18/12/09

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Χριστοφιλοπούλου - δασκάλων

Δ. ΝΤΟΥΜΟΣ: «ΑΜΟΙΒΕΣ: ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ…»


Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Εύης Χριστοφιλοπούλου με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
Μετά την προχθεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους της ΔΟΕ που την ίδια ημέρα απεργούσαν, το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας χαρακτήρισε «μη ουσιαστικές» τις απαντήσεις της υφυπουργού Παιδείας στα αιτήματά τους.
Ανακοίνωσε δε ότι θα συνεδριάσει (σσ. η συνεδρίαση έγινε χθες) προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η υφυπουργός άφησε μόνο αόριστες πολιτικές υποσχέσεις και παρέπεμψε τα πάντα… στις καλένδες. Αποφεύγοντας όχι μόνο να βγάλει από τη «φωτιά», αλλά ακόμα και ν’ αγγίξει τα καυτά «κάστανα» της παιδείας.
Η υφυπουργός… θόλωσε τα νερά δηλώνοντας ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εγγυηθεί αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και την οικονομική τους αυτοτέλεια, μέσα στα πλαίσια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας». Προσθέτοντας το εξίσου αόριστο ότι "προέχει η καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος αμοιβών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να αρθούν οι χρόνιες αδικίες». Αναφορικά με το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, η κα Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι θα καταργηθούν τα σεμινάρια των τετρακοσίων ωρών και ότι «στόχος είναι να υπάρξει προκήρυξη μονίμων διορισμών των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ». Τέλος, σχετικά με την πολύπαθη προσχολική αγωγή, σημείωσε το αμίμητο –αφού καθηλώνει και παραπέμπει σε αόρατο μέλλον τις όποιες «προθέσεις» και εξαγγελίες- ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε για διετή φοίτηση χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες κτηριακές και εκπαιδευτικές υποδομές»…

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΡΜΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ
Όμοια με αυτά της ΔΟΕ –και κάθε εχέφρονος ανθρώπου- τα συμπεράσματα και του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Δημήτρη Ντούμου: «Δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα προς το παρόν» λέει και εξηγεί: «Απλά η υφυπουργός συμφώνησε ότι οι κεπαιδευτικοί δεν αμείβονται όπως πρέπει και παρέπεμψε το ζήτημα στις καλένδες. Επίσης, επανέλαβε τα ίδια για το νηπιαγωγείο, το οποίο ομοίως παραπέμφθηκε στις καλένδες…».
Ο κ. Ντούμος μας μετέφερε και τις πρώτες εκτιμήσεις-αποφάσεις από τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ που έληξε λίγο πριν τη συνομιλία μας: «Αποφασίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο, που δεν αλλάζει σε τίποτε. Προτείνονται τοπικές έκτακτες γενικές συνελεύσεις από τις 11 Ιανουαρίου, ακολούθως ολομέλεια των προέδρων και απεργία που θα αποφασιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου».
Σημειώνεται ότι οι τοπικές συνελεύσεις θα γίνουν –όπως προκύπτει- με τη συμπλήρωση των περιβόητων «εκατό ημερών» της νέας κυβέρνησης. Η οποία, τουλάχιστον στον τομέα της παιδείας, δεν φαίνεται να ταράζει τη χρονίως λιμνάζουσα κατάσταση…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: