25/11/09

Ενωτικό κάλεσμα

ΣΕ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΙΛΗΣΕ Ο Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ



-Απάντησε σκληρά για την εμπλοκή της μειονοτικής ψήφου στα εσωκομματικά
-Ξεκαθάρισε ότι δεν αντιστρατεύεται πρόσωπα, αλλά πολιτικές και νοοτροπίες
-Ζήτησε συμμετοχή απ’ όλους για ένα δυνατό κόμμα

Με κεντρικό σημείο αναφοράς την καθολική συμμετοχή των νεοδημοκρατών στην επερχόμενη εσωκομματική εκλογική διαδικασία, ώστε η τελευταία να πάρει έναν ενωτικό και χαμηλών τόνων χαρακτήρα, έτσι ώστε η παράταξη να βγει δυνατότερη και ενισχυμένη από την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, μίλησε στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το κορυφαίο στέλεχος της παράταξης και πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, το βράδυ της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.


«ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»
Πριν την ομιλία του, που έγινε ενώπιον δεκάδων υποστηρικτών του Μεσσήνιου πολιτικού στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου, ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε μία σύντομη συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων ενημέρωσης. Στην εισαγωγή που έκανε ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «μέσα από αυτή την ανοιχτή, συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία που είμαστε περήφανοι που αποτολμούμε και πρωτοπορούμε να εφαρμόσουμε από την αρχή της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού στο κόμμα, απευθυνόμαστε σε όλους όσους πιστεύουν στις αρχές και στην προοπτική της παράταξης αυτής να προσέλθουν και να ψηφίσουν τη νέα της ηγεσία, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο να είναι μέλη της ή καν να την έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να την συμπαθούν και θέλουν να συμμετέχουν. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι περίπου 900.000 ψηφοφόροι μας δεν μας ψήφισαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, χωρίς όμως να προτιμήσουν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτούς τους ψηφοφόρους θέλουμε πίσω για το πρώτο βήμα ενός νέου ξεκινήματος που θα έχει και άλλα στάδια, με απώτερο στόχο την ανάκαμψη του κόμματος και την σε βάθος χρόνου επανάκαμψή της στην ηγεσία της χώρας». Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον υποψήφιο «ο οποίος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για αρχηγός, αφού προτείνει την ιδεολογική ανασυγκρότηση του κόμματος», συμπληρώνοντας παράλληλα με αρκετή δόση διπλωματίας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχω οποιαδήποτε διάθεση αντιπαλότητας για της κα Μπακογιάννη ή τον κ. Ψωμιάδη».

«ΣΤΕΡΕΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ»
Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα η παράταξη με ηγέτη τον κ. Σαμαρά να περιχαρακωθεί στην παραδοσιακή δεξιά ή να διασπαστεί, στην ανάγκη για εσωκομματικές εκκαθαρίσεις μετά το τέλος της διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας, στην γνωστή κριτική που του ασκείται για την αποχώρησή του από το κόμμα καθώς και για τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχουν οι νεοδημοκράτες της Θράκης από τον κ. Σαμαρά σε αντιδιαστολή με την κα Μπακογιάννη, αναφορικά με τα προβλήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους.
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «αναφορικά με το θέμα της «περιχαράκωσης» της παράταξης πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι η πολιτική θέση του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με την οποία πρέπει η παράταξη ν’ απευθυνθεί πρώτα στα μέλη της που την εγκατέλειψαν και μετά να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την δυσαρέσκεια των οπαδών άλλων παρατάξεων έχει στέρεη και λογική πολιτική βάση. Αν δεν κάνουμε αυτό, που είναι αυτονόητο δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γίνουμε «ελκυστικοί» ως παράταξη σε οπαδούς άλλων πολιτικών χώρων, ενώ έτσι εξασφαλίζεται μία αμφίπλευρη διεύρυνση». Όσον αφορά το θέμα των πιθανών εκκαθαρίσεων στελεχών που χαρακτηρίζονται ως «βαρίδια» για την παράταξη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «οι εσωκομματικές εκκαθαρίσεις δεν ταιριάζουν σ’ ένα αστικό, δημοκρατικό κόμμα όπως είναι η Ν.Δ.». Παραδέχτηκε πάντως ότι «πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μία συζήτηση μέσα στο κόμμα για τα λάθη και τις συμπεριφορές που μας έβλαψαν. Γιατί πιστεύω ότι ο τελικός απολογισμός της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν σαφώς θετικός, αν και δεν προβλήθηκε επαρκώς επικοινωνιακά. Δεν παραβλέπω βέβαια και την ανάγκη ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, κάτι που είχα υποστηρίξει και στο παρελθόν».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ

Για τους οπαδούς του κόμματος στην Θράκη ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την διαφορά του κ. Σαμαρά, «ο οποίος κινείται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, πιστεύοντας σε μία ελεύθερη αλλά όχι ασύδοτη αγορά», ενώ στα εθνικά θέματα υποστήριξε ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ. έχει όχι μόνο δώσει θετικά δείγματα γραφής αλλά υποστήριξε πως δικαιώθηκε στο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος, από την επεκτατική πολιτική των Σκοπίων, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι της Βουλγαρίας, με όπλο τους το όνομα «Μακεδονία». Για την περιοχή μας όμως ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «θα κάνει λάθος όποιος αναμίξει τα θέματα της μειονότητας με τα εσωκομματικά της Ν.Δ., αφού θα προσφέρει κακές υπηρεσίες τόσο στο κόμμα, στην χώρα αλλά και στην ίδια την μουσουλμανική μειονότητα». Για τον ίδιο έχουν γίνει βήματα προόδου αναφορικά με την μειονότητα και δεν θα πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα στο θέμα αυτό. Αναφερόμενος τέλος στην πιθανότητα διάσπασης του κόμματος διατύπωσε την θέση πως κανείς δεν θα θελήσει την επομένη των εκλογών να την θέσει σε κίνδυνο, ενώ σε ερώτηση αναφορικά με το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η πλευρά της κας Μπακογιάννη, αναφορικά με το πώς θα μπορέσει να ηγηθεί ο κ. σαμαράς της παράταξης που εγκατέλειψε, σημείωσε ότι «μπορεί αυτά να λεγόντουσαν στην αρχή της διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, όμως πλέον δεν υπάρχει λόγος πλέον να συζητιούνται», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα του 21ου αιώνα, μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας με πολιτικά χαρακτηριστικά και προτάσεις. Άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι υπάρχει υπέρ του Αντώνη Σαμαρά ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που ανέτρεψε τους αρχικούς συσχετισμούς, το οποίο πιστεύω ότι θα κρίνει και την τελική του επικράτηση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: