24/9/09

Ένα ακόμα «σπίτι πολιτισμού» ετοιμάζεται στην Κομοτηνή


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μετά το πραγματικά επιτυχημένο εγχείρημα της μετατροπής των παλαιών καπναποθηκών «Π» της οδού Καπνεργατών στην Ξάνθη, σε ένα χώρο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων συμπολιτών μας, καθώς και πολύ σημαντικές εικαστικές, λογοτεχνικές αλλά και μουσικές ακόμη εκδηλώσεις, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αποφάσισε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, φιλοδοξώντας να ετοιμάσει ένα ακόμη «σπίτι πολιτισμού» για την Θράκη, αυτή τη φορά στην γειτονική Κομοτηνή.


Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ…

Η προσπάθεια του Ιδρύματος να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στον γειτονικό μας νομό, βρήκε καταρχήν αρωγό τον Δήμο Κομοτηναίων, ο οποίος του παραχώρησε το κτήριο των παλαιών σφαγείων της πόλης, ώστε να μπορέσει να στεγάσει εκεί τις πολιτιστικές του δραστηριότητες.
Όπως δήλωσε στην «Θ» ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος και ειδικός σύμβουλός του «πρόκειται για μία πολύ φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, αφού είχε προηγηθεί η παραχώρηση του κτηρίου των παλαιών σφαγείων από τον Δήμο Κομοτηναίων. Τότε έγιναν οι προκηρύξεις ενδιαφέροντος για τις εργασίες καθαρισμού του χώρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ αναζητήθηκαν και κλείστηκαν και κάποιες πολύ σημαντικές χορηγίες, οι οποίες θα εξασφάλιζαν την ανακατασκευή τόσο του κεντρικού κτηρίου, όσο και των περιφερειακών κτηρίων του συγκροτήματος. Τα τελευταία μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο χώρο, προβλέπεται να φιλοξενήσουν τόσο το φυλάκιο όσο και τους ξενώνες φιλοξενίας διακεκριμένων φιλοξενουμένων και καλλιτεχνών του Ιδρύματος. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι ο τρόπος και οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή του κτηρίου θα το καταστήσουν σημείο αναφοράς σε σχέση με όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης».
Όσον αφορά την λειτουργία του συγκροτήματος στα παλαιά σφαγεία Κομοτηνής, ο κύριος Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για κάτι αντίστοιχο με το «Π» στην Ξάνθη. Προορίζεται να γίνει ένας πολυχρηστικός χώρος όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν τόσο διαφόρων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις, από παρουσιάσεις βιβλίων και εκθέσεις μέχρι συναυλίες, όσο και τα διάφορα τμήματα του Ιδρύματος».
Όμως φαίνεται πως η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν αφήνει άθικτο ούτε το Ίδρυμα, αφού «οι κυρίως εργασίες για την ανακατασκευή και αποκατάσταση των νέων αυτών κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος είχαμε σχεδιάσει να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου, όμως δυστυχώς, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης ακυρώθηκαν κάποιες από τις συμφωνίες που είχαμε κάνει με πολύ σημαντικούς χορηγούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον ακριβή χρόνο έναρξής τους και φυσικά τους χρόνους παράδοσης του κτηρίου για χρήση από το Ίδρυμα» όπως διευκρινίζει ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την 1η έως και την 21η Σεπτεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε το πρώτο στάδιο καθαρισμού και αποκατάστασης του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου των παλιών σφαγείων Κομοτηνής ,το οποίο είχε προκηρυχθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο. Τις εργασίες καθαρισμού είχε αναλάβει οκταμελές συνεργείο της ανάδοχης εταιρίας του έργου, Κόσυνθος Α.Ε., με επιβλέπων εργοδηγό τον μηχανικό κ. Νίκο Γεωργιάδη, το οποίο προχώρησε σε αποψίλωση και εκτενή καθαρισμό του εσωτερικού, του εξωτερικού αλλά και του περιμετρικού χώρου από σκουπίδια, μπάζα και επιχώσεις.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν σύντομα με αντιπλημμυρικά έργα για την καλύτερη προετοιμασία του κτιρίου ώστε να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: