Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ «Θ» ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
1Δύσπιστος φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Λεοντής, αναφορικά με το θέμα της επαναφοράς από την κυβέρνηση του καθεστώτος της λίστας στην χορήγηση των φαρμάκων. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκφρασμένη στόχευση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, για μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, οι δαπάνες των οποίων αποτελούν μόνιμο «πονοκέφαλο», όχι μόνο για τον εκάστοτε υπουργό Υγείας, αλλά και για ολόκληρη την κυβέρνηση, συμβάλλοντας στο δυσεπίλυτο του ασφαλιστικού συστήματος.
ΣΑΘΡΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λεοντίου, «το υπάρχον σύστημα ορίζεται από την δράση τεσσάρων παραγόντων, των γιατρών, των φαρμακευτικών εταιρειών, των ασθενών και των φαρμακοποιών. Αυτοί οι παράγοντες βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης μεταξύ τους με τους δύο πρώτους πολλές φορές να λειτουργούν σε βάρος του οικονομικού συμφέροντος των ασθενών αλλά και των ταμείων. Ουσιαστικά πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης και καμιά φορά και στοχευμένης συνταγογράφησης την οποία δεν μπόρεσε τελικά να αναχαιτίσει η προηγούμενη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων. Ο λόγος ήταν το ότι τελικά η εφαρμογή της λίστας είχε φαλκιδευτεί από τις γνωματεύσεις των γιατρών, οι οποίες ουσιαστικά καταστρατηγούσαν την εφαρμογή του μέτρου. Μάλιστα αυτή η καταστρατήγηση είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που είχαν φτάσει να κυκλοφορούν από τις εταιρείες προεκτυπωμένες γνωματεύσεις για συγκεκριμένα σκευάσματα… Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σαθρό σύστημα το οποίο φυσικά δεν είχε μπορέσει να καταπολεμηθεί ούτε από την πολιτική που ακολουθήθηκε στο φάρμακο και από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία, όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, δεν ήταν καν πολιτική αλλά κοινός πολιτικαντισμός. Δεν είναι δυνατό να δίνεται ανεξέλεγκτα το φάρμακο, χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση…».
Σε ερώτησή μας αναφορικά με το πόσο ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία η κατάργηση της λίστας και αν θα τα ωφελήσει η επαναφορά της, ο κ. Λεοντής ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «τελικά ούτε η κατάργηση της λίστας ζημίωσε αποφασιστικά τα οικονομικά των ταμείων, κατά τη γνώμη μου, ούτε η επαναφορά της θα τα ωφελήσει, στον βαθμό που χρειάζεται. Υπάρχει βέβαια η υπόσχεση για ασφυκτικότερο έλεγχο της εφαρμογής της λίστας φαρμάκων, όμως αυτό δεν θα μπορέσει να σταματήσει ακόμη και εξώφθαλμες καταστρατηγήσεις που γίνονται συχνά, ακόμη και με την ανοχή ή την συνεργεία των ασφαλισμένων… Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφέρω πως πολλές φορές έχει τύχει ως φαρμακοποιοί να έχουμε παρέμβει, ακόμη και αυθαιρετώντας όταν τα πράγματα είναι εξώφθαλμα, στην εκτέλεση συνταγών, όταν βλέπουμε ότι αυτές αντιστρατεύονται ευθέως το συμφέρον ταμείου και ασφαλισμένου, επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα και τους δύο».
ΛΥΣΗ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Συνήθως σε τέτοια ζητήματα και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της υπέρ-συνταγογράφησης η αντιμετώπιση φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι λύσεις που προτείνονται είναι κατά κανόνα περίπλοκες ή ανεφάρμοστες. Ο κ. Λεοντής πάντως για το θέμα έχει άλλη άποψη, λέγοντας ότι «υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η επιβάρυνση που προκύπτει για τα ταμεία και να παταχθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, που οδηγεί σε αυτή. Από την πλευρά μας έχουν κατατεθεί προτάσεις, με κυριότερη την εφαρμογή ενός συστήματος μηχανογραφημένου ελέγχου της συνταγογράφησης, το οποίο αυτοματοποιημένο, χωρίς γραφειοκρατία και με διαφάνεια, θα μπορεί να δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, υποδεικνύοντας σχεδόν αυτόματα τους υπαίτιους αναιτιολόγητων ή ακόμη και εξωφρενικών συνταγογραφήσεων, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να απολογηθούν για την οικονομική επιβάρυνση στην οποία επιβάλλουν ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ασφαλισμένους, μέσω της συμμετοχής τους στα φάρμακα. Κατά τη γνώμη μου μία μηχανογράφηση του συστήματος θα καταπολεμούσε ριζικά το πρόβλημα, θέτοντας τις βάσεις μιας δικαιότερης πολιτικής στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους Έλληνες πολίτες και ασφαλισμένους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου