17/9/09

Σε… νάρκη ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών


-ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΙΧΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;
-Π. ΔΙΟΥΔΗ: «ΑΝ ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΤΙ, ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ Σ’ ΕΜΑΣ…»

Οι μήνες περνούν χωρίς ν’ αλλάξουν τίποτε στα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα 73 Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚαΝα).
Οι κατά καιρούς κινητοποιήσεις των εργαζομένων και οι επιστολές διαμαρτυρίας με μόνιμη επωδό «απαξιώνεται ο ΟΚαΝΑ», δεν δείχνουν στοιχεία ικανά ν’ αναστρέψουν την άσχημη κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επανειλημμένα «να σταματήσουν τα παχιά λόγια και τα “εθνικά σχέδια” που ήταν τελικά σχέδια επικοινωνιακής διαχείρισης του μηδενικού έργου» όπως γράφουν σε ανακοινώσεις τους. Ζητούν επίσης «ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώσει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία επιβάλλεται να είναι δημόσιου χαρακτήρα και χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Οι δε υπεύθυνοι των μονάδων του ΟΚαΝα, κάνουν λόγο για «μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, τη στιγμή που οι δομές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο έξωσης από τα κτίρια που νοικιάζουν και αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους». Νωπή είναι ακόμα η αποκάλυψη της «Θ» -που έγινε στις 26 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών- ότι η πολυθρύλητη μονάδα θεραπείας της Ξάνθης… δεν θα γίνει τελικά. Μια μονάδα, η ίδρυση της οποίας είχε αναγγελθεί μετά… βαΐων και κλάδων, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο (στο φύλλο της 26/6 υπάρχουν λεπτομέρειες και λόγοι). Και βέβαια, ζητούνται χρήματα που δίνονται με το σταγονόμετρο, τη στιγμή που η Commission λέει «εφικτή η χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών από το ΕΣΠΑ, εφόσον ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές»! Αλήθεια, ζητήθηκε; «Ναι» δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΚαΝα κ. Γεώργιος Φωτεινόπουλος σε χθεσινή επικοινωνία μας, αναφερόμενος ωστόσο σε «ένα ειδικό πρόγραμμα με αρκετά χρήματα. Το τμήμα πρόληψης έχει εισηγηθεί και το πρόγραμμα θα γίνει οπωσδήποτε, κάτι που το γνωρίζουν και τα Κέντρα Πρόληψης». Επί του ζητήματος θα επανέλθουμε μόλις ενημερωθούμε για το πρόγραμμα.

ΜΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΟΙ ΜΑΚΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ
Προηγουμένως είχαμε συνομιλήσει με την ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚαΝα στην Ξάνθη, κα Παγώνα Διούδη: «Αν μάθετε κάτι πείτε και σ’ εμάς…» ήταν η απάντηση της, που μοιραία προκύπτει μετά τις τόσες ατελέσφορες και μακρόχρονες κρούσεις για το ζήτημα…
Με δεδομένα ότι τα κέντρα χρηματοδοτούνται εξ ημισείας από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και το ότι υπήρχαν σοβαρά και απειλητικά προβλήματα χρηματοδότησης για περισσότερο από ένα χρόνο, η κα Διούδη λέει: «Υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα σε όλα τα κέντρα. Τους τελευταίους δύο μήνες μπήκαν κάποια χρήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οφειλές μισθών. Ίσως να αρκέσουν και για τον επόμενο μήνα (σσ. βλέπετε, είναι και οι εκλογές στη μέση…), αλλά από εκεί και μετά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν είχαμε μάθει έτσι, μας δινόταν κάποια χρήματα για όλο τον χρόνο, ξέραμε και είχαμε μια ασφάλεια. Τώρα θα ζούμε με την αγωνία του κάθε μήνα…».
Αυτή η ιδιότυπη ομηρία, δεν αποτελεί βέβαια και το καλύτερο κίνητρο ή εχέγγυο λειτουργίας για τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚαΝα. Κι αν ως προς τους μισθούς «δεν υπάρχει καμία οφειλή στο κέντρο της Ξάνθης» όπως δηλώνει η κα Διούδη, υπάρχει το αγκάθι των ενσήμων και του διακανονισμού ο οποίος έγινε μεταξύ ΙΚΑ και ΟΚαΝα για τις εν είδει χιονοστιβάδας οφειλόμενες εισφορές του οργανισμού. Θέμα που –επίσης- σηκώνει μεγάλη συζήτηση, με δεδομένη την ακολουθούμενη πολιτική λεηλασίας του ασφαλιστικού και των ταμείων του… Όπως σημείωνε σε ερώτησή της στη βουλή η βουλευτίνα κα Σούλα Μερεντίτη, «το συνολικό χρέος των συνυπόχρεων φορέων (υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚαΝα, ΚΕΔΚΕ) υπολογίζεται από το 2007 έως το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε 14 εκατομμύρια ευρώ!...
«Τώρα, περιμένουμε κι ευχόμαστε να μπουν χρήματα και τον Οκτώβριο, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία. Αν και –για να είμαι ειλικρινής- δεν το βλέπω…» κατέληξε η κα Διούδη.

«ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ»
Επανερχόμενοι στη σωστή χρονική σειρά και συνομιλώντας με τον πρόεδρο του ΟΚαΝα κ. Φωτεινόπουλο, μας κατέθεσε τη διαβεβαίωση ότι «η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι ο εκσυγχρονισμός και οι συντονισμένες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΚαΝα». Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν ο ίδιος ο συνομιλητής μας –λίγο αργότερα- συνομολογεί τα εγνωσμένα: ότι το ίδιο υπουργείο δεν πληρώνει το 50% της χρηματοδότησης που του αναλογεί;…
Αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν να δώσει πρότινος δύο εκατομμύρια ευρώ έναντι των φετινών υποχρεώσεών του -ίσως συνηγόρησαν και εδώ οι… εκλογές- με αποτέλεσμα να τακτοποιηθούν οφειλές προς τους εργαζόμενους (ήταν στα ύψη και υποδαύλιζαν τη δυσφορία μέχρι πρόσφατα). Στα παραπάνω πιθανόν να συνηγόρησε και κάποια πρόσθετη παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών… Πάντως, ο κ. Φωτεινόπουλος διαβεβαιώνει ότι «το μόνο πρόβλημα είναι το οικονομικό, από το οποίο προκύπτουν ίσως τα άλλα προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία βούληση από κανέναν να κλείσουν τα κέντρα», καταλήγοντας: «Υπάρχει ένας προϋπολογισμός για κάθε χρόνο. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του μέσω της ΚΕΔΚΕ. Όσο για την ανασφάλεια και την μη τακτική καταβολή, οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο…».
Στον καιρό των ισχνών αγελάδων και της εκχώρησης, που το κράτος αποποιείται όλο και περισσότερες υποχρεώσεις του ως προς την κοινωνική πολιτική και μέριμνα, ποιος μπορεί να «βάλει το χέρι του στη φωτιά» για το μέλλον; «Αν μάθουμε, θα το πούμε και σ’ εσάς», κα Διούδη…

Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: