίμενα να αποφασίσω από την συζήτηση αυτή ποιον να ψηφίσω. Από τις εκλογές που έρχονται δεν περιμένω να γίνουν και πολλά ν’ αλλάξουν αφού οι επιλογές δεν είναι και τόσες πολλές. Για τα σκάνδαλα πιστεύω πως πρέπει να ανοίξουν και πάλι οι φάκελοί τους αφού τελικά μέχρι σήμερα δεν τιμωρήθηκε κανείς…».

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ»

Χωρίς ενδοιασμούς μας μίλησε ο κ. Γιάννης, τονίζοντας ότι «έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την παρουσία του Καραμανλή. Πριν μιλήσουν οι δυο τους άκουγα συνέχεια για το ΠΑΣΟΚ, το προβάδισμα και τις προτάσεις του. Όμως δεν είδα καμία ουσιαστική πρόταση στο debate που να το επιβεβαιώνει, οπότε πιστεύω ότι μόνο ο Καραμανλής φέρεται υπεύθυνα και μπορεί να μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά δεν περιμένω και τίποτε ιδιαίτερο από τις εκλογές που έρχονται, ενώ για τα σκάνδαλα έχω να πω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επανεξεταστούν, ιδιαίτερα αυτό του Χρηματιστηρίου». (Φωτό: P1010214.JPG)

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ»

Ο κύριος Κώστας δεν είναι από την Ξάνθη αλλά από την Αιτωλοακαρνανία. Στην πόλη μας βρέθηκε λόγω της κόρης του που πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Η γνώμη του πάντως παραμένει ξεκάθαρη: «το debate Καραμανλή – Παπανδρέου δεν το είδα γιατί ταξίδευα για να έρθω στην πόλη σας, αλλά έτσι και αλλιώς δεν περιμένω ν’ αλλάξουν και πολλά πράγματα αφού είτε ψηφίζουμε είτε όχι οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς. Για τα σκάνδαλα έχω να πω ότι οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρούνται. Αν δηλαδή χτυπήσω κάποιον με το αυτοκίνητο η αστυνομία δεν θα πρέπει να με αναζητήσει; Το ότι έφυγα από τον τόπο του εγκλήματος δεν σημαίνει ότι ξεχάστηκαν όλα. Το ίδιο ισχύει και με τα σκάνδαλα. Το ότι τα «κουκούλωσαν» δεν σημαίνει ότι τα ξεχάσαμε. Πρέπει να επανεξεταστούν οι υποθέσεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη». (Φωτό: P1010215.JPG)

«ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ»

Την ελπίδα του για τον ερχομό καλύτερων ημερών δεν έχει εγκαταλείψει ο κ. Δημήτρης ο οποίος δήλωσε πως «προσωπικά πίστευα και πιστεύω στον Κώστα Καραμανλή. Βλέποντας το debate μου φάνηκε καλύτερος από τον Γιώργο Παπανδρέου, πιο πειστικός. Από τις εκλογές περιμένω να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και παραμένω αισιόδοξος. Όσο για τα σκάνδαλα πιστεύω πως αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει οι φάκελοί τους να ξανανοίξουν για όλους και για όλα». (Φωτό: P1010216.JPG)

«ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ»

Από την πλευρά της η κυρία Ελένη δεν έκρυβε την αισιοδοξία της τόσο για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τις μετεκλογικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι «είδα το debate και αυτό που έχω να πω είναι ότι ο Καραμανλής δεν πείθει πλέον. Ζήτησε, ξαναζήτησε συγνώμη αλλά δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη. Προσωπικά πιστεύω στον Γιώργο (σ.σ. Παπανδρέου) από τον οποίο όμως περιμένω πολλά. Οι εκλογές ελπίζω πως μπορούν να φέρουν μία νέα «Αλλαγή» και πιστεύω να το κάνουν. Όσο για τα σκάνδαλα θα ήθελα να βρεθεί ο τρόπος ώστε αυτοί που τα έκαναν να πάνε επιτέλους φυλακή…».

«ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ…»

Απαισιόδοξος δήλωσε στην «Θ» ο κύριος Μιχάλης, λέγοντας ότι «προσωπικά τους βαρέθηκα. Δεν είδα το debate ούτε πρόκειται να κάτσω ποτέ να το δω. Από τις εκλογές τι να περιμένω; Αν περίμενα από αυτές να βελτιωθεί η ζωή μου …κάηκα! Όσο για τα σκάνδαλα έχω να πω ότι μεταξύ τους τα κανονίζουν και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανένα. Θα ήθελα να ανοίξουν οι υποθέσεις και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όμως ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό…».

«ΜΙΛΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ»

Αδιάφορος δήλωσε αλλά σίγουρα δεν ήταν ο νεαρός Αντώνης, αφού παρά τα αρχικά λεγόμενά του δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις αιχμές του στην «Θ»: «εγώ το debate μεταξύ των δύο δεν το είδα. Γιατί να το δω άλλωστε; Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος μιλάνε μεν αλλά ούτε μας ακούνε ούτε μας ρωτάνε. Εγώ γιατί να τους ακούσω να λένε και πάλι τα ίδια που δεν θα κάνουν; Όσο για τις εκλογές έχω να πω ότι δεν περιμένω να γίνει κάτι, εκτός από το να βγει κάποιος και να κατηγορεί τον προηγούμενο. Για τα σκάνδαλα θα ήθελα να μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τις υποθέσεις και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους. Ποιος θα το κάνει όμως;…».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: