10/11/09

Ασφαλή τα ξενοδοχεία της Ξάνθης


ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΥΧΙΑ

Μία καμινάδα, όπως φαίνεται, ήταν η αιτία του τραγικού θανάτου των δύο νέων ανθρώπων στο ξενοδοχείο «Νεφέλη», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών που πραγματοποιούν ειδικοί στον εν λόγω ξενοδοχείο από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, με αφορμή τον θάνατο ενός 27χρονου και ενός 28χρονου από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, το ατύχημα μάλλον συνδέεται με μία από τις τρεις καμινάδες του ξενοδοχείου, η οποία είχε σφραγιστεί πρόσφατα, κάτι που μάλλον εμπόδισε την σωστή κυκλοφορία των αερίων, με αποτέλεσμα τα καυσαέρια του καυστήρα που έβγαιναν από την μία, να «τραβηχτούν» από την άλλη και να διοχετευθούν, μέσω του συστήματος εξαερισμού, στα δωμάτια των δύο άτυχων νεαρών, με αποτέλεσμα να βρουν και οι δύο τραγικό θάνατο.

Το ξενοδοχείο παραμένει πάντως σφραγισμένο, ενώ ο 34χρονος ιδιοκτήτης του συνελήφθη και αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκε ελεύθερος. Ο τελευταίος, αφού εξέφρασε την λύπη του για τους δύο θανάτους, ισχυρίστηκε ότι οι τεχνικοί που έκαναν την εγκατάσταση του καυστήρα φυσικού αερίου τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν χρειαζόταν να γίνεται ετήσια συντήρηση.

ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΜΕΛΕΙΑ
Το περιστατικό, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε γενικότερη ανησυχία, αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα συστήματα κλιματισμού στα ελληνικά ξενοδοχεία. Για το θέμα μίλησε στην «Θ» ο κ. Ιωάννης Χαρίσης, διπλωματούχος ειδικός μηχανολόγος σε θέματα ψύξης και θέρμανσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «υπάρχει πιθανότητα αμέλειας από την πλευρά τόσο του συνεργείου που έκανε την εγκατάσταση, όσο και του συνεργείου που έκανε τις συντηρήσεις. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημα λειτουργούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε πιθανόν οι συντηρήσεις που έγιναν να ήταν πλημμελείς, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον έλεγχο στις καμινάδες εξαερισμού. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε ελέγχους ρουτίνας, όπου ο έλεγχος στις καμινάδες είναι συχνά πλημμελής, ιδιαίτερα αν αυτές είναι τοποθετημένες πολύ ψηλά, όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως αυτό στο οποίο συνέβη το ατύχημα. Πάντως αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αποτέλεσμα μίας κακής στιγμής, αφού υπήρξε αναρρόφηση των καυσαερίων του καυστήρα από το σύστημα εξαερισμού των δωματίων, βρέθηκε κάποια αστοχία υλικού στα δωμάτια των δύο θυμάτων και διοχετεύθηκε εκεί ικανή ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα ώστε να είναι θανατηφόρα. Αυτό από μόνο του είναι ένα σπανιότατο και εξαιρετικά ατυχές περιστατικό για να συμβεί. Πιθανότητα η γειτνίαση των δύο καμινάδων και μία πιθανή αστοχία του υλικού τους, που δεν έγινε αντιληπτή κατά τις συντηρήσεις, να έφερε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα». Σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο κ. Χαρίσης δήλωσε ότι «την απόλυτη ασφάλεια θα μπορούσε να την παρέχει μόνο ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ύπαρξη μονοξειδίου του άνθρακα, παρόμοιο με τα συστήματα πυρανίχνευσης που υπάρχουν ήδη τοποθετημένα στα περισσότερα ξενοδοχεία, το οποίο να είχε ανιχνευτές σε κάθε δωμάτιο, το οποίο θα προειδοποιούσε στην περίπτωση που θα υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση του αερίου αυτού, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άοσμο και άχρωμο, οπότε δύσκολα γίνεται διαφορετικά αντιληπτό».

Α. ΑΓΚΟΡΤΣΑΣ: «ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»
Σύμφωνα με τον γνωστό ξενοδόχο της πόλης μας Απόστολο Αγκόρτσα, μία τέτοια περίπτωση είναι «τόσο απίθανο να συμβεί που δεν δικαιολογεί καν το κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την ύπαρξη μονοξειδίου του άνθρακα στα δωμάτια». Όπως εξηγεί ο ίδιος «είναι σύνηθες, κατά της κατασκευή των καμινάδων εξαερισμού του καυστήρα και του κλιματισμού στα ξενοδοχεία, να τοποθετούνται αυτές σε κάποια σημαντική απόσταση, όχι μόνο για ν’ αποφεύγονται τέτοια τραγικά περιστατικά αλλά και για να μην υπάρχει διάχυση των οσμών των καυσαερίων του καυστήρα, μέσω του συστήματος εξαερισμού, στο εσωτερικό των δωματίων, κάτι που εξαιρετικά δυσάρεστο για τους πελάτες και το αποφεύγουμε επιμελώς κατά την τοποθέτηση των συστημάτων αυτών. Από την άλλη, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ένα ακόμη γεγονός που συνέτεινε στην δημιουργία του ατυχήματος. Τα ξενοδοχεία συνήθως χρησιμοποιούν καύσιμα για τους καυστήρες τους τα καυσαέρια των οποίων είναι ελαφρύτερα από τον ατμοσφαιρικό αέρα και δεν διοχετεύονται εύκολα στο σύστημα εξαερισμού. Το συγκεκριμένο όμως ξενοδοχείο χρησιμοποιούσε ένα μίγμα υγραερίου και φυσικού αερίου για τον καυστήρα του, τα καυσαέρια του οποίου είναι βαρύτερα του ατμοσφαιρικού αέρα, κάτι που διευκόλυνε την αναρρόφησή τους από την καμινάδα του συστήματος εξαερισμού των δωματίων…». Σε ερώτησή μας ,τέλος, αναφορικά με το θέμα των προβλεπόμενων από το νόμο συντηρήσεων των εγκαταστάσεων αυτών ο κ. Αγκόρτσας μας ενημέρωσε ότι «ο νόμος προέβλεπε μέχρι πρόσφατα την ανά πενταετία συντήρηση των καυστήρων, κάτι που με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επεκτάθηκε στην οκταετία. Όμως πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων προβαίνουν σε ετήσιους ελέγχους των καυστήρων, δεδομένου ότι η κακή τους λειτουργία σημαίνει σπατάλη σε καύσιμα, κάτι που έχει πολλαπλάσιο κόστος από την ίδια την συντήρηση. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η κακή συντήρηση που γίνεται συνήθως στους καυστήρες των οικιών, η οποία δεν είναι τακτική στις περισσότερες περιπτώσεις και αντιμετωπίζεται ως έξοδο από τους ιδιοκτήτες τους, εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ασφαλείας για τις κατοικίες από όσους υπάρχουν για τα ξενοδοχεία…».

ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: