21/11/09

Δημοτικό Συμβούλιο … απόντων!


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ Σ. ΤΡΙΜΙΝΤΖΙΟΥ ΚΑΙ Θ. ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΑΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – «ΚΟΝΤΡΕΣ» ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΞΥΝΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ


Με το βλέμμα στραμμένο σε δύο σημαντικές απουσίες πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Από τη μία η προσωρινή αργία του Θεολόγου Καλαϊτζή από το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, τον οποίο αντικατέστησε στην έδρα ο Νίκος Ανταμπούφης, και από την άλλη η παραίτηση του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου και προέδρου της Δημαρχιακής Επιτροπής Σταμούλη Τριμίντζιου, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης εντός αλλά και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων στο Δημαρχείο.
Από τα υπόλοιπα 70 εντός και 5 εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ερωτήσεις της παράταξης των «Πολιτών για την Αλλαγή» αναφορικά με τα θέματα της ανεξέλεγκτης παρουσίας μικροπωλητών στις Θ.Λ.Ε. αλλά και σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου, η ανάγκη δημιουργίας αρχείου Τύπου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, η ερώτηση του Χασάν Μαλκότς για την ονοματοδοσία και αρίθμηση των οδών στους οικισμούς Κιμμερίων και Ευμοίρου καθώς και η τιμολογιακή πολιτική αναφορικά με τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
Με την αναφορά του δημάρχου στην επιτυχία της …Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, προφανώς θέλοντας εν μέρει ν’ αποφορτίσει το βαρύ κλίμα των θεμάτων Καλαϊτζή – Τριμίντζιου, ξεκίνησε η συνεδρίαση, με πρώτο θέμα την καταγγελία της μείζονος αντιπολίτευσης για την περίπτωση του κ. Καλαϊτζή. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωπικό ζήτημα του κ. Καλαϊτζή, ψέγοντας παράλληλα τον κ. Πούλιο που συνεχίζει να το θίγει. Επίσης αρνήθηκε τις οποιεσδήποτε δικές του ευθύνες για την μη έγκαιρη, κατά την αντιπολίτευση, δημοσίευση του θέματος όπως και για την ύπαρξη ζητήματος ακυρότητας των αποφάσεων της συνεδρίασης της 14ης Οκτωβρίου 2009, στην οποία προέδρευσε ο κ. Καλαϊτζής. Στο σώμα διαβάστηκε επίσης επιστολή του απόντος κ. Καλαϊτζή στην οποία ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για προσωρινή έκπτωσή του την οποία διεκδικεί ν’ ανατρέψει με νόμιμα μέσα και η οποία δεν έχει να κάνει ούτε με ζητήματα του Δήμου. Από την πλευρά του ο κ. Πούλιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση στον κ. Καλαϊτζή, «ούτε επιχαίρουμε για την εξέλιξη αυτή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε όμως ευθέως τον κ. Στυλιανίδη ότι απέκρυψε το θέμα εκ προθέσεως, καταλογίζοντάς του πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς του. Δευτερολογώντας ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «δεν θα έπρεπε η αντιπολίτευση να διώκει έναν άνθρωπο πριν λήξουν όλα τα ένδικα μέσα που μπορεί ν’ ασκήσει για να αποδείξει την αθωότητά του αλλά αν έχετε αποφασίσει να τον καταδικάσετε και να μου το χρεώσετε πολιτικά, με γεια σας και χαρά σας…». Στην θέση του δημάρχου ο κ. Πούλιος αντέτεινε ότι οι ευθύνες ανήκουν στον κ. Στυλιανίδη αφού είχε εγκαίρως ενημερωθεί, παρόλα αυτά όμως επέλεξε να αποκρύψει το θέμα. Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο κ. Ανταμπούφης τονίζοντας ότι «δεν έκανα τίποτε περισσότερο από τον θεσμικό μου ρόλο, για τον οποίο μάλιστα η παράταξή σας (σ.σ. «Πολίτες») με πρότεινε».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ
Αναφορά όμως έγινε από τον Δήμαρχο Ξάνθης και στο θέμα της παραίτησης του, πρώην πλέον, αντιδημάρχου Στάμου Τριμίντζιου, για την οποία ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ο κ. Τριμίτζιος μου υπέβαλλε την παραίτησή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Ξάνθης, την οποία όμως δεν έκανα δεκτή και του την επέστρεψα για να συμπληρώσει σ’ αυτή και τους λόγους που τον οδήγησαν να παραιτηθεί», χωρίς να γίνει καμία περισσότερη αναφορά είτε από την συμπολίτευση είτε από την αντιπολίτευση. Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε την υποβολή μελέτης για την τοποθέτηση σηματοδοτών στις διασταυρώσεις της οδού Σάρδεων με τις οδούς Περικλέους, Βλαχοπούλου και την οδό που οδηγεί στο Καζίνο Ξάνθης.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε επίσης από την αντιπολίτευση το θέμα της «τραγικής κατάστασης που δημιουργείται από την ασυδοσία των μικροπωλητών κατά την διάρκεια των Θ.Λ.Ε. αλλά και σε όλες τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος. Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση που δημιουργείται στο Λιμνίο», όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο Θανάσης Ξυνίδης. Πρότεινε επίσης την οργάνωση του χώρου με την τοποθέτηση χημικών τουαλετών και οικημάτων που να στεγάζουν τους μικροπωλητές. Με την πρώτη θέση του κ. Ξυνίδη συμφώνησε και ο δήμαρχος απορρίπτοντας όμως την πρότασή του ως ανεφάρμοστη λόγω πολύ υψηλού κόστους. Από την άλλη, όπως τόνισε, «η παρουσία των μικροπωλητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις προσθέτει έναν χαρακτήρα φολκλόρ σε αυτές που δεν είναι δυσάρεστος, αν βρίσκεται βέβαια μέσα σε κάποια όρια».

ΑΡΧΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ
Στο θέμα της πρότασης του Σάββα Μελισσόπουλου για την δημιουργία αρχείου τοπικού Τύπου, προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη με την ευθύνη της Στέγης Πολιτισμού. Για το θέμα ο δήμαρχος δεν τοποθετήθηκε λόγω του ότι άργησε να ενημερωθεί, ενώ ο πρόεδρος της Στέγης, Τάσος Θεοδωρίδης, τόνισε ότι για την δημιουργία του σε φυσική μορφή απαιτούνται χώροι, χρήματα και προσωπικό, που δεν υπάρχουν, συναινώντας πάντως στην δημιουργία του σε ηλεκτρονική μορφή.
Εκτός κανονικής σειράς συζητήθηκε το θέμα της προγραμματικής σύμβασης των παιδικών σταθμών με την ΔΕΑΞ, που υπέβαλλε ο φορέας που τους διαχειρίζεται. Την σύμβαση απέρριψε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με καταγγελίες από την πλευρά του Θανάση Ξυνίδη για παρατυπίες αναφορικά με την πρόσληψη των συμβασιούχων μεταξύ «κολλητών» και όχι με ανοικτή προκήρυξη, τις οποίες απείλησε να καταγγείλει στον εισαγγελέα, ενώ ο κ. Μαλκότς δήλωσε ότι την καταψηφίζει γιατί διαφωνεί με τις μεθοδεύσεις που έγιναν στις προσλήψεις, θεωρεί «αμαρτωλή» την Ε.Α.Π.Α.Ξ., ενώ ζήτησε παράλληλα και πάλι την δημιουργία δίγλωσσων παιδικών σταθμών… Απαντώντας στις κατηγορίες ο κ. Φιλίππου πρόβαλλε το έλλειμμα προσωπικού που μαστίζει τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ενώ ο κ. Στυλιανίδης πρόβαλλε το ίδιο δίλλημα, αναλαμβάνοντας, όπως είπε, «την ευθύνη της ηθικής αυτουργίας για την οριακή παράκαμψη του νόμου που γίνεται για να μπορούν να λειτουργήσουν οι παιδικοί κανονικά».
Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς η αντιπολίτευση κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι «είχε βάλει πολύ χαμηλά τα όρια για να μπορούν να επωφεληθούν ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης μεταχείρισης, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχεδόν μηδενική ανταπόκριση». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος τόνισε ότι «σε σχέση με άλλους δήμους που μπήκαν σε παρόμοιες διαδικασίες, είχαμε ψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση χτυπά και τα οικονομικά του Δήμο από τον οποίο εξαρτώνται 600 περίπου οικογένειες, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα οικονομικά του. Άλλωστε την κοινωνική μας ευαισθησία την επιδεικνύουμε προς όλους κάνοντας μηδενικές αυξήσεις στα τέλη, τις οποίες μάλιστα δεν προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά».
Τέλος, στην συζήτηση του θέματος που έφερε στην συνεδρίαση ο κ. Μαλκότς αναφορικά με το θέμα της ονοματοδοσίας και της αρίθμησης των οδών σε Κιμμέρια και Εύμοιρο, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην παράδοση των σχετικών πινακίδων από την κατασκευάστρια εταιρεία ενώ υπάρχει δυσκολία και στην εξεύρεση άλλης εταιρείας, κάτι που καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών, εξήγηση την οποία απέρριψε ο κ. Μαλκότς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: