«ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΘΗΚΕ» Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΟΥΣ – ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΛΑΔΟΙ
Η επαναφορά της συζήτησης για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων από την σημερινή κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα στο οποίο οι αντιδράσεις αναμένονται να είναι σημαντικές, δεδομένου ότι τα αντανακλαστικά πλέον των θιγόμενων ομάδων είναι σε εγρήγορση, μετά από αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Άλλωστε σε αμφισβήτηση βρίσκονται πλέον, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι ίδιες οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις της προσάπτεται περισσότερο μία φοροεισπρακτική προσέγγιση του ζητήματος, παρά κάποια ουσιαστική διάθεση για μεταρρυθμίσεις.
Κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ: «ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ»
Διαχωρίζει τον κλάδο του από τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Γούναρης, ο οποίος τονίζει ότι «οι συζητήσεις που γίνονται στην ουσία δεν μας αφορούν αφού για εμάς η μόνη διασύνδεση που υπάρχει έχει να κάνει με την κατοχύρωση από το Κράτος των αμοιβών μας και την προείσπραξή τους. Δεν υπάρχει κάποιο γεωγραφικό ή πληθυσμιακό κριτήριο το οποίο να περιορίζει τον αριθμό των δικηγόρων που μπορούν να υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Αντίθετα πιστεύω πως υπάρχει αντικίνητρο στην κατάργηση της προαναφερθείσας διασύνδεσης, το οποίο έχει να κάνει με την προείσπραξη του αναλογούντος φόρου η οποία είναι δυνατή ακριβώς λόγου του καθορισμού και της καθορισμένης από το Κράτος προείσπραξης των αμοιβών μας. Ουσιαστικά πρόκειται για ωφέλεια του Κράτους από αυτή την σχέση και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει θέμα κατάργησής της τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον».
Ν. ΛΕΟΝΤΗΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ…»
Στον διαχωρισμό του επαγγέλματος του φαρμακοποιού από τα «κλειστά» επαγγέλματα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Λεοντής, αναφερόμενος στην επαναφορά της συζήτησης για το άνοιγμά τους. Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ των κλειστών επαγγελμάτων και αυτών στους οποίους επιβάλλονται κάποιοι περιορισμοί που να διασφαλίζουν την λειτουργία των επαγγελματιών. Οι φαρμακοποιοί ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, κάτι που έχει αναγνωριστεί πρόσφατα και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μετά από σχετική προσφυγή της Ε.Ε. κατά της Ιταλίας για το θέμα. Αναγνωρίστηκε δηλαδή ως επάγγελμα του κλάδου Υγείας, κάτι που αυτοδίκαια το εξαιρεί από τις παρεμβάσεις και τις δράσεις που αφορούν άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, παρόλο που στην άσκησή του λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Για εμάς δεν υπάρχει λοιπόν κανένα θέμα «ανοίγματος» του επαγγέλματος δεδομένου ότι δεν είναι κλειστό, απλά εφαρμόζονται στην άσκησή του κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία να το κρατούν ψηλά στην εμπιστοσύνη του κόσμου ως χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι απλά ως εμπορικό κατάστημα. Το μόνο σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι θέτουμε μία σαφή «κόκκινη γραμμή» είναι η επιβολή της αποπροσωποποίησης των φαρμακείων με την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών από εταιρείες. Όμως κάτι τέτοιο δεν αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο πουθενά στην Ευρώπη, οπότε δεν μας απασχολεί και εμάς άμεσα».
Γ. ΣΑΜΠΑΝΙΔΗΣ: «ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Σαφής ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί Ξάνθης, Γιώργος Σαμπανίδης, στο άνοιγμα της συζήτησης για τα κλειστά επαγγέλματα που επιχειρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο λόγος είναι καθαρά φορολογικός, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ακριβείς αλλαγές που σκοπεύει να προωθήσει το αρμόδιο υπουργείο, δεδομένου ότι η συνάντηση που είχε ζητήσει η πανελλήνια ομοσπονδία να γίνει για τον λόγο αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Έχουμε πάντως την σχετική διαβεβαίωση ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση μέσα στον Ιανουάριο και οπωσδήποτε πριν από την κατάθεση κάποιας τροποποίησης στον ισχύοντα νόμο. Είναι βέβαιο πάντως ότι υπάρχει ένας φοροεισπρακτικός προσανατολισμός στις όποιες αλλαγές θα γίνουν για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν πολύ περισσότερες άδειες από όσες θα έπρεπε να υπάρχουν για να τηρούνται τα σχετικά κριτήρια βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, ενώ το πληθυσμιακό όριο είναι μία άδεια ανά 1.000 κατοίκους, στην Ξάνθη των 50.000 περίπου κατοίκων υπάρχουν ήδη περισσότερες από 100 άδειες… Οπότε δεν τίθεται θέμα ανοίγματος. Από την άλλη όμως υπάρχει σαφώς έδαφος για αλλαγές στο φορολογικό μας καθεστώς. Έτσι, σύμφωνα με όσα συζητούνται αυτή τη στιγμή, θεωρείται βέβαια η αλλαγή του σημερινού καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο αυτή τη στιγμή φορολογούμαστε με ένα τεκμαρτό εισόδημα της τάξης των 8.000 ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχει πρόθεση για αναπροσαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος στις 30.000 ευρώ για την Αθήνα και στις 20 – 25.000 ευρώ ετησίως για την επαρχία. Λέγεται επίσης ότι θα δοθεί η επιλογή στους επαγγελματίες να φορολογούνται είτε μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος, είτε μέσω των αποδείξεων των ταμειακών μηχανών που έχουν πλέον τα ταξί. Όμως ακόμη το τοπίο είναι μάλλον θολό και εκκρεμούν πολλές διευκρινίσεις που θα πρέπει να γίνουν πριν καθορίσουμε από την πλευρά μας την δική μας θέση».
Χ. ΤΕΡΖΙΔΗΣ: «ΑΣΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των συμβολαιογράφων, Χρήστος Τερζίδης, διαχώρισε την θέση του κλάδου στο ζήτημα λέγοντας ότι «η λειτουργία του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου, στην ουσία της αποτελεί παραχώρηση δημόσιας εξουσίας σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τον ίδιο τον ορισμό του είναι σαφές ότι το επάγγελμα του συμβολαιογράφου δεν μπορεί παρά να είναι κλειστό, δεδομένης της ιδιαιτερότητας αυτής, αφού δεν είναι δυνατό να παραχωρείται ανέλεγκτα η καταγραφή και ο έλεγχος των μεταβιβάσεων. Είναι βέβαια συχνό φαινόμενο, όποτε ανακινούνται τέτοια θέματα να περιλαμβάνονται στην συζήτηση και οι συμβολαιογράφοι, όμως αυτό είτε γίνεται από άγνοια είτε γίνεται για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες». Σε ερώτησή μας αναφορικά με την κριτική που ασκείται στο γεγονός ότι το υπάρχον «κλειστό» σύστημα ανεβάζει το κόστος των μεταβιβάσεων ακινήτων, ο κ. Τερζίδης ισχυρίστηκε ότι «μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται έτσι όμως, όπως έχει αποδειχθεί και από έγκυρες επιστημονικές μελέτες, αν συμπεριλάβουμε στο κόστος την παρέμβαση της δικαιοσύνης, με τα σχετικά δικηγορικά έξοδα και αμοιβές, που περιλαμβάνει το αγγλοσαξωνικό μοντέλο που ακολουθείται από κάποιες χώρες και που προτείνεται σαν εναλλακτική του λατινικού συστήματος που ακολουθείται στην χώρα μας, τότε το κόστος αυξάνεται συνολικά μέχρι και κατά 30%. Άλλωστε χώρες που χρησιμοποιούσαν το αγγλοσαξωνικό σύστημα, όπως η Ιαπωνία, έχουν ήδη προσχωρήσει στο λατινικό, ενώ ακόμη και στη Μ. Βρετανία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την προσχώρηση στο λατινικό σύστημα μεταβιβάσεων, οπότε δεν καταλαβαίνω πάνω σε ποια βάση θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια συζήτηση για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου