2/7/09

Ανησυχία Παυλίδη για τα κινέζικα καταστήματα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ… ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
Η ιερή επίκληση της «ελεύθερης αγοράς» που σε περιπτώσεις κολοσσών ή και «μεγαλοκαρχαριών» απολαμβάνει μια ευλαβική κι απαρασάλευτη ασυλία, δείχνει να κλονίζεται από την ανάπτυξη καταστημάτων κινεζικών προϊόντων (και ιδιοκτητών)…
Αυτός ήταν και ο λόγος της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, καταθέτοντας την ανησυχία του και καλώντας όλους τους φορείς σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε καιρούς που κάθε «ξένο» τοποθετείται συλλήβδην απέναντι και ακτινοσκοπείται –όχι πάντα άδικα, όχι πάντα δίκαια- ο νομάρχης έφερε στο επίκεντρο την «νομιμότητα λειτουργίας των καταστημάτων κινέζικης ιδιοκτησίας στον νομό Ξάνθης», όπως ήταν ο τίτλος της χθεσινής σύσκεψης. Σκοπός της «η πλήρης ενημέρωση από τις εμπλεκόμενες αρχές για τη νομιμότητα και το μέγεθος του φαινομένου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ή φορέα», σύμφωνα με την πρόσκληση: «Παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια έξαρση στην ανάπτυξη κινέζικων καταστημάτων» είπε στην εισήγησή του ο νομάρχης, συνεχίζοντας: «Τα καταστήματα αυτά είναι ουσιαστικά εκτός του συνήθους ανταγωνισμού, ανατρέπουν τους όρους της αγοράς και όλο αυτό θα οδηγήσει στην αποδόμησή της. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να προστατεύει την αγορά. Είναι υποχρέωση όλων μας να το δούμε».

Ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για «πολύ χαμηλές τιμές», μην παραλείποντας ωστόσο ν’ αναφέρει ότι «αυτό εξυπηρετεί κάποιες συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών», επεσήμανε όμως ότι «η αγορά πρέπει να λειτουργήσει ως σύνολο και να μην αποδομείται με τέτοιους διαχωρισμούς». Και επεξήγησε: «Μπήκαμε στην προσπάθεια να διερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει –στο πλαίσιο της δικής μας αρμοδιότητας- και να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα, ώστε να δούμε και τι κινήσεις θα κάνουμε. Από τις διατάξεις και την ερμηνευτική εγκύκλιο που έχουμε, προκύπτει πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες ισχύει και για τους αλλοδαπούς που ασκούν εμπορική δραστηριότητα». Ακολούθως αναφέρθηκε στον νόμο 3386/2005 που ορίζει ότι για να πάρει άδεια εμπορίας κάποιος αλλοδαπός, θα πρέπει να περάσει από επταμελή γνωμοδοτική επιτροπή που συστήνεται στην έδρα της οικείας Περιφέρειας. Όπως επίσης και στη διάταξη ότι «πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας», κάτι που ο νομάρχης χαρακτήρισε «σοφό».

Καταλήγοντας, ζήτησε εφαρμογή του νομικού πλαισίου, να τηρηθούν τα μέτρα νομιμότητας και προστασίας της εθνικής οικονομίας και αναρωτήθηκε «αν θα πρέπει να συνεχιστούν ή να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις προς αλλοδαπούς», τονίζοντας με νόημα ότι «ο έλεγχος δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά ανησυχούμε»…

ΔΟΥ: «ΟΣΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΥΠΟΙ»

Στη συνέχεια ακούστηκαν απόψεις των συμμετεχόντων, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννη Αλεξιάδη να δηλώνει ότι ο σύλλογος έκανε κάποιες κινήσεις ώστε να δει με τι όρους δουλεύει κάθε κατάστημα. Έκανε λόγο για καταστρατήγηση των ωραρίων από μέρους των καταστημάτων αλλοδαπών (έγινε και καταγγελία από τον σύλλογο), για τη διάθεση προϊόντων «μαϊμού» και ζήτησε στο τέλος της σύσκεψης να συζητηθεί και το θέμα των πλανοδίων, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα δημιουργηθεί δεσπόζουσα θέση από τα καταστήματα Κινέζων» και ζήτησε να ελέγχονται όπως όλοι: «Έχουμε ενδοιασμούς για την εγκατάσταση των καταστημάτων τους, όπως άλλωστε και για την εγκατάσταση των πολυχώρων. Είναι κάτι αντίστοιχο και θέλουμε νομιμότητα» κατέληξε.

Σε σχετικό ερώτημα για την κατοχή από μέρους των αλλοδαπών καταστηματαρχών της προβλεπόμενης άδειας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωπος της ΔΟΥ απάντησε ότι ελέγχονται όλα και τόνισε ότι «όσοι είναι εδώ για εμπορία, είναι όλοι νομότυποι πλην ενός». «Μου κάνει εντύπωση το να παίρνουν άδεια όλοι οι Κινέζοι» είπε ο νομάρχης, προσθέτοντας: «Δεν μπορούν ν’ ανοίγουν ανεξέλεγκτα, θ’ αποσαθρωθεί η αγορά, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά» είπε, επιμένοντας στην εφαρμογή της νομοθεσίας και ζητώντας «να προσεχθεί πολύ η εγκατάστασή τους» από την εκπρόσωπο της ΔΟΥ, αν και η ίδια επανέλαβε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η δε εκπρόσωπος του Τελωνείου δήλωσε ότι «δεν έχουμε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ξάνθη», αναφέρθηκε ωστόσο σε «παραθυράκια» που βρίσκονται από τους αλλοδαπούς.

«Χτυπιέται η αγορά με άνισους όρους, αμφιβάλλω αν όλα αυτά συνάδουν με το πνεύμα του νόμου» επέμεινε ο νομάρχης κι έκλεισε τη σύσκεψη λέγοντας: «Θα πρέπει να καταγραφεί το φαινόμενο σε συνεργασία όλων των υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να μη βλέπουμε φαινόμενα που αποδιοργανώνουν τις δομές της τοπικής οικονομίας –με δεδομένη και την οικονομική κρίση».

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: