Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μιλά υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμά ότι οι δύο χώρες σπαταλούν το μεγάλο μέρος της ενέργειας και του κεφαλαίου τους στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, ενώ ως αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης η Τουρκία προβάλλει εμπόδια στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται συμμετοχή και της Κύπρου σε κοινές ειρηνευτικές αποστολές.
Η «αμερικανική πηγή», που επικαλείται η «Ζαμάν», δηλώνει ότι η «ιδέα της μεσολάβησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ωριμάσει και η Ουάσιγκτον εξετάζει τις παραμέτρους ενός σχεδίου για να δει τι μπορεί να πράξουν οι δύο χώρες σε στρατιωτικό επίπεδο για να μειωθεί η μεταξύ τους ένταση».
Το δημοσίευμα συμπίπτει με συνεχείς αναφορές κορυφαίων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (όπως ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Στάινμπεργκ και ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γκόρντον) για «προβλήματα Αιγαίου», με πιο πρόσφατη τη δήλωση του κ. Στάινμπεργκ ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος για τη λύση τους.
ΤΡΙΚ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΧΑΛΚΗ
Εν τω μεταξύ, προσπάθεια να κρατηθεί στην επικαιρότητα το θέμα της Χάλκης καταβάλλει η Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο συντηρεί και νομιμοποιεί την απαίτησή της για «αντίστοιχα βήματα για την τουρκική μειονότητα της Θράκης».
Στις Βρυξέλλες, προχθές, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς παρέστη στη διάσκεψη για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό της φορολογίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί συμβολικό μήνυμα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν εκτροχιαστεί ούτε έχουν παγώσει.
Ο κ. Μπαγίς όμως, παραβλέποντας τις αναφορές των εκπροσώπων της τσέχικης προεδρίας και της Κομισιόν, κ. Τζ. Κόχουτ και Μ. Λι, για περιορισμό του ρόλου του Στρατού και για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και προς την Κύπρο, απαίτησε το άνοιγμα του Κεφαλαίου Ενέργεια (το οποίο μπλοκάρει η Λευκωσία λόγω των τουρκικών προκλήσεων στις περιοχές που διεξάγει πετρελαϊκές έρευνες), κάνοντας μάλιστα επίδειξη πνεύματος ότι «δεν είναι δυνατό μια θερμή και ηλιόλουστη χώρα να εμποδίζει μια συμφωνία, αγνοώντας το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες...».
Ο κ. Μπαγίς όμως, όταν τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας της Χάλκης, επανέλαβε ότι... αναζητείται το κατάλληλο νομικό πλαίσιο..., ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα «να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και τόνισε ότι οι «δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης...».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου