ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΚΟΝΤΡΕΣ ΠΑΜΕ-ΓΣΕΕ - ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Υπό τη σκιά απερίγραπτων συνδικαλιστικών συμπεριφορών και με «απείρου κάλλους» αντεγκλήσεις, κύλησε η χθεσινή μέρα των εξαγγελθεισών κινητοποιήσεων από διάφορους κλάδους εργαζομένων.
Αιχμές κατά του ΠΑΜε άφησε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση και αποκαλώντας ψευδεπίγραφο τον τίτλο της «γενικής απεργίας» που προκήρυξε για χθες το συνδικαλιστικό όργανο του ΚΚΕ: «Είναι γνωστό ότι οι παρατάξεις και τα κόμματα δεν μπορούν να προκηρύσσουν γενικές απεργίες» ανέφερε η ΓΣΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του κεντρικού συνδικαλιστικού φορέα της χώρας. «Είναι πρωτόγνωρο γεγονός στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ να βγαίνει επίσημα ως απεργοσπαστικός μηχανισμός!» απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα.
Ωστόσο, σε κινητοποιήσεις βρισκόταν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), οι δημοσιογράφοι και ναυτεργατικά σωματεία. Τρίωρη πανελλαδική στάση κήρυξαν και οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). «Πραγματοποιούν δική τους απεργιακή κινητοποίηση με αιτήματα του κλάδου τους» ήταν το σχόλιο της ΓΣΕΕ, επισύροντας την απάντηση της ΓΓ του ΚΚΕ: «Η ΓΣΕΕ λειτουργεί ως οργάνωση εργοδοτών και τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών. Υπάρχει η δημοκρατία των καπιταλιστών και των μονοπωλίων και η δημοκρατία των εργαζομένων. Οι δύο αυτές δημοκρατίες είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, όσα και αν λέει ο πρωθυπουργός περί εθνικής συναίνεσης".
Τη διαφοροποίησή τους εξέφρασαν άλλες δυνάμεις, με τον ΣυΡιζΑ να καλεί τους εργαζόμενους δια στόματος Δημήτρη Στρατούλη «να αγνοήσουν τις κομματικές συγκεντρώσεις και να μετάσχουν σε ενωτικά συλλαλητήρια»
Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: «ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ»
Απεργιακή κινητοποίηση είχαμε και στην Ξάνθη, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜε), την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και άλλα σωματεία να κατεβαίνουν στους δρόμους. Με μια σειρά γνωστά και φλέγοντα αιτήματα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθως έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην ομιλία του, ο γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ κ. Κώστας Βογιατζής επιτέθηκε στην κυβέρνηση, στο μεγάλο κεφάλαιο και στην εργοδοσία, κάνοντας λόγο για διασπάθιση του κοινωνικού πλούτου «και μεταφορά του στις τσέπες λίγων», για μισθούς πείνας και για σκληρή επίθεση σε κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά δικαιώματα.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Θ», ο κ. Βογιατζής ανέφερε ότι «οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατέβηκαν σε απεργία σε όλη την Ελλάδα» και τόνισε: «Από τις εκλογές και μετά, τα δικαιώματα των εργαζόμενων δέχονται μια ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, με αρωγούς και τη ΝΔ και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Οι οποίες προσπαθούν να πείσουν μέσω των “κοινωνικών διαλόγων” τους εργαζόμενους ότι πρέπει να υπάρχει μια συναίνεση για να χάσουν κι άλλα δικαιώματα, εργασιακά, ασφαλιστικά κ.α.».
Για την «μάχη χαρακωμάτων» που περιγράψαμε στην αρχή του ρεπορτάζ, ο κ. Βογιατζής σημειώνει: «ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αρωγοί και του ΣΕΒ και αυτής της πολιτικής που προωθείται από την ΕΕ και τις ντόπιες κυβερνήσεις που την εξυπηρετούν, ώστε να παίξουν ένα ρόλο για να εκτονωθεί η αγανάκτηση των εργαζόμενων σε ανώδυνα κανάλια και σε λάθος κατευθύνσεις. Ζητούν να περιμένουμε τις πρώτες εκατό μέρες κι άλλα τέτοια, όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε. Τα διαπιστευτήρια τα έχουν δώσει εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων, εμείς λέμε λαϊκή αντεπίθεση με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και στήσιμο σωματείων σε σωστή ταξική συνδικαλιστική βάση».
ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Με μία ex contrario προς την κοινή βούληση απόφαση και λειτουργώντας όχι ως συνδικαλιστικό αντιπροσωπευτικό σωματείο, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είπε «όχι» στην απεργία!
Αρχικά εκλήφθηκε ως φάρσα η ανακοίνωση ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία -πέντε ψήφοι κατά της απεργίας και τρεις υπέρ αυτής- να μην συμμετάσχει στις χθεσινές κινητοποιήσεις. Την έκπληξη διαδέχτηκε η αγανάκτηση, καθώς τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣυ) όσο και η μεγαλύτερη ένωση της χώρας (ΕΣΗΕΑ) κράτησαν μακριά από τις θέσεις τους χιλιάδες δημοσιογράφους, αντιδρώντας δυναμικά στα όσα μεγάλα και άκρως ανησυχητικά βιώνει (και αυτός) ο κλάδος. Σε αγαστή σύμπλευση με τις εργοδοτικές αντιλήψεις, η πλειοψηφούσα διακομματική «συμμαχία» ψήφισε κατά της απεργίας γιατί «θα ήταν παράνομη»!
Μετά τα παραπάνω, εξοργισμένοι συνάδελφοι-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ είχαν προγραμματίσει για χθες το μεσημέρι συγκέντρωση-συνέλευση στα γραφεία της ένωσης στη Θεσσαλονίκη.
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου