28/11/09

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει νέο Πρόεδρο


Στ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: «ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ»


Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝοΔΕ) Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία της Μιχαήλ Βόγδου.
Τη συνέντευξη συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΝοΔΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός ενώπιον της Κυριακάτικης διαδικασίας και δήλωσε την πλήρη ετοιμότητα του εκλογικού μηχανισμού.

Πλαισιωμένος από τους κ. Πουσπουρίκα και Δημαρχόπουλο, ο πρόεδρος της ΝοΔΕ ευχαρίστησε «από καρδιάς όλα τα ΜΜΕ της Ξάνθης που τον τελευταίο μήνα έδωσαν πολύ μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα και ο κόσμος έχει ενημερωθεί με τον καλύτερο τρόπο». Αναφερόμενος στα της διαδικασίας, ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι «για πρώτη φορά αποφάσισε το κόμμα να συμμετάσχει και να ψηφίσει ολόκληρη η κοινωνία που αγωνιά για τη χώρα, για τα πολιτικά κόμματα, για τη ΝΔ» και πρόσθεσε: «Επιτέλους κι εμείς αποφασίσαμε και τροποποιήθηκε το καταστατικό ώστε να πάμε στις εκλογές με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Θα εκλεγεί ο εκλεκτός που θα ηγηθεί του κόμματος και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της χώρας μας. Εισακούστηκε η θέση μας, είχα στείλει έγγραφο που ζητούσε εκλογή από την κοινωνία και φτάσαμε στη χαρά να γίνει. Ευχόμαστε να γίνει αυτό και στις επόμενες εκλογές οργάνων, για να έχουμε τους καλύτερους και πιο αποδεκτούς υποψηφίους».
Απηύθυνε δε κάλεσμα «προς όλους τους πολίτες της Ξάνθης που επιθυμούν να συμμετάσχουν -μέλη και μη- να έρθουν να ψηφίσουν παροτρύνοντας και φίλους, εφόσον βέβαια ασπάζονται τις αρχές και τις θέσεις της ΝΔ και δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο πολιτικό κόμμα». Σημείωσε ότι «τον συντονισμό των τερματικών στο νομό μας έχει αναλάβει ο κ. Καρυπίδης» και αναφέρθηκε στα διαδικαστικά (σσ. παρατίθενται παρακάτω) με την Ξάνθη να έχει οκτώ εκλογικά κέντρα με δώδεκα εκλογικά τμήματα και τριάντα τερματικά. Ο ομιλητής χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη το τελευταίο διάστημα», λέγοντας: «Είχαμε πολύ μεγάλη προσφορά από νέους ανθρώπους για επάνδρωση εφορευτικών επιτροπών και τερματικών και πολύ μεγάλη προσφορά απ’ όλους τους φορείς στην διεκπεραίωση των εκλογών. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο, έχω κάνει σαν πρόεδρος της ΝοΔΕ άλλες τρεις εκλογές και δυστυχώς δεν είχαμε πολλούς ανθρώπους. Τώρα δηλώνουμε πανέτοιμοι». Τέλος, ευχαρίστησε και τον ΟΤΕ Ξάνθης που «ήταν δίπλα μας σε ό,τι χρειαστήκαμε».

ΕΝΩΤΙΚΟΣ Ο ΜΩΡΑΪΤΗΣ, ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Ακολούθησαν ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ, με πρώτο να διατυπώνεται το παράπονο για την επιλογή της ημέρας και του χρόνου (σσ. Παρασκευή μεσημέρι) για τη συνέντευξη. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες εφημερίδες θα μοιραστούν τη Δευτέρα, ο κ. Μωραΐτης απάντησε γελώντας «για να πουλήσετε περισσότερες εφημερίδες το Σαββατοκύριακο» και διευκρίνισε ότι «η Ρηγίλλης είπε οι συνεντεύξεις να γίνουν σήμερα, μη γνωρίζοντας ότι κάποιες εφημερίδες της επαρχίας κυκλοφορούν τη Δευτέρα».
Ο κ. Μωραϊτης εμφανίστηκε ενωτικός και απέφυγε σχολιασμούς: «Κράτησα αποστάσεις από τους υποψηφίους και είμαι στη διάθεση όλων. Δεν έχω υπογράψει σε κανέναν υποψήφιο, δεν έχω ταχθεί ανοιχτά με κανέναν. Φυσικά και θα ψηφίσω κάποιον» είπε και εξήγησε: «Είμαι πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του νομού, αλλά δεν ήθελα και να στερήσω από κανέναν πολίτη το δικαίωμα και τη χαρά του δικαιώματος επιλογής. Δεν θα υποδείξω σε κάποιον τι να ψηφίσει, οι πολίτες του νομού μας είναι ώριμοι». Απέφυγε δε να σχολιάσει –κατόπιν ερωτήματος- την απουσία στελεχών στις ομιλίες που έγιναν σε άλλες πόλεις της Θράκης, λέγοντας: «Δεν θα ερμηνεύσω κανένα στέλεχός μας και κανέναν άνθρωπο για την επιλογή του. Διευκόλυνα και θα διευκολύνω όλους τους εκπροσώπους και όλους τους υποψήφιους και αυτό θα κάνω. Μ’ ενδιαφέρει και η επόμενη μέρα, η ενότητα του κόμματος, δεν ανησυχώ γι’ αυτήν, απλά πρέπει να κρατηθούν κάποιες ισορροπίες».
Τέλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι οι εκλογές της ΝοΔΕ είναι το καλοκαίρι και κατέθεσε στοιχεία που του ζητήθηκαν: «Η ΝοΔΕ Ξάνθης έχει 8.500 μέλη στους καταλόγους της. Το 2007 για την Τ.Ο. ψήφισαν 950 σε σύνολο 5.000 της πόλης και 3.500 συνολικά. Το 2008 έγινε ανανέωση και επαναβεβαίωση, ωστόσο οι νέοι κατάλογοι θα ισχύουν από την Κυριακή και θα είναι οι φρεσκαρισμένοι και έγκυροι».

Μ. ΠΟΥΣΠΟΥΡΙΚΑΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ»
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας, συμπλήρωσε ότι «πάμε σε πολύ ανοιχτή και πολύ δημοκρατική διαδικασία» και τόνισε: «Αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ανάλογη του ΠαΣοΚ, που την πρώτη φορά πήγε σε διαδικασία επιβεβαίωσης με έναν υποψήφιο και τη δεύτερη με συγκεκριμένες καταστάσεις. Σ’ εμάς όλοι είναι δυνητικοί ψηφοφόροι και δεν πάμε με μηχανισμούς και καταστάσεις. Η αξιοπιστία και η δημοκρατικότητα είναι εγγυημένες».
Ο κ. Πουσπουρίκας εξέφρασε την ευχή να κεφαλαιοποιηθεί η κινητοποίηση που παρατηρείται εν όψει της Κυριακής και να αλλάξουν δομές και διαδικασίες στο κόμμα: «Υπάρχει μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ξάνθης κινητοποίηση υποστηρικτών των τριών υποψηφίων. Ευχή μας είναι όλο αυτό το δυναμικό και η ζέση να δουλέψουν και για το κόμμα και η πρώτη μάχη που έρχεται είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Δεν θα ξαναείμαι υποψήφιος σε κομματικό οφίτσιο, αλλά το μήνυμά μου είναι: όλα αυτά τα στελέχη και μέλη τη Δευτέρα να βρίσκονται κοντά στο κόμμα, στον πρόεδρο και στη ΝΔ τοπικά. Ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά, αλλά από Δευτέρα μπαίνουμε σε διαδικασία συζήτησης τι έφταιξε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Κυρίως πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κόμμα. Θεωρώ ότι θ’ αλλάξουμε εποχή και όχι πρόσωπο, πρέπει ν’ αλλάξουμε διαδικασίες, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ιδεολογία. Και πρέπει να μας μείνει και το ανθρώπινο δυναμικό. Να μια ευκαιρία ν’ αλλάξουμε –πέρα από τον αρχηγό- και δομές, νοοτροπία και συμπεριφορά», κατέληξε.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ
«Τα αποτελέσματα δεν θα βγαίνουν τμηματικά, αλλά θα συγκεντρωθούν και θα βγουν όλα μαζί» δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, αναλύοντας: «Θα τα ξέρουμε νωρίς, αφού δεν υπάρχει σταυροδοσία. Θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια και νομίζω ότι μέχρι τις δέκα το βράδυ -αν δεν έχουμε υπέρβαση του χρόνου- θα έχουμε τα αποτελέσματα. Φυσικά αν με το κλείσιμο των καλπών στις εφτά έχουμε ροή, θα παραταθεί ο χρόνος ώστε να ψηφίσουν όλοι. Υπάρχει κεντρική εφορευτική επιτροπή που θα είναι επί ποδός και στην οποία συμμετέχουν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη όλων των υποψηφίων, καθώς και νομικοί. Όλα θα πάνε καλά» είπε και κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι σήμερα Σάββατο -το μεσημέρι- θα γίνει και πανελλαδική πρόβα σε όλα την Ελλάδα.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 07.00 και θα περατωθεί στις 19.00 και τα εκλογικά τμήματα στο νομό μας είναι: στην αίθουσα του δημαρχείου Αβδήρων, στα Πνευματικά Κέντρα Γενισέας και Ερασμίου, στο κατάστημα του Αχμετζίκ Ριντβάν στη Σμίνθη, στα ΚΑΠΗ Λευκόπετρας και Σταυρούπολης, ενώ στην Ξάνθη κάλπες θα υπάρχουν στις αίθουσες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του Δημοτικού Κολυμβητηρίου («Αρίων»). Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία, μπορούν ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από τον δήμο που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και ανεξάρτητα από την περιοχή της τοπικής οργάνωσης που είναι εγγεγραμμένοι, εάν είναι ήδη μέλη του κόμματος. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με καταχώρισή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών. Σε περίπτωση που ουδείς συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και εφαρμόζονται και σ’ αυτήν αναλόγως όλες οι διατάξεις που διέπουν τον τρόπο διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας. Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα του εκλέγειν έχουν μόνον όσοι επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους ή ενεγράφησαν ως μέλη του κόμματος κατά την πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα αποκλειστικώς και μόνο στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν προσέλθει κατ’ αυτήν. Σε κάθε εκλογικό τμήμα η κατάσταση ψηφισάντων της πρώτης ψηφοφορίας αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τον αριθμό 210 3255255 (από 09.00 ως 21.00), να απευθύνονται στις τοπικές οργανώσεις ή να προστρέξουν στην ιστοσελίδα www.nd.gr.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Στο μεταξύ, κορυφώθηκαν χθες οι προεκλογικές δραστηριότητες των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, με ομιλίες των δύο «φαβορί» στην Αθήνα (Ντόρα Μπακογιάννη στην πλατεία Κοτζιά και Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο). «Τέρμα τα κλειστά κυκλώματα και οι κλειστές πόρτες. Η ΝΔ ανοίγει για όλους, αυτή είναι η φωνή της βάσης» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Εγώ δεν διέσπασα ποτέ την ΝΔ και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ότι μπορεί να την διασπάσει» αντέτεινε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Όσοι νοιαζόμαστε να είμαστε παρόντες την Κυριακή, να έχουμε υπόψη μας ότι εκλέγουμε όχι μόνο πρόεδρο, αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό», δήλωσε χθες ο κ. Δημήτρης Σιούφας, τονίζοντας ότι «η οργανωτική επιτροπή, ο μηχανισμός του κόμματος αλλά και οι υποψήφιοι, έχουν φροντίσει για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εκλογής και εγγυώνται το αδιάβλητο, διαφανές και άψογο του πολιτικού και οργανωτικού αυτού εγχειρήματος».
Εν τω μεταξύ, σε μάχη «ψήφο-ψήφο» εξελίσσεται η εκλογή προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας της «Public Issue» για την «Καθημερινή. Στην πρόθεση ψήφου μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 41,5%, έναντι 41% της Ντόρας Μπακογιάννη και 14% του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Διαφορετική εικόνα δίνει δημοσκόπηση της «Focus» για την ιστοσελίδα «newstime», με προβάδισμα 4,8% της Ντόρας Μπακογιάννη στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ. Προβάδισμα για την κα Μπακογιάννη καταγράφεται και σε περίπτωση δεύτερου γύρου.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: