Κ. ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ: «ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ»
Όλο και συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή, από έναν τόπο που άλλοτε άκμαζε η αγροτιά και τα παραγόμενα προϊόντα της.
Ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την αγροτιά, δεν αφορά μόνο την Ξάνθη, αλλά όλη τη χώρα. Ακόμα και την Ευρώπη, απ’ όπου το διευθυντήριο των Βρυξελών έχει δώσει μέσα σε σειρά ετών, σαφέστατα δείγματα προθέσεων για σταδιακό ξήλωμα της αγροτικής παραγωγής. Τα ίδια λόγια και την ίδια απαισιοδοξία εισπράττει κανείς, όπου κι αν κοιτάξει και όποιον κι αν ρωτήσει. Χειρότερα ναι, καλύτερα όχι και η πάντα παρούσα αλλά… αόρατη ελπίδα, μόνο ως μεταφυσική έννοια ακούγεται πια…
«Οι τιμές στα δημητριακά δεν ήταν καλές, καλαμπόκι και στάρι κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα (με ίδια τιμή καλαμποκιού και μαλακού σταριού) και κρίνονται άσχημες» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης. «Έντεκα λεπτά το κιλό το καλαμπόκι για τους παραγωγούς, 11,2 για την ΕΑΣ, αυτή ήταν η εκκαθάριση και σ’ αυτά τα πλαίσια κινούνται τα πράγματα. Εγώ δεν έχω πουλήσει ούτε κιλό με δεδομένες τις τιμές που δεν ικανοποιούν. Αυτή την περίοδο μαζεύουμε ακτινίδια, βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά και εκεί είναι πεσμένα τα πράγματα. Δεν μπορεί να γίνει κάτι πέρα από το να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο…».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ καταγράφει τη στροφή των αγροτών σε κάτι που να προδιαγράφεται ως αποδοτικότερο, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση» και προσθέτοντας: «Πέρυσι είχαμε λίγο ηλιόσπορο και φέτος φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ζήτηση και καλές τιμές. Κι έτσι στρεφόμαστε στην καλλιέργεια του ηλίανθου, χωρίς ακόμη να έχουμε υπογράψει συμβόλαια με τους εμπόρους. Πρόκειται για μια καλή κίνηση που είχε γίνει και υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό και υποχρέωνε να βάλουν οι αγρότες ελληνικά προϊόντα. Οι Βούλγαροι έκαναν “επιδρομές” με 17-20 λεπτά, είναι ανάγκη να κάνουμε συμβόλαια και αυτό είναι επίτευγμα».
«ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΑΚΑΤΕΨΕΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ»
Σχετικά με τις ντομάτες και τα τεύτλα που φαίνεται να «τσίμπησαν» κάτι, τώρα που η Ξάνθη σχεδόν τα εγκατέλειψε, ο κ. Χατζηελευθεριάδης δηλώνει: «Έγινε μια κίνηση, αλλά ούτε φέτος κρίνονται πολύ καλές οι τιμές. Μας έχουν σακατέψει οι Κινέζοι την τελευταία πενταετία! Το κόστος παραγωγής ήταν 700 ευρώ ανά τόνο και η τιμή που προσέφεραν οι αγοραστές ήταν 300 και στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έγινε… Η ΣΕΒΑΘ ήταν χάλια, προστέθηκαν κι αυτά και την τελείωσαν. Μάλιστα, έκλεισαν ακόμα και οι ιδιώτες υπό αυτή την επίδραση της Κίνας…».
Βέβαια, αν κοιτάξει κανείς βαθύτερα στα πράγματα, ίσως οι Κινέζοι –που βαφτίζονται υπαίτιοι πολλών δεινών, όχι απολύτως άδικα λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων- να χρησιμοποιούνται και να λειτουργούν ως πολιορκητικοί κριοί στο παγκόσμιο χωριό και σε συνθήκες διεθνοποίησης αλλά και κρίσης του κεφαλαίου. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, πολύ ευρύτερη συζήτηση…
Ρωτήσαμε τον κ. Χατζηελευθεριάδη για τις κινήσεις των αγροτών, για το αν προτιμούν τα προϊόντα της ΕΑΣ. Δυσχέρεια, δυστοκία και μια μιζέρια χωρίς ορατή διέξοδο και εδώ, όπως παντού. Το ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, φέρνοντας τους αγρότες ολοένα και σε μεγαλύτερο αδιέξοδο -αν όχι σε απόγνωση- χρεωμένους και με δυσχέρεια ακόμα και επιβίωσης, είναι βέβαια πασιφανές και επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της ΕΑΣ: «Τα προβλήματα των αγροτών ολοένα μεγαλώνουν. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο από τις τιμές που απολαμβάνουν τα προϊόντα. Κι έτσι οι αγρότες περιφέρονται ανάμεσα σε εμπόρους και ενώσεις, και –στις περισσότερες περιπτώσεις- χρεωμένοι. Κάπου εκεί ανάμεσα προσπαθούμε κι εμείς να διαφυλαχθούμε, για να μην πληρώσουμε τελικά εμείς τη νύφη»…
Θοδωρής Μπακάλης
1 σχόλιο:
Χα χα χα είναι σαν να μιλάει ο Ράπτης για την Κινέζικη λάιλαπα που ρήμαξε την ΣΕΒΑΘ. Όταν αυτά δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ τότε δίκαια οι αγρότες είναι σε αυτο το χάλι. Δεν είναι μόνο που είναι ανενημέρωτος είναι και επικίνδυνος.Ρωτήστε τον ποιά ήταν η τιμή στην αγορά του τοματοπολοτού όταν όλοι αυτοί πήγαιναν στα χωριά μαζί με τον Κοντό και έλεγαν στους αγρότες να μην βάλουν τομάτα αλλά δημητριακά γιατί θα έχουν καλές τιμές δηλαδή 8-10 λεπτά το κιλό όταν τότε η διεθνής τιμή στον τόνο του επεξεργασμένου τοματοπολοτού είχε φτάσει κοντά στα 900 ευρώ γιατί η ποιότητα του Κινέζικου τοματοπολοτού ήταν αναμφίβολη.
Τι προσπαθεί να κάνει και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα οι δικές του ευθύνες για το χάλι του αγροτικού κόσμου που είναι .Να μην ξεχνάει πως και αυτόε είναι ένας από τους αυτουργούς του εγκλήματος του κλεισίματος της ΣΕΒΑΘ ΣΕΠΕΚ μαζί με τα άλλα λαμπρά παλλικάρια του πρώην και παραλίγο πρώην βουλευτή.
Δημοσίευση σχολίου