Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΚΕΚΑ
«Θηλιά» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελούν τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, καθώς ο μέσος φοιτητής χρειάζεται έναν μηνιαίο μισθό –και όχι τον… κατώτατο- προκειμένου να σπουδάσει σε πόλη διαφορετική από τον τόπο κατοικίας του.
Την κατάσταση επιτείνει το κυρίαρχο ζήτημα της στέγης, με τις οικονομικές απαιτήσεις του οποίου θα ασχοληθούμε αργότερα, όταν το θέμα θα καταστεί πλέον επίκαιρο.
Προς το παρόν, ανιχνεύσαμε τη γενική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων στην πόλη μας, καθώς αυτή ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά να υποδεχθεί τους νέους φοιτητές.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕλΚεΚα), η καλύτερη λύση είναι η συγκατοίκηση δύο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια. Υπενθυμίζεται ότι στους φοιτητές δίνεται επίδομα 1.000 ευρώ το χρόνο, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας τους και πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις για την καταβολή του: Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 30.000 ευρώ (το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο). Να μην υπάρχει κατοικία μεγαλύτερη από 200 τετραγωνικά μέτρα στην οικογένεια του δικαιούχου (εξαιρούνται τα χωριά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους). Τέλος, προϋπόθεση είναι η επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγούμενου έτους. Για το πρώτο έτος αρκεί μόνο η εγγραφή. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην εφορία είναι δυο: Πιστοποιητικό της σχολής ή του τμήματος που σπουδάζει ο φοιτητής για την κατάσταση των σπουδών του και μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στο τόπο φοίτησης.
Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών δίνει στους ενοικιαστές οκτώ συμβουλές πριν την μίσθωση:
-Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
-Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτή την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους.
-Να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κλπ).
-Να ρωτούν για το ποσοστό που θα πληρώσουν στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.
-Να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος.
-Να βλέπουν αρκετές κατοικίες πριν καταλήξουν.
-Να μην βιάζονται να συμφωνήσουν και να αναζητούν κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις σχολές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή συγκοινωνία.
-Να απευθύνονται σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου της μίσθωσης.
Γ. ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ»
Το τελευταίο τονίζει και ο κτηματομεσίτης κ. Γεώργιος Κεφαλίδης, λέγοντας ότι «είναι επωφελές να στρέφονται οι φοιτητές στα κτηματομεσιτικά γραφεία, αφού θα έχουν διευκόλυνση και θα πετύχουν καλύτερα σπίτια και με καλύτερα μισθώματα». Όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά ακινήτων της πόλης μας, ο κ. Κεφαλίδης επισημαίνει ότι «είμαστε σε περίοδο που δεν έχουν έρθει ακόμη οι νέοι φοιτητές κι αυτό που σημειώνεται αυτό τον καιρό, είναι το ενδιαφέρον για αλλαγή κατοικιών αυτών που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις ήδη υπάρχουσες». Τονίζει δε ότι «από τον Αύγουστο που θα έρθουν τα νέα παιδιά, δεν θα βρουν εύκολα νέα σπίτια στο κέντρο, καθώς δεν υπάρχουν νέες κατασκευές και τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα. Συνεπώς, θα πρέπει να στραφούν προς παλιότερες κατασκευές και προς την περιφέρεια. Και το τονίζουμε αυτό καθώς οι περισσότεροι αναζητούν στέγη στο κέντρο».
Ο κ. Κεφαλίδης λέει ότι υπάρχουν παλιότερα σπίτια προς ενοικίαση και επισημαίνει ότι τα ενοίκια κινούνται στα περσινά επίπεδα. Όσον αφορά τυχόν πωλήσεις στέγης, λέει: «Υπάρχουν πάντα πωλήσεις σε φοιτητές, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλες σε όγκο. Πάντως, φέτος με την οικονομική κρίση όλα τίθενται εν αμφιβόλω και αναμένουμε τα αποτελέσματα».
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ»
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ομόλογος του κ. Κεφαλίδη, ο οποίος δηλώνει: «Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και οι νέοι φοιτητές θα βρουν αυτό που θέλουν. Υπάρχουν αρκετά σπίτια, καινούργια και μεταχειρισμένα και για όλα τα βαλάντια. Σ’ εμάς έρχονται περισσότερο πολιτικοί μηχανικοί και υπάρχει πάντα περιθώριο αγοράς ή να νοικιάσουν κάτι καλύτερο».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου «υπάρχει πρόβλημα στα studio που φαίνεται να μη νοικιάζονται εύκολα, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα μεγαλύτερα σπίτια και προτιμώνται εκείνα». Τέλος, όσον αφορά τις αγορές στέγης από πλευράς φοιτητών, ο κ. Χατζηνικολάου δηλώνει ότι αυτές «κινούνται γύρω στο 10%, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν να νοικιάσουν».
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου