10/12/09

Οι «παραφωνίες» εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χορωδία του Ωδείου Ξάνθης


Θ. ΜΑΝΩΛΗΣ: «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ»


Επανέρχονται –χωρίς… να έχουν φύγει- τα προβλήματα και οι «παραφωνίες» που ταλανίζουν τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.
Το ζήτημα ανακινείται με επιστολή που εξέδωσε προ εικοσαημέρου το σωματείο «Φίλοι Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης» και η οποία παρατίθεται αυτούσια στη συνέχεια. Το περιεχόμενό της κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και στο διοικητικό συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού, κατά τη συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκε το θέμα της χορωδίας.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα και το περιεχόμενο της επιστολής, ο διευθυντής τη χορωδίας κ. Θεόδωρος Μανώλης –αλλά και μέλη της, καθώς και γνωρίζοντες το ζήτημα- κάνει λόγο για «συγκοινωνούντα δοχεία» πίσω από πρόσωπα και γεγονότα, αναρωτώμενος: «Είναι άραγε τυχαίο ότι σήμερα διευθυντής στη νέα χορωδία είναι ο συνεπώνυμος ξάδερφος του βουλευτή κ. Κοντού και πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού ο κ. Θεοδωρίδης, πρώτος συνεργάτης του κ. Κοντού στη ΣΕΚΕ;». ο κ. Μανώλης βάλλει και κατά της «ομόφωνης» απόφασης που αναφέρεται στην επιστολή, επικαλούμενος πλαστότητά της!...
«Η χορωδία υπάρχει από το 1983 ως τμήμα του Ωδείου, έχει μια συνολική ιστορία 44 ετών και μια αξιόλογη πορεία. Αυτή ίδρυσε το “Χατζιδάκειο φεστιβάλ” υπό τη διεύθυνσή μου και μάλιστα κάποια χρονιά το διοργάνωσε μόνη της! Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δημιουργήθηκε το σωματείο φίλων της χορωδίας, για να βοηθήσει τη Στέγη και τον δήμο. Ωστόσο, ο τωρινός διευθυντής βγάζει ουσιαστικά τη χορωδία στην παρανομία, ενώ παραπλανήθηκε το ΔΣ για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Και υπάρχει μια κόντρα συμπολιτών, με δύο χορωδίες σ’ ένα φορέα!».
Ο κ. Μανώλης μιλά για κάποιες εξελίξεις που δρομολογούνται και για παλινωδίες του σημερινού προέδρου, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε το σωματείο «Φίλοι Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης» προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού:
Επειδή τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που μας θλίβουν και μας προβληματίζουν αφάνταστα θεωρήσαμε σκόπιμα να σας ενημερώσουμε εγγράφως για κάποια από αυτά που έγιναν λόγω καλής πληροφόρησης, αλλά και εσκεμμένης και μεθοδευμένης παραπλάνησής σας. Και συγκεκριμένα:
Δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση της 29/6/2009 στην οποία ήμασταν παρόντες η χορωδία έφευγε για να πάρει μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της Ιταλίας. Πριν την αναχώρησή της ο κος πρόεδρος ήρθε στο λεωφορείο να μας αποχαιρετήσει και μας είπε ότι τα πράγματα ξεκαθάρισαν και ότι η χορωδία αυτή είναι χορωδία του Ωδείου. Όταν μετά την επιτυχημένη εξόρμησή της επέστρεψε στην Ξάνθη αντιμετώπισαν οι χορωδοί μια συγκεχυμένη κατάσταση μια παλινωδία απόψεων και μάλιστα και από μέλη του Διοικητικού σας Συμβουλίου.
Βρισκόμενοι μπροστά στην νέα κατάσταση, στις 14/7/2009 με αίτησή μας ζητήσαμε από την Στέγη Πολιτισμού τα πρακτικά των συνεδριάσεων της 18/3/2009 και της 29/6/2009 γιατί μας αφορούσαν άμεσα. Η απάντηση, όμως του προέδρου ήταν αρνητική, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαμε έννομο συμφέρον. Η άποψή του είναι εντελώς αβάσιμη, γιατί εφόσον κατά την άποψη κάποιων μελών του Δ.Σ. και του Δ/ντου του Ωδείου Ανέστη Χατζόπουλου, έγγραφο του οποίου διαβάστηκε παρουσία και του ίδιου του Δημάρχου μας κου Μιχαήλ Στυλιανίδη, ότι η Χορωδία είναι του Σωματείου και ο μαέστρος της δεν μπορεί να υπογράψει σύμβαση εργασίας με τη Στέγη Πολιτισμού, μας δίνει το δικαίωμα να ζητήσουμε όλα τα σχετικά έγγραφα. Στη συνέχεια στις 17/7/2009 υπέβαλλε αίτηση ο Μαέστρος της Χορωδίας για τον ίδιο λόγο και επί 3 και ½ μήνες κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν πήρε καμία απάντηση. Στις 3/11/2009, με νέα αίτησή του επανέρχεται με το ίδιο αίτημα και παίρνει τα πρακτικά στις 5/11/2009, τα οποία μας κοινοποίησε και μας άφησαν πραγματικά άναυδους, γιατί με απόφαση που ήταν «ομόφωνη», θεωρήθηκε ότι, δεν ήταν δυνατή η σύναψη σύμβασης του Μαέστρου της Χορωδίας, Θεόδωρου Μανώλη, επειδή, η χορωδία που διευθύνει, είναι Χορωδία ενός Σωματείου και όχι η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου.
Παράλληλα είναι γνωστό ότι η εξόρμηση στην Ιταλία στοίχισε περίπου 23.000 ευρώ.
Ο Δήμος θα συνέδραμε με το ποσό των 4.000 ευρώ και η Στέγη με το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα έβαλαν οι χορωδοί ή βοηθήθηκαν από κάποιους χορηγούς μέσω του σωματείου. Ενώ λοιπόν ο Δήμος έδωσε τα χρήματα που υποσχέθηκε, η Στέγη παλινδρομεί και με υποσχέσεις του τύπου θα… αφήνει έκθετο τον πρόεδρο του Σωματείου μας Μιλούση Μιχαήλ, ο οποίος αναγκάσθηκε να τα καλύψει από προσωπικές αποταμιεύσεις. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω πληροφορούμαστε ότι η χορωδία με απόφασή σας δημιουργήθηκε πρόσφατα ξεκίνησε τις πρόβες της λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με Μαέστρο τον Φώτη Κοντό. Από ότι είπατε στο συμβούλιο της 29/6/2009 τη χορωδία αυτή θα διηύθυνε ο Δ/ντης του Ωδείου, γιατί η Στέγη δεν μπορούσε να πληρώσει και δεύτερο μαέστρο. Τι όμως συνέβη και ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση που κατά τη γνώμη μας είναι άξια απορίας. Πήρατε κάποια νέα απόφασή η συνέβη κάτι νεότερο που σας έκανε να προβείτε στην παραπάνω ενέργεια;
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η όλη η παραπάνω ιστορία δημιουργήθηκε με σκοπό να απομακρυνθεί από το Ωδείο, η επί 26 χρόνια υπάρχουσα χορωδία και στη θέση της να εγκατασταθεί νέα χορωδία με μαέστρο το Φώτη Κοντό. Και όλα αυτά μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις του προέδρου της Στέγης και του ίδιου του Δημάρχου, ότι ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε χορωδία του Ωδείου της Στέγης. Όπως καταλαβαίνει ο κάθε ένας που διαθέτει κοινό νου η όλη κατάσταση μας προσβάλλει γιατί έχει καταντήσει ένας διαρκής εμπαιγμός. Αισθανόμαστε θλίψη αλλά παράλληλα και αγανάκτηση γιατί μια ιστορική χορωδία από τις πρώτες στην Ελλάδα, έφτασε να ταλαιπωρείται μ’ αυτό τον απαράδεκτο τρόπο».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: