2/7/09

Πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο…

ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΖΗΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ…Τέλος στο κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπήκε από την… αποφράδα για τους καπνιστές χθεσινή μέρα.

Με αφορμή την έναρξη της απαγόρευσης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν το νόμο και να τον εφαρμόσουν απαρέγκλιτα. Ωστόσο, καταστηματάρχες και δήμοι δηλώνουν ανέτοιμοι για την εφαρμογή των νέων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι τα ειδικά σήματα που διαχωρίζουν τα καταστήματα σε καπνιζόντων και μη, άρχισαν να διανέμονται μόλις πριν από δύο ημέρες. Ενώ η υπουργική απόφαση εκκρεμούσε έως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν επισήμως τι αλλαγές πρέπει να κάνουν στους χώρους. Κάτι που καταγράφηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Θ». Να σημειωθεί ότι η διάταξη καθιστά –προς το παρόν- αρμόδιο για ελέγχους το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, με τη συνδρομή των αστυνομικών και λιμενικών οργάνων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής: -Καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως χώροι καπνιζόντων είτε ως χώροι μη καπνιζόντων. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του καταστήματος από καπνιζόντων σε μη -ή το αντίστροφο- και μετά την 1η Ιουλίου.
-Σε καταστήματα από 70 ως 300 μέτρα, προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων ως το 30% του εμβαδού του καταστήματος, πλήρως διαχωρισμένων, με ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.
-Σε καταστήματα πάνω από 300 μέτρα με ζωντανή μουσική, προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων ως το 40% του καταστήματος, με διαχωριστικό ύψους δύο μέτρων.
-Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων, θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από τον δήμο. Εφόσον δεν το πράξουν, αυτομάτως θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιζόντων.
-Στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και νέους ηλικίας έως και 18 ετών, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.
-Ο νόμος δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ακόμα και εάν υπάρχουν στέγαστρα.
-Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.
-Στον νόμο δεν εμπίπτουν τα καζίνο. Η εξαίρεση αυτή αφορά μόνον τις αίθουσες όπου παίζουν οι θαμώνες και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των καζίνων και για τα οποία ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα υπόλοιπα καταστήματα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τη ρύθμιση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη λειτουργία καπνιστηρίων σε εταιρείες που απασχολούν προσωπικό άνω των πενήντα ατόμων. Για τη λειτουργία των καπνιστηρίων θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας. Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού. Επίσης, το γυάλινο διαχωριστικό που προβλέπεται για καταστήματα άνω των 300 μέτρων, ενώ αρχικά θα έπρεπε να φτάνει μέχρι την οροφή του καταστήματος, τελικά «έπεσε» στα δύο μέτρα. Τέλος, το υπουργείο άναψε το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση. Έτσι, καταστήματα που λειτουργούν στα μέσα αυτά, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα γίνουν καπνιζόντων εφόσον είναι μικρότερα των 70 μέτρων ή τα μεγαλύτερου εμβαδού να δημιουργήσουν χωριστούς χώρους.
Στα καταστήματα εστίασης δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφόσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τα αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών. Προβλέπονται πάντως τα παρακάτω πρόστιμα: Στα καταστήματα: 1η παράβαση: ως 1.000 ευρώ, 2η παράβαση: ως 2.000 ευρώ, 3η παράβαση: έως τρεις μήνες απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού ή αλκοόλ και 2.000-20.000 ευρώ εάν δεν πωλούν προϊόντα καπνού ή αλκοόλ και 4η παράβαση και άνω: προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Για τους καταναλωτές προβλέπονται πρόστιμα από 50 ως 500 ευρώ.

Α. ΝΕΑΡΧΟΥ: «ΟΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ»

Συνομιλώντας με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας Ξάνθης κ. Ανδρέα Νεάρχου, μας επισημάνθηκε ότι «η διάταξη είναι σαφής, απαγορεύει το κάπνισμα και μόνο όσοι έχουν την προβλεπόμενη άδεια για χώρο καπνιστών μπορούν να εξαιρεθούν». Ο κ. Νεάρχου υπενθύμισε ότι «σε όσα καταστήματα δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, εξυπακούεται ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Για τα δε καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, το κάπνισμα επιτρέπεται ή απαγορεύεται μετά από αίτημα των επαγγελματιών στον οικείο δήμο και έγκρισή του». Κατέληξε δε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του υπουργού («όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν») και διευκρινίζοντας: «Για την όλη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταφεύγουν στους δήμους που είναι και οι αρμόδιοι φορείς για την ενημέρωση, την εφαρμογή του μέτρου, αλλά και για την αδειοδότηση».

Δ. ΠΑΣΣΑΛΗΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ… ΓΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ»

Τις γνωστές θέσεις και ανησυχίες του –τουλάχιστον για το αρχικό στάδιο της εφαρμογής- επανέλαβε ο πρόεδρος του Σωματείου café-bar k. Δημήτριος Πασσαλής: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα. Μόλις χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντινίδης έλαβε απαντήσεις από το υπουργείο σε κάποια ερωτήματα και περιμένουμε να κληθούμε ώστε να ερμηνευτεί ο… γρίφος του νόμου 3730. Πάντως τα μέλη μας είναι ανάστατα, καθώς έχουμε φτάσει πλέον στην εφαρμογή και οι απαιτούμενες διαμορφώσεις χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για πέντε ευρώ ώστε να τα διαθέσουμε άμεσα, αυτά έπρεπε να έχουν καθοριστεί με εγκύκλιο για να προλάβουμε να ετοιμαστούμε. Τίθενται πολλά ερωτήματα, μιας και αλλιώς ερμηνεύει καθένας τα πράγματα μέσα σ’ αυτό τον γρίφο, αλλά και πολλοί δεν έχουν έτοιμα τα χρήματα για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις. Ακούμε και διάφορα μυστήρια πράγματα και το τοπίο παραμένει θολό».
Ο κ. Πασσαλής έκανε λόγο για διαβουλεύσεις με τη δημοτική αρχή και ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις των καταστημάτων: «Θα γίνει συγκέντρωση με την δημοτική αρχή και με το υγειονομικό και πιστεύω να δείξουν κατανόηση. Συμφωνούμε με τα μέτρα, αλλά μας έχουν κάνει να τα βλέπουμε ως πρόβλημα. Θα συνεργαστούμε, πρέπει όμως να μας αφήσουν χρόνο. Να δούμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι και στα πλαίσια των ανακαινίσεων να κάνουμε και τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις ώστε να φτάσουμε… ωραία και καλά στο χειμώνα».

ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Με τη συνήθη επιφύλαξη και το πιο σύνηθες… ελληνικό χιούμορ μπροστά σε κάθε τι καινούργιο μίλησαν στη «Θ» οι πολίτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών φαίνεται να συμφωνούν με τα μέτρα, αλλά μέσα από μια χαλαρή και στωική διάθεση. Κάποιοι κάνουν λόγο για «καθαρότερη ατμόσφαιρα στους χώρους των πάσης φύσεως συναθροίσεων», άλλοι στέκονται στην «οικονομική ζημιά που σίγουρα θα επιφέρει το μέτρο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να μπει σε μια ρέγουλα». Άλλοι πάλι αντιτίθενται εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για το «πώς μπορεί ο καπνιστής να πιει τον καφέ ή το ποτό του χωρίς τσιγάρο», ενώ οι ακραιφνείς οπαδοί του καπνού απλά αντιτίθενται και διακωμωδούν, όπως άλλωστε και οι συμφωνούντες…
Το «δούλεμα» πήγε σύννεφο το πρωί έξω από το δημαρχείο της Ξάνθης, καθώς κατά διαστήματα έβγαιναν κάποιοι για να καπνίσουν, καθισμένοι στη δροσιά των απέναντι σκαλοπατιών. Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν έξω από τα γραφεία όλων των υπηρεσιών και των κλειστών δημόσιων χώρων. Βοηθούσης βεβαίως και της –αδρά πληρωμένης- εκστρατείας που έχει εξαπολυθεί μέσω των ΜΜΕ, βομβαρδίζοντας διαρκώς την κοινωνία σαν να επρόκειτο για το μεγαλύτερο πρόβλημά της… Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να δούμε κάποια αποτελέσματα, κυρίως επί της κοινωνικής συνοχής, που αμφιβάλλουμε αν ελήφθησαν υπόψη στη χώρα των παρορμητικών και συχνότατα μη διεξοδικά μελετημένων βημάτων. Για παράδειγμα, ο καπνιστής που θα βγαίνει κάθε μισή ώρα έξω, είναι εύλογο να θεωρείται «προνομιακός» και να συμπαρασύρει αιτήματα και των μη καπνιστών για αντίστοιχα μικρά διαλείμματα…
«Δεν θα γίνουμε… ρουφιάνοι των πελατών μας» έλεγε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, πάντως ήδη έχει ενεργοποιηθεί τηλεφωνικός αριθμός (1142) για τους αντιθέτως σκεπτόμενους. Και έπεται μακρά συνέχεια…

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: