10/12/09

Το Κερασάκι στην Τούρτα

65% επιδότηση λέει δίνει το ΕΣΠΑ στους επενδυτές που θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν αναπτυξιακά το «εργαλείο» για τις επιχειρήσεις τους! Εφόσον λοιπόν δίνετε τζάμπα χρήμα, γιατί τα επενδυτικά προγράμματα που κατατίθενται είναι από λίγα έως ελάχιστα; Πολύ απλά, η επιδότηση θα καταβληθεί αν και εφόσον εγκριθεί το σχέδιο σε ανυπολόγιστο χρονικό ορίζοντα… αν και εφόσον! Θα πρέπει δηλαδή για την επένδυση των 300.000 ευρώ να σκάσει ο επενδυτής το σύνολο του ποσού εξ ιδίων και από δάνεια και στη συνέχεια να… περιμένει! Για πόσο καιρό; Άγνωστο! Ίσως το ίδιο ή και περισσότερο απ’ ότι περιμένουμε να πάρουμε το 12% (πάνω από δύο χρόνια)! Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό, αυτή την εποχή για έναν μικρομεσαίο επενδυτή… Κατά τ’ άλλα μοιράζουν «τζάμπα χρήμα»! Γι’ αυτό σας λέω, ότι ακούτε, κρατήστε τα μισά των μισών! Και είναι αρκετοί δυστυχώς οι επενδυτές που καταστράφηκαν γιατί εμπιστεύθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα που μοίραζαν χρήμα κατά τα άλλα…

Το γεγονός ότι ο Αμερικάνος πρόξενος της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες την Ξάνθη συνοδευόμενος από τον πρόξενο της Αθήνας, πέρασε ως μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο… Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, ενώ η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο κος Κινγκ επισκέφθηκε το μουσείο που ετοιμάζουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ν. Ξάνθης στο χώρο όπου στεγάζεται και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, αλλά και πάλι υπάρχουν ερωτηματικά για τον «σκοπό» της επίσκεψης… Δύο ξένοι διπλωμάτες από Θεσσαλονίκη και Αθήνα έρχονται στην Ξάνθη για να δουν αποκλειστικά τις δραστηριότητες των Πομάκων λες και είναι… αμερικανοί πολίτες! Χάνει το νόημα να ρωτήσω για πολλοστή φορά, αν και κατά πόσον εμπεριέχονται στις αρμοδιότητες των διπλωματών τέτοιες δραστηριότητες… Αλλά θα μου πείτε, ποιος θα ήταν εκείνος που θα «τολμούσε» να αρνηθεί τα σούρτα- φέρτα των αμερικάνων στην περιοχή; Εδώ δεν μπορούν να βάλουν «τερμπιέ» στα επικίνδυνα σούρτα –φέρτα του τούρκου πρόξενου της Κομοτηνής!

Σε ταβέρνα των Κιμμερίων συνέφαγαν προχθές ο πρ. Περιφερειάρχης Δημήτρης Σταμάτης, ο Σάκης Κριτσίνης και αρκετοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι του Αντώνη Σαμαρά στις πρόσφατες διαδικασίες! Καμία δημοσιότητα, καμία προβολή, όπως ακριβώς έγινε και κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα… Όταν ο Σάκης Κριτσίνης έτρεχε πόρτα- πόρτα σε σπίτια μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά. Γι’ αυτό και στο εκλογικό του Σελέρου, ο Σαμαράς πέρασε σε ψήφους την Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως μου είπε ένας εκ των συνδαιτυμόνων μουσουλμάνων στο τηλέφωνο: «Συνήθως μας έκαναν τραπέζια πριν τις εκλογές… Ο Σάκης όμως μας τιμάει και μετά τις εκλογές και αυτό είναι που μετράει»!

Ενδεχομένως φίλε Μιχάλη Στυλιανίδη, το έργο ενοποίησης των πλατειών όταν ολοκληρωθεί, να αποτελέσει στολίδι για την πόλη. Εκείνη την «κατακλείδα» στην απάντησή σου (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα) τι την ήθελες; Αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά… θα διορθωθεί; Δηλαδή θα ξαναμπούν μπουλντόζες για να χαλάσουν κομμάτι του έργου και που πληρώνει ο Ξανθιώτης από το υστέρημά του; Τι είδους πειραματισμοί είναι αυτοί; Η λειτουργικότητα ενός έργου δεν πρέπει να εξασφαλιστεί πριν την δημοπράτησή του; Μάλλον μ’ αυτή του τη δήλωση ο Μιχάλης Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τους επικριτές του, που κάνουν λόγο για προχειρότητες στο Δήμο Ξάνθης!

Όσο δε για το κλείσιμο των οδών Μ. Βόγδου και Ηρώων, εκεί θα πρέπει κάποιοι να μας εξηγήσουν τους λόγους, τη στιγμή που δεν γίνεται κανένα έργο τουλάχιστον προς το παρόν. Γιατί απέκοψαν το κέντρο της αγοράς και μάλιστα ενόψει Χριστουγέννων που περιμένουν οι καταστηματάρχες να βγάλουν τις επιταγές τους; Για να δώσουν χώρο στον εργολάβο να… αποθηκεύσει τα μηχανήματά του; Αυτό δεν είναι απλά αστείο, αλλά τραγικό! Με την διαφορά ότι την ζημιά δεν θα την πληρώσει ο Δήμαρχος ή ο εργολάβος, αλλά οι εμποροεπαγγελματίες της περιοχής. Οι οποίοι φυσικά συνεχίζουν να αδιαφορούν οπότε… ας πρόσεχαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: