ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Δεν αρέσει στις τράπεζες, όπως αναμενόταν άλλωστε, το σχέδιο νόμου (www.opengov.gr/ypoan) που έχει παρουσιάσει προς διαβούλευση η κα Λούκα Κατσέλη και το οποίο αφορά την ανακούφιση των δανειοληπτών με συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) θεωρεί ότι είναι αναγκαίες δώδεκα τροποποιήσεις σε ρυθμίσεις του σχεδίου, οι οποίες κινούνται προς τη δημιουργία αντικινήτρων για τους καταναλωτές που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν καταχρηστικά τον νόμο. Οι βασικότερες αλλαγές που επιδιώκουν οι τράπεζες αφορούν τον διπλασιασμό στο 20% επί των συνολικών ανεξόφλητων ποσών του ελάχιστου ποσοστού των ρυθμιζόμενων οφειλών καθώς και την τήρηση των δεδομένων ασυνεπών πιστοληπτικών συμπεριφορών επί μία δεκαετία σε βάσεις οικονομικής συμπεριφοράς, όπως αυτή που τηρεί η Τειρεσίας ΑΕ. Μάλιστα οι τράπεζες εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς «τίθεται θέμα σταθερότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος»!
Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί η έννοια της οριστικής μόνιμης, μη δόλιας αδυναμίας που αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή φυσικού προσώπου στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, προσθέτοντας ότι πρέπει να απαλειφθούν οι έννοιες «περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα» και «επαπειλούμενη αδυναμία», οι οποίες σύμφωνα με την ΕΕΤ είναι δύσκολο να προσδιορισθούν. Αντ’ αυτών προτείνεται ο ορισμός συγκεκριμένων ενδεικτικών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα μπορεί ένας ιδιώτης να πτωχεύσει.
Επιπλέον προκειμένου να αποφευχθεί καταστρατήγηση του νόμου, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υπάγονται στον νόμο περιπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν εντός ενός εύλογου διαστήματος -το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δώδεκα μηνών- που προηγείται του χρονικού σημείου όπου ο οφειλέτης εκδηλώνει την πρόθεσή του να πτωχεύσει. Ακόμη, ζητείται να οριστεί χρονικό διάστημα πριν από την πάροδο του οποίου ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση ρύθμισης οφειλών, σε περίπτωση απόρριψης της προγενέστερης, λόγω καταχρηστικής υποβολής της ή παραβίασης των υποχρεώσεών του.
Από την άλλη προτείνεται να καθοριστεί ως αρμόδιο δικαστήριο αντί του Ειρηνοδικείου -στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την κύρια κατοικία του- το Πολυμελές Πρωτοδικείο, το οποίο διαθέτει σύμφωνα με τις τράπεζες την εμπειρία εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα για τους εμπόρους. Ως προς την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού η ΕΕΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες προϋποθέσεις που να πληρούν οι φορείς που χορηγούν σχετικές βεβαιώσεις αποτυχίας του. Εξάλλου οι τράπεζες επιθυμούν σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί τελικά η απαλλαγή του καταναλωτή από τα χρέη του, αυτά να εκτοκίζονται αναδρομικά.
Τέλος, οι τράπεζες προτείνουν ο οφειλέτης να καταβάλλει κάθε μήνα ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του, το οποίο ορίζεται ότι θα διαρκεί από τρία έως πέντε έτη. Βάσει της ρύθμισης αυτής θα μπορεί το δικαστήριο να μειώσει ή να παρατείνει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι.
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΧΡΥΣΕΣ ΤΟΜΕΣ»
Τα απολύτως δικαιολογημένα… απωθημένα επαγγελματιών και καταναλωτών βγάζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, σχολιάζοντας την δημιουργηθείσα κατάσταση: «Επί σειρά ετών, τόσο εμείς σαν ομοσπονδία όσο και όλοι οι συνδικαλιστές, επισημαίναμε τις καταχρηστικές παραγράφους των τραπεζών για δανεισμό, κάρτες και θέματα συναλλαγών εν γένει με τους πολίτες. Πολλές φορές οι τράπεζες έχουν καταδικαστεί και μάλιστα σε μεγάλα πρόστιμα, πλην όμως τα κέρδη τους είναι τόσο μεγάλα που υπερκερνούν τα πρόστιμα. Και συνεχίζουν στον ίδιο σκοπό και με την ίδια τακτική. Πάγια θέση μας είναι αυτά να τελειώσουν και χαιρόμαστε που κατ’ αρχήν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση να μπει μαχαίρι στις παράνομες χρεώσεις, στα πανωτόκια, σ’ αυτά που απομυζούν επαγγελματίες και καταναλωτές». Προς επίρρωση όσων καταθέτει ξιφουλκώντας κατά των τραπεζών, ο κ. Τσιακίρογλου προσθέτει: «Τα παραπάνω αποδεικνύονται από το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες στην Ευρώπη που μεσούσης της οικονομικής κρίσης παρουσιάζουν υπέρογκα κέρδη! Αυτό οφείλεται στο ότι εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους κατά το δοκούν… Απομένει λοιπόν το πρακτικό μέρος του θέματος, δηλαδή το να μετουσιωθούν σε πράξη τα λόγια της κυβέρνησης και της κας Λούκας Κατσέλη».
Επισημαίνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς επί του θέματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης, δηλώνει: «Και οι τράπεζες επιδιώκουν με κάποιους τρόπους να κατοχυρώσουν τα χρήματά τους, αλλά όπως πάει, σε λίγο δεν… θα έχουμε “επιχειρείν”. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν λύσεις και χρυσές τομές. Τα σχέδια της υπουργού δεν είναι και κάτι τρομερό, μπορούν να εφαρμοστούν, ωστόσο αν γίνει αποδεκτό σαν αρμόδιο δικαστήριο το Πρωτοδικείο, ίσως γίνουν λίγο πιο μπερδεμένα τα πράγματα. Όπως και να ‘χει πάντως, πρέπει να βρεθεί τρόπος, γιατί θα μεγαλώσουν οι επισφάλειες. Κι απ’ ό,τι φαίνεται πάει να βρεθεί η χρυσή τομή. Ας ελπίσουμε να είναι προς το καλό όλων μας».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, αναμένει εξελίξεις επί των λεπτομερειών για να τοποθετηθεί, λέγοντας: «Σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασιστούν πράγματα για τις επιχειρήσεις. Άλλωστε η κα Κατσέλη έχει ζητήσει τις προτάσεις όλων των επιμελητηρίων της χώρας, τις οποίες θα στείλουμε εντός των ημερών. Ζητά συγκεκριμένα πράγματα (κατάσταση στο νομό, προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, για το πώς πρέπει να λειτουργεί το ΤΕΜΠΜΕ κ.α.). Περιμένουμε να δούμε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα και λεπτομερέστερα».
Τέλος, επικοινωνήσαμε και με την κα Όλγα Σπυρίδου, …πάλαι ποτέ πρόεδρο ενός Συλλόγου Δανειοληπτών που κάποτε είχε δημιουργηθεί στην πόλη μας, για να εισπράξουμε την απάντηση ότι «δεν υπάρχει τίποτε, κανένα ενδιαφέρον από πουθενά και δεν βρίσκεις δίκιο»! Η κα Σπυρίδου λέει ότι δεν υφίσταται ούτε σύλλογος ούτε ενδιαφερόμενοι: «Έτρεξα, πλήρωσα, υπάρχει κι ένας στην Αθήνα αλλά δεν μπορείς να τον βρεις, γενικώς δεν υπάρχει τίποτε!» κατέληξε…
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου