17/9/09

Μιχ. Στυλιανίδης: «Μιλάμε στο λαό με έργα…»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

Δίνοντας μία «φιλική γεύση» του απολογισμού του, που παρουσίασε αργότερα και στους δημότες της πόλης μας, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, στην παράθεση γεύματος προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου 2009, σε εστιατόριο της πόλης.

Κάνοντας μία συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων αλλά και των κυριότερων έργων που ανέλαβε, σχεδίασε και αποπεράτωσε ο Δήμος Ξάνθης, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε το στίγμα της σημερινή Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με το πώς θέλει να είναι η πόλη της Ξάνθης, αλλά και με τους τρόπους που θα το πετύχει αυτό. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής προς τον τοπικό Τύπο, τον κ. Στυλιανίδη πλαισίωναν οι τέσσερις αντιδήμαρχοι και πιο συγκεκριμένα ο κ. Κ. Γιατζόγλου, ο κ. Λ. Κωνσταντινίδης, η κα Σ. Καραγιαννίδου και ο κ. Γ. Παπασταματίου.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ

Οι παραπάνω φράση ουσιαστικά περικλείει μέσα της την βασική φιλοσοφία του κ. Στυλιανίδη αναφορικά με την στόχευση των παρεμβάσεων του Δήμου Ξάνθης στην πόλη. «Στόχος μας είναι να κάνουμε ουσιαστικά έργα και όχι έργα βιτρίνας, με υψηλές προδιαγραφές, ώστε να δημιουργήσουμε για τους δημότες μας ένα ανθρώπινο και βιώσιμο περιβάλλον, μία φιλική πόλη με πολλούς κοινόχρηστους χώρους και πολύ πράσινο όπου να χαίρεται κανείς να μένει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ξάνθης έκανε μία σύντομη αναφορά στα οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η διαφορά των 31.884.000 ευρώ, που ήταν τα συνολικά του έξοδα, με τα έσοδα που έφτασαν στο ύψος των 35.224.000 ευρώ, άφησαν ένα πλεόνασμα 2.340.000 ευρώ από την χρήση του 2008.
Το σημείο που, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε ο κ. Στυλιανίδης στην παρουσίαση προς τον Τύπο των πεπραγμένων του Δήμου για το 2008, ήταν τα έργα τα οποία επιμελήθηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή και η υπηρεσίες της. Έτσι έγινε αναφορά στην σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο χώρο στάθμευσης, πίσω από το κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», το οποίο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση μέσα στο 2010, στο κλειστό γυμναστήριο Ευμοίρο, το οποίο είναι επίσης σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί, στις αποκαταστάσεις διατηρητέων κτηρίων, όπως και σε αυτήν της καπναποθήκης της οδού Σκρα, η οποία προορίζεται να στεγάσει τις υπηρεσίες της ΤΕΔΚ νομού Ξάνθης. Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις που έγιναν από τον Δήμο στο Λαογραφικό Μουσείο και σε πολλές κεντρικές οδούς της πόλης, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών για την ενοποίηση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης μας με την Πλατεία Διοικητηρίου. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην μεταφορά των υπηρεσιών καθαριότητας στην περιοχή του Καπνικού Σταθμού, με την παράλληλη δημιουργία ενός νέου χώρου στάθμευσης πίσω από τις σημερινές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο παζάρι. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2008 είχε προϋπολογισμό ύψους 16.500.000 ευρώ, το οποίο υλοποιήθηκε σε ποσοστό 94%. Διευκρίνισε πάντως ότι τα περισσότερα έργα εντάχθηκαν σε διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. (ΠΕΠ, Interreg κλπ) εξηγώντας έτσι γιατί ο δαπάνες αυτές δεν εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους στον προϋπολογισμό του Δήμου. Η παρουσίασή του ολοκληρώθηκε με μία ξεχωριστή αν και συνοπτική αναφορά του στα έργα που πραγματοποίησε από την πλευρά της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων από τους εκπροσώπους του Τύπου, οι κυριότερες από τις οποίες αφορούσαν το κλειστό γυμναστήριο Κιμμερίων, τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, τη νέα, ενοποιημένη Κεντρική Πλατεία, την έλλειψη ποδηλατοδρόμων, την έλλειψη χώρων στάθμευσης στην βόρεια πλευρά της πόλης, την αξιοποίηση του αλσυλλίου στο Εύμοιρο και φυσικά την πιθανή διαδοχή του στον Δήμο Ξάνθης, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010.
Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις που του τέθηκαν, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε για το μεν αλσύλιο του Ευμοίρου ότι έγιναν παρεμβάσεις, παραδέχθηκε όμως ότι δεν ήταν όσες και ο ίδιος θα ήθελε, λόγω ανεπάρκειας των διατιθεμένων για το έργο πόρων, ενώ για το κλειστό γυμναστήριο των Κιμμερίων διευκρίνισε ότι προηγούνταν η ολοκλήρωσή του στον σχεδιασμό του Δήμου, όμως η ασάφεια του νόμου για τον φορέα που θα έχει την διαχείρισή του επί 2 χρόνια και οι πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες στέκονται μέχρι σήμερα εμπόδιο για την ολοκλήρωσή του. Για τα θέματα της καθημερινότητας ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε περισσότερο στο κυκλοφοριακό και την καθαριότητα τα οποία καθόρισε ως πρώτες προτεραιότητες του Δήμου για να αντιμετωπιστούν μέσα από παρεμβάσεις. Για την νέα Κεντρική Πλατεία δήλωσε ότι «οι Ξανθιώτες πρέπει να καταλάβουν ότι το αυτοκίνητο στο Κέντρο πρέπει να κατεβαίνει πλέον μόνο για περιπτώσεις ανάγκης και όχι για βόλτα», ενώ για τις διάφορες δυσλειτουργίες που δημιουργούν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διευκρίνισε για μία ακόμη φορά πως «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο και μετά να κάνουμε όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειαστούν, χωρίς όμως να ανατραπεί ο βασικός σχεδιασμός του έργου». Αναφορικά με το θέμα των ποδηλατοδρόμων επισήμανε πως «το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας είναι έτσι δομημένο ώστε να μην είναι εφικτή η δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Όμως παρ’ όλα αυτά έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή δύο ποδηλατοδρόμων, ο ένας προς το Γενικό Νοσοκομείο και ο δεύτερος στην προέκταση της Σάρδεων». Για το τελευταίο έργο πάντως (διάνοιξη προέκτασης της οδού Σάρδεων) τόνισε ότι «η μελέτη είναι ήδη έτοιμη όμως υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση των απαραίτητων πιστώσεων, οι οποίες αγγίζουν τα 2.000.000 ευρώ».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ

Τέλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχ. Στυλιανίδης, αναφορικά με την συζήτηση για τα «δαχτυλίδια» διαδοχής στην παράταξή του και σε σχετική ερώτηση που του έθεσε η «Θ» αρκέστηκε να δηλώσει με νόημα ότι «το δαχτυλίδι μου το έχω για μένα και μόνο και το φυλάω καλά..!».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: