13/11/09

Όλοι αναμένουν εφαρμογή του ΑΣΕΠ…


ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την κατ’ αρχήν θετική τους άποψη εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων των εργαζομένων τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αναφορικά με το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο. Βεβαίως δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις για επιμέρους ζητήματα, η δυσπιστία αναφορικά με την εφαρμογή τους αλλά ακόμη και η ευθεία αντίθεση με την επικέντρωση της συζήτησης στην στελέχωση του Δημοσίου.
Πάντως φαίνεται σε πρώτη φάση ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, να υπάρχει μία θετική υποδοχή των εξαγγελιών που πρόθεσή τους φαίνεται να είναι η θέσπιση της αξιοκρατίας και ο τερματισμός του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων στις προσλήψεις προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Η πρώτη έχει να κάνει «με την άρση κάποιων αδικιών που χρονίζουν», όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές στην μοριοδότηση της προϋπηρεσίας μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της εμπειρίας σε σύγκριση με την κατοχή πτυχιακών τίτλων και των ανέργων σε σχέση με τους εργαζόμενους. Η δεύτερη δέσμευση αφορά την απαγόρευση, μετά από ένα έτος, της απαγόρευσης προκήρυξης θέσεων με σύμβαση έργου, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, η Τρίτη αφορά την επέκταση του χρόνου ισχύος της μοριοδότησης από το τεστ δεξιοτήτων από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα, στα 10 και τέλος την ενίσχυση της μοριοδότησης των πτυχίων, των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών.
Φυσικά οριστικοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να γίνονται όλες οι προσλήψεις στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, με παράλληλη κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, της συνέντευξης, με την εξαίρεση του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, της μοριοδότησης των προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ και της εισαγωγής των επαγγελματιών αθλητών στο Δημόσιο, τουλάχιστον πριν αυτοί σταματήσουν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Α. ΔΑΟΥΤΑΚΗΣ: «ΘΕΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ»
Ως εξαγγελίες που αντικατοπτρίζουν πολλά από τα κατά καιρούς εκφρασμένα αιτήματα των συνδικαλιστών χαρακτήρισε τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο μιλώντας στην «Θ» ο επικεφαλής της ΠΑΣΠ Δημόσιου Τομέα Ξάνθης, Αρχοντής Δαουτάκης, συμπληρώνοντας ότι «θα χρειαστεί βέβαια να υπάρξει μία ευρύτερη συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς ώστε να διευκρινιστούν κάποια επιμέρους σημεία των εξαγγελιών αυτών». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε η συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων να υποκατασταθεί με την ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω της κατάθεσης των απόψεών τους μέσω του διαδικτύου, ο κ. Δαουτάκης ήταν αρκετά επιφυλακτικός διευκρινίζοντας ότι «ο ρόλος της δημόσιας διαβούλευσης είναι διαφορετικός και μάλλον συμπληρωματικός της συζήτησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες καταθέτουν τις προτάσεις τους στο διαδίκτυο με την μορφή ενός ακίνδυνου ευχολογίου, χωρίς να μπορούν να τις στηρίξουν ή να τις διεκδικήσουν αποτελεσματικά σε αντίθεση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων οι οποίοι πάντοτε έχουν την δυνατότητα της συνδικαλιστικής δράσης».

Σ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: «ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…»
Την δική του άποψη για το θέμα, φωτίζοντας μία διαφορετική πλευρά του ζητήματος, κατέθεσε μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστος, ο οποίος παρατήρησε ότι «πρέπει να σταματήσει αυτή η διαρκής συζήτηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και να πέσει το βάρος στο πως θα δημιουργηθούν παραγωγικές θέσεις εργασίας. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, το Δημόσιο δεν χρειάζεται νέο προσωπικό και τα όποια κενά υπάρχουν θα μπορούσαν εύκολα να καλυφθούν μέσω μετατάξεων από την μία υπηρεσία στην άλλη. Το μόνο που χρειάζεται να γίνει στο δημόσιοι πλέον είναι περικοπές και όχι επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, αφού με την μεγάλη συρρίκνωση που υπάρχει στο παραγωγικό εργατικό δυναμικό της χώρας έχουμε ήδη φτάσει το σύστημα στα όριά του, αφού σχεδόν αντιμετωπίζεται ήδη πρόβλημα με το πώς θα καλυφθούν οι μισθοδοτικές ανάγκες όλου αυτού του προσωπικού. Άλλωστε η μείωση του Δημόσιου Τομέα αποτελεί απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και εκεί πιστεύω πως έπρεπε να προσανατολιστεί η κυβέρνηση…».

Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ»
Την θετική άποψή του αναφορικά με την θέσπιση ενός ενιαίου, δίκαιου και διαφανούς συστήματος προσλήψεων για ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα, κάτι που αποτελεί από παλιά θέση των σωματείων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέθεσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ξάνθης, Δημήτρης Γαλανόπουλος. Στις δηλώσεις του για το θέμα στην «Θ» ο κ. Γαλανόπουλος τόνισε ότι «συμφωνούμε με την επιβράβευση που δίνεται στους πτυχιούχους, μέσω της αύξησης της μοριοδότησής τους. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μία σημαντική προϋπηρεσία στο Δημόσιο, όπως είναι οι εργαζόμενοι των stage, για τους οποίους θα πρέπει επίσης να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και μέριμνα». Σημαντικό σημείο προβληματισμού πάντως, κατά τον κ. Γαλανόπουλο, αποτελεί και ο χρόνος εφαρμογής των εν λόγω ρυθμίσεων που προωθούνται αφού κατά τον ίδιο «δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμούς το χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή τους, αφού οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν τα stage ν’ αντικαθίστανται σε μόνιμη βάση από τις συμβάσεις έργου και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Γ. ΠΥΡΓΕΛΗΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ»
Την έντονη αμφιβολία του για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν στην πράξη οι εξαγγελίες του κ. Ραγκούση, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «Θ» το κορυφαίο μέλος του ΚΚΕ στην Ξάνθη, Γιώργος Πυργελής, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση, στο όνομα της αξιοκρατίας, προσπαθεί να διαχειριστεί και να μοιράσει τις ελάχιστες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας που απέμειναν στο Δημόσιο, χρησιμοποιώντας νέες υποσχέσεις για διαφάνεια και αξιοκρατία στις προσλήψεις του Δημοσίου. Η εμπιστοσύνη όμως των εργαζομένων στις υποσχέσεις αυτές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που άνοιξαν την «κερκόπορτα» για να εισβάλλουν στις εργασιακές σχέσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα οι ελαστικές μορφές εργασίας, τις οποίες σήμερα φαίνεται το ίδιο να θέλει να καταπολεμήσει…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: