8/12/09

Συνέντευξη τύπου και απολογισμός της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης

Ν. ΧΑΤΖΗΜΗΛΙΟΥΔΗΣ: «ΖΗΤΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ»

Το γεγονός ότι η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ζητά πλέον κοινή χρήση και της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης, ήταν το κυρίαρχο που προέκυψε από την προχθεσινή συνέντευξη τύπου και απολογισμό δράσεων που έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο.

Οι εκπρόσωποι τύπου που παρέστησαν στο μουσείο το πρωί της Κυριακής, ήταν οι πρώτοι «-πριν ακόμα και από τον δήμαρχο» όπως είπε ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Νίκος Χατζημηλιούδης- που μάθαιναν της προθέσεις της ένωσης, που πια οι χώροι της αποδεικνύονται μικροί για να τη χωρέσουν!...
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) μετράει ήδη 57 χρόνια γόνιμης πολιτιστικής παρουσίας, διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο ως φορέας ανάπτυξης πολιτισμού και ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Αποτέλεσμα των δράσεών της είναι η δημιουργία των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Ξάνθης και Αβδήρων, η συλλογή λαογραφικού υλικού και ίδρυση του μοναδικού Λαογραφικού Μουσείου στο νομό μας, η κινηματογραφική λέσχη, το πολιτιστικό ραδιόφωνο «ράδιο Ξάνθη» (93,5 fm), η λειτουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η συμμετοχή στο θεσμό του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» και η οργάνωση θεσμών της περιοχής. Έργο που αποτέλεσε έναυσμα δημιουργίας βασικών υποδομών και καθιέρωσε τη ΦΕΞ ως τον σημαντικότερο μη κυβερνητικό – μη κερδοσκοπικό φορέα, με τα περισσότερα μέλη. Οι τομείς δραστηριοποίησης είναι: Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (αναδρομή στην νεότερη ιστορία, αρχείο και συλλογές, εκπαιδευτικά προγράμματα, γνωριμία με τα μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής). Εκπαιδευτικές δράσεις (σπίτι πολιτισμού, φύση - ο πολιτισμός μας, εργαστήρια). Πολιτιστικό κοίτασμα (εκδόσεις και ψηφιακές παραγωγές, ράδιο Ξάνθη, θρακικά έργα τέχνης σε ευρωπαϊκά μουσεία, κινηματογραφική λέσχη, θεατρική σκηνή, μουσική σκηνή, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών). Εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΕΠ ΑΜ-Θ, Θράκη - Αιγαίο – Κύπρος, Leader+).
Όλα τα περιεχόμενα του απολογισμού που κατατέθηκαν στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, είναι καταγεγραμμένα σε προ σαρανταημέρου εκτεταμένο ρεπορτάζ της «Θ».

«ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ “ΕΡΓΑΤΕΣ” ΤΗΣ ΦΕΞ»
Κατά τα λοιπά, μιλώντας εναλλάξ –κατά πώς συνηθίζουν- ο πρόεδρος της ΦΕΞ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από το συντελούμενο έργο. «Καταφέραμε μέσα στα χρόνια να έχουμε τεράστια αποτελέσματα, με 700 εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη και περίπου 25 σταθερούς συνεργάτες» είπαν και τόνισαν: «Η ΦΕΞ είναι ένα πολιτιστικό κύτταρο που η εξάπλωση των δράσεών του φαντάζει πλέον εξωπραγματική! Παράγει όσα όλοι οι άλλοι σύλλογοι της πόλης μαζί. Οργανώνουμε κάτι και μέσα από αυτό, ανοίγονται δρόμοι που κι αυτοί εξελίσσονται, σε βαθμό που ούτε φανταζόμαστε στην αρχή».
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο φεστιβάλ κλασσικής μουσικής που έλειπε από την Ξάνθη και αγκαλιάστηκε από το κοινό της, στο Χατζιδάκειο, στα σεμινάρια, στις προβολές, στις παραγωγές και σε όλες τις μεγάλες και μικρές δράσεις της ΦΕΞ. «Δεν χωράμε πια» είπαν, «αναζητούμε στέγες για να συνεργαστούμε με τα υπόλοιπα πολιτιστικά του δήμου», φέρνοντας σαν πρώτη και πιθανή τη γειτονική Δημοτική Πινακοθήκη: «Η πινακοθήκη καταντά να είναι μουσειακή, πρέπει να τη δούμε σαν ζωντανό κύτταρο και να τη ζωντανέψουμε» είπε ο κ. Χατζημηλιούδης, τονίζοντας ότι «οι δημοσιογράφοι είστε οι πρώτοι που μαθαίνετε αυτή την πρόθεσή μας που θα κοινοποιήσουμε στον δήμο Ξάνθης» και εξηγώντας: «Θα μπορούσαν να πηγαίνουν τα εργαστήρια της ζωγραφικής εκεί. Μιλάμε πλέον για ενενήντα μικρά παιδιά στο εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής(!), είναι κάτι εκπληκτικό που αφήνει σοβαρές παρακαταθήκες για το μέλλον».
Οι ομιλητές τόνισαν ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναγνωρίσει τη ΦΕΞ σαν τον επίσημο πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής», σημειώνοντας παράλληλα: «Προγράμματα που ακόμα και το ΥπΠο δεν μπόρεσε, τα αποδίδουν μεμονωμένοι άνθρωποι που δίνουν ψυχή». Με τον πρόεδρο της ΦΕΞ να παροτρύνει τους δημοσιογράφους: «Μη λέτε για πρόεδρο, σας καλώ να αναζητήσετε τους ανθρώπους που βάζουν την ψυχή τους και να δείτε το εκπληκτικό έργο που συντελείται, αυτοί είναι η ΦΕΞ. Και η προσφορά της επιβεβαιώνεται από κάθε τι που κάνουμε, από τον ίδιο τον κόσμο».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: