8/12/09

Γνωριμία με την γευσιγνωσία


ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ»


Έναν ιδιαίτερο, πρωτότυπο και πολύ φιλικό τρόπο για την γνωριμία με την τέχνη της γευσιγνωσίας διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου, το «Κτήμα Βουρβουκέλη», με προσκεκλημένους γνωστούς, φίλους αλλά και μερικά από τα πλέον διακεκριμένα μέλη της Ξανθιώτικης κοινωνίας.


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ
Όπως είναι φυσικό, της γνωριμίας με τις γεύσεις των κρασιών του «Κτήματος» προηγήθηκε μία εκτεταμένη ξενάγηση των επισκεπτών της οικογένειας Βουρβουκέλη, η οποία ήταν σύσσωμη παρούσα, στους χώρους του οινοποιείου, όπου γνώρισαν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του κρασιού σε κάθε της βήμα. Τον ρόλο του «ξεναγού» σε αυτόν τον άγνωστο, στους περισσότερους, κόσμο της οινοποιίας ανέλαβαν τα δύο νεότερα μέλη της οικογένειας, οι αδελφοί Γιώργος και Οδυσσέας Βουρβουκέλη. Η ξενάγηση ξεκίνησε με την επίσκεψη στο κελάρι του οινοποιείου όπου φυλάσσονται εκατοντάδες φιάλες κρασιού όλων των μέχρι σήμερα εσοδιών, από το 2001 που άρχισε την λειτουργία του, συνεχίστηκε στους χώρους ωρίμανσης του κρασιού μέσα στα δρύινα, επί το πλείστον, βαρέλια, για να καταλήξει η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή περιήγηση στους χώρους υποδοχής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης, δηλαδή του σταφυλιού, που είναι παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων της οικογένειας.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Στη συνέχεια η μικρή ομήγυρη μεταφέρθηκε στις ειδικά για τον σκοπό αυτό διαμορφωμένες αίθουσες του οινοποιείου όπου με ιδιαίτερο κέφι και διάθεση εξηγήθηκε από τον Γιώργο Βουρβουκέλη το τυπικό μέρος της διαδικασίας γευσιγνωσίας που θα ακολουθούσε, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η διαδικασία αυτή μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακολουθήθηκε με ιδιαίτερη ευλάβεια αλλά και καλή διάθεση από όλους τους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι «αυτοδιοικητικοί» Σταμούλης Τριμίτζιος και Χρίστος Πούλιος, αφού ουσιαστικά μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης κρασιών εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι με τις γεύσεις αλλά και μια ευκαιρία για όλους όσους συμμετείχαν, να γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο τον τρόπο παραγωγής των αγαπημένων τους κρασιών αλλά και το πώς να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά του κρασιού από ανθρώπους που είναι πραγματικοί γνώστες του αντικειμένου.

Γ. ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ: «ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ»
Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εξέλιξη της βραδιάς μίλησε στην «Θ» ο εκ των συνδιοργανωτών της βραδιάς και μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, Γιώργος Βουρβουκέλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σκοπός της αποψινής βραδιάς ήταν να φέρουμε τους φίλους του «Κτήματος» κοντά στην ιστορία και τις λεπτομέρειες της παραγωγής του κρασιού μας. Επίσης στόχος μας είναι να γίνει αυτό το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός «κλαμπ οινοφίλων» του «Κτήματος» οι οποίοι θα έχουν μία σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η πρόσβαση στα καλύτερα κρασιά μας μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να εμπολουτίσουμε στο μέλλον και με ξένα κρασιά, ιδιαίτερα γαλλικά, ώστε να αναδείξουμε τις διαφορές αλλά ακόμη και τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ετικετών και ιδιαίτερα αυτών του τόπου μας. Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ευχάριστο «ξάφνιασμα» που προσφέραμε σε όλους όσους παραβρέθηκαν απόψε στην βραδιά γευσιγνωσίας που διοργανώσαμε, μέσα από την οποία «τέσταραν» τις αισθήσεις, κινήσαμε την περιέργειά τους αλλά και τους γνωρίσαμε με τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση ενός κρασιού, όμως την μεγαλύτερη ικανοποίηση μας την έδωσε η χαρά της συμμετοχής που διακατείχε όλους μας απόψε».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: