2/12/09

«Άρωμα» Βασιλεύουσας στην Ξάνθη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μία εκδήλωση – αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη, την επί μία χιλιετία Βασιλεύουσα Πόλη του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι δεκάδες Ξανθιώτες που γέμισαν ασφυκτικά το βράδυ της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου την αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π» της οδού Καπνεργατών.
Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Οργανισμός Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών με την αφορμή της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία εορτάζεται ανήμερα της εορτής του πρωτοκλήτου Ανδρέα, αφιερωμένη στην πρωτόχρονη εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Θεμιστοκλής Παχόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία των ιστορικών λατρευτικών χώρων της μονής Βλαχερνών αλλά και του Ακάθιστου Ύμνου, καθώς και ο σκηνοθέτης Γιώργος Μουτεβελλής, ο οποίος προλόγισε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Καμάρι του Γένους», που επιμελήθηκε ο ίδιος, με θέμα το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο αυθαιρεσιών από την πλευρά του Τουρκικού Κράτους καθώς και πολύχρονων δικαστικών διεκδικήσεων από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της εκδήλωσης διαβάστηκε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο κ. Ουτατζής Σοφιανός εκ μέρους της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΙΘΤΠ, κας Βιργινίας Τσουδερού, καθώς και ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής.

Θ. ΠΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: «ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ»
Μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Θεμιστοκλής Παχόπουλος τόνισε ότι «ο Σύλλογός μας αποτελείται από πρόσφυγες της Πόλης, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, έχουν περάσει δηλαδή 81 χρόνια από την ίδρυσή του και η έδρα του είναι στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλλιθέας. Ως σύλλογος έχουμε αναπτύξει πλούσια δράση όχι μόνο σε κοινωνικά αλλά και σε εθνικά ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα της μειονότητάς μας στην Πόλη αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα από το 1991 μετέχουμε, ως μη κυβερνητική οργάνωση, στον ΟΑΣΕ προβάλλοντας θέματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης, παρεμβαίνοντας, όσο μπορούμε, υπέρ της μειονότητας και του Πατριαρχείου». Όσον αφορά την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο σύλλογος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο κ. Παχόπουλος υπογράμμισε «την σπουδαία πρωτοβουλία του Ιδρύματος καθώς και την προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης να κάνει αυτό το αφιέρωμα στην Βασιλεύουσα. Όσον αφορά την επιλογή της Ξάνθης για να φιλοξενήσει την εκδήλωση θα πρέπει να πω ότι συνολικά η περιοχή της Θράκης, ως συνορεύουσα με την Πόλη, μας συγκινούσε πάντα, όμως οι προσπάθειες της κας Τσουδερού και του Ιδρύματος αποτέλεσαν έναν επιπλέον λόγο προς αυτή την κατεύθυνση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: