«ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΧΕΙ ΘΩΡΑΚΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Θ» Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Τα πρόσφατα γεγονότα με τις πλημμύρες στην Εύβοια έφεραν στο νου πολλών συμπολιτών μας τις αντίστοιχης έκτασης καταστροφές που υπέστη τόσο η Ξάνθη όσο και μεγάλο μέρος του νομού από τις μεγάλης έκτασης πλημμύρες που είχαν γίνει το 1996. Βεβαίως στο νομό μας δεν υπήρξαν, ευτυχώς, καταστρεπτικές πυρκαγιές όπως αυτές που έγιναν αιτία για τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών στην Εύβοια, όμως το ερώτημα παραμένει: πόσο έτοιμη και θωρακισμένη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι τόσο η πόλη της Ξάνθης όσο και ο υπόλοιπος νομός;
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα κλήθηκε να δώσει ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος ξεκίνησε με μικρή επισκόπηση τόσο των πλημμυρικών που έπληξαν διαχρονικά τον τόπο μας, όσο και των αιτίων που τα προκάλεσαν. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παυλίδη «η Ξάνθη, όσον αφορά την πλημμυρική επικινδυνότητα, λόγω της γεωγραφικής της διαμόρφωσης, δηλαδή ενός πολύ έντονου αναγλύφου με πολύ μεγάλες κλίσεις στην ορεινή περιοχή οι οποίες καταλήγουν σε μία εντελώς επίπεδη, πεδινή περιοχή, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν ιδιαίτερους κινδύνους. Η περίοδος από το 1945 έως το 1996, έχει να παρουσιάσει 11 εκτεταμένες πλημμυρικές καταστροφές, ενώ αντίστοιχες καταστροφές έγιναν και στα προηγούμενα χρόνια, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και το 1945, οι οποίες μπορεί να μην είναι επακριβώς καταγεγραμμένες, είναι όμως βέβαιο ότι ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να κοστίσουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές».
ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «τα τελευταία χρόνια έχουμε επιδοθεί στην προσπάθεια να καλύψουμε πολλά κενά ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι ο νομός, σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, όμως έχουν αντιμετωπιστεί πολλά από αυτά που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους επί δεκαετίες. Ενδεικτικά αναφέρω:
- τα έργα του ποταμού Κόσυνθου, τα οποία σε ένα μεγάλο μήκος τον έχουν θωρακίσει, όπως και τα έργα στις περιοχές Μύκης, Εχίνου, Σατρών, Κιμμερίων, Σελέρου, Σημάντρων, Πετεινού, Διομήδειας, Αλκυόνης, Μαγικού, Κατραμίου, Κοσμητής, Κρεμαστής και Μυρωδάτου.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους αναδασμούς που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα έγιναν εκτεταμένα εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μελέτη για τις λεκάνες απορροής στην Ελλάδα έγινε στην Ξάνθη με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς, σε ελάχιστες ευτυχώς περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια κενά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία οφείλονται ακριβώς στην άρνηση ορισμένων ιδιωτών να περάσουν τα έργα από τις ιδιοκτησίες τους, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι θα ζημιωθούν και οι ίδιοι από τυχόν καταστροφές που θα υπάρξουν.
Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στην κοίτη του ποταμού Λασπία, όπως και σε διαφόρους χείμαρρους και αντιπλημμυρικά κανάλια στην περιοχή του Δεκάρχου, της Μέλισσας, της Μάνδρας, των Αβδήρων καθώς και το λεγόμενος «κίτρινο έλος», στην περιοχή της Ποταμιάς. Επίσης κατασκευάστηκε για πρώτη φορά ένα ασφαλές ανάχωμα στην Βιστωνίδα, ώστε να αποτρέπει αποτελεσματικά τις υπερχειλίσεις της και για πρώτη επίσης φορά κατασκευάστηκε ένας εκχυλιστήρας, ώστε να προστατεύεται το ίδιο το ανάχωμα από τις υπερχειλίσεις αυτές. Όπως αποδείχτηκε, αυτή ήταν μία έξυπνη κατασκευή, η οποία έλυσε πάρα πολλά προβλήματα».
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ
Αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί ο χείμαρρος των Κιμμερίων, ο κ. Παυλίδης παραδέχθηκε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την ακύρωση του έργου που είχε προγραμματιστεί να γίνει εκεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω της αντιδικίας μεταξύ των ανταγωνιστών αναδόχων του έργου. Δυστυχώς, για να μπορέσει να εκτελεστεί τελικά αυτό το έργο, που είχε ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ, το οποίο έχει λήξει, θα πρέπει να γίνει εκ νέου προσπάθεια για την ένταξή του στο Δ’ ΚΠΣ, κάτι που θα καθυστερήσει την τελική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο συγκεκριμένος χείμαρρος. Ένα ακόμη πρόβλημα στην περιοχή αντιμετωπίζεται στην είσοδο του συγκεκριμένου οικισμού, διότι παρά τα έργα που κάναμε στην περιοχή, ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στην ευθύνη του Δασαρχείου, όπου δεν μπορούμε να παρέμβουμε».
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Σε αυτό το σημείο ο Νομάρχης Ξάνθης επισήμανε την σημαντική βοήθεια που είχε (ή που θα μπορούσε να έχει σε μερικές περιπτώσεις…) η Νομαρχία Ξάνθης από έργα και βελτιώσεις που βρίσκονται στην ευθύνη των Δήμων του νομού μας. «Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ίδια τα έργα που πραγματοποιήθηκαν είναι αυτοτελή και ολοκληρωμένα, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Ξάνθης. Συνολικά πάντως η συνεργασία με τους Δήμους είναι τόσο επιθυμητή όσο και επιδιώξιμη. Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και παλιές υποδομές που βρίσκονται ακόμη σε κακή κατάσταση. Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ξάνθη του χτες με την Ξάνθη του σήμερα στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν έχει καμία σχέση. Σήμερα μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ποτέ, αν και πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλα τα έργα έχουν μία συγκεκριμένη αντοχή, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα όλο και κάπου θα εμφανιστούν κάποια στιγμή προβλήματα, όμως είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε και αυτά».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου