Πολύς λόγος γίνεται για την επιχειρηματικότητα και τα νέα προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται, με σκοπό την τόνωση των επιχειρήσεων και τον προσπορισμό ωφελειών από πλευρά επιχειρηματιών.
Διάφορα προγράμματα «τρέχουν» και αυτό τον καιρό, όπως δείχνει μια περιήγηση στην ιστοσελίδα (www.antagonistikotita.gr) της Ειδικής Γραμματείας για την ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Μεταξύ τους, αυτά της «Δημιουργίας - υποστήριξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής έντασης γνώσης (Spin-off και Spin-out)», της «Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων» και της «Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών». Ο γενικός τίτλος αυτών των προγραμμάτων είναι «Τονώνουμε την επιχειρηματικότητα», ωστόσο συνομιλήσαμε με κάποιους εμπλεκόμενους για ν’ ανιχνεύσουμε αν όντως είναι έτσι.
«Πρόκειται για καλά προγράμματα που ασφαλώς και βοηθούν τις επιχειρήσεις, ειδικά τώρα που είναι σε δυσχερή θέση όσον αφορά τη ρευστότητα» δηλώνει ο οικονομολόγος και σύμβουλος επενδύσεων κ. Ευάγγελος Τσέκης και εξηγεί: «Βοηθούν και τους υφιστάμενους επιχειρηματίες, αλλά και τους άνεργους ή τους μισθωτούς που βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς και τις γυναίκες. Τρέχουν προγράμματα μέσω ΕΟΜΜΕΧ, προγράμματα για ανακαίνιση, εξοπλισμό, διαφήμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων, για προώθηση και εκσυγχρονισμό της δουλειάς τους. Προγράμματα που μάλιστα επιδοτούν σε μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεις τόσο της περιφέρειας, όσο και των Αθηνών και Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Τσέκης εμφανίζεται κατηγορηματικός όσον αφορά την επιχειρηματική κίνηση στην Ξάνθη: «Θα πρέπει οι οικονομικές δυνάμεις του νομού να στραφούν περισσότερο στο “επιχειρείν” και να προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις. Το χρήμα των Ξανθιωτών να γίνει επιχειρήσεις κι όχι να το… φυλάνε στα σεντούκια! Όχι μόνο λόγια στις καφετέριες και να λέμε ότι είμαστε επιφανείς, αλλά να επενδύουμε. Υπάρχουν σύμβουλοι –και δεν μιλώ προσωπικά- που ξέρουν τι γίνεται στην αγορά και τις δραστηριότητες που μπορούν ν’ αναπτυχθούν. Με το να γεμίζουμε με υπαλλήλους το δημόσιο δεν γίνεται δουλειά, άλλωστε όλα αυτά θα πρέπει από κάπου να πληρωθούν…».
Φ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: «ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
Αντίστοιχες εκτιμήσεις καταθέτει και ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Φίλιππος Παραστατίδης, λέγοντας ότι τα προγράμματα αυτά έχουν βοηθήσει αρκετές επιχειρήσεις: «Οι διαδικασίες είναι αρκετά γρήγορες, αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» λέει και επισημαίνει το γεγονός ότι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης είναι οι τράπεζες: «Ανάλογα με την υποδομή κάθε τράπεζας, επηρεάζονται κι οι χρόνοι, αλλά οι περισσότερες ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Στην περίπτωση του ΕΟΜΜΕΧ ίσως το πράγμα κινείται λίγο πιο αργά, αλλά δίνονται ωφέλειες σε νέες επιχειρήσεις και –κυρίως- δίνεται σημαντική βοήθεια στο στήσιμο μιας μικρής κλίμακας επιχείρησης. Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν κάποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, αλλά έτσι διασφαλίζεται η υλοποίηση σύμφωνα με τους όρους και δεν δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις. Στον αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά όχι σ’ αυτά τα προγράμματα». Ο κ. Παραστατίδης επισημαίνει ότι καθυστερήσεις –και μάλιστα συχνά σημαντικές- παρατηρούνται μεταξύ της έκδοσης της προκήρυξης και της υποβολής των προτάσεων σε τέτοια προγράμματα: «Από εκεί και μετά όμως κινούνται σχετικά γρήγορα και μέσα σ’ ένα χρόνο μπορεί κάποιος να πάρει τα χρήματά του».
Επιστρέφοντας στον καταλυτικό ρόλο των τραπεζών ως φορέων διαχείρισης των προγραμμάτων, ο συνομιλητής μας τονίζει ότι «θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς τους και να δημιουργηθούν καλύτερες υποδομές και σε τοπικό επίπεδο, ώστε κάποια προβλήματα να λύνονται εδώ» και εξηγεί: «Κάποιες τράπεζες –στα πλαίσια του μεταξύ τους ανταγωνισμού- αναθέτουν τον φάκελο σε εταιρίες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και οι οποίες δεν έχουν επαφή με την επιχείρηση. Έτσι, παρατηρούνται προβλήματα στην επικοινωνία, στο “στήσιμο” του φακέλου και αλλού, με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή αξιολόγηση ή να έχουμε ελλιπή ενημέρωση του πελάτη και διάφορες επιπτώσεις». Ο κ. Παραστατίδης καταλήγει λέγοντας ότι «καλό θα ήταν οι επιχειρήσεις ν’ απευθύνονται σε εξειδικευμένο γραφείο, γιατί έτσι θα γλιτώσουν χρόνο και τυχόν παραλείψεις, που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην τελική πληρωμή».
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου