28/11/09

Πιέσεις εξωτερικού «έριξαν» τον δείκτη του Χ.Α.Α.


Δ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΛΟΓΙΚΗ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ …ΑΓΑΡΜΠΗ»


Η ελεύθερη πτώση που παρατηρήθηκε στον Δείκτη Τιμών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών την περασμένη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου φαίνεται πως θύμισε σε πολλούς τραυματικές εμπειρίες του 2001, ενώ ενίσχυσε και τους φόβους περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίες, φόβοι που σε μεγάλο βαθμό ενισχύθηκαν και από τις πρόσφατες δραματικές δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλου. Αποτέλεσμα του γενικότερου κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί τελευταία γύρω από τα ελληνικά δημόσια οικονομικά φαίνεται λοιπόν πως ήταν η ταχύτατη απόσυρση των ξένων, κυρίως, επενδυτών από μετοχές του τραπεζικού, κατά κύριο λόγο, κλάδου, με αποτέλεσμα ο δείχτης του Χ.Α.Α. να σημειώσει πτώση της τάξης του 6,21%, ως επιστέγασμα μιας γενικότερης πτωτικής πορείας του δείκτη τον τελευταίο καιρό.

Δ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΛΟΓΙΚΗ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ»
Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πανικός της στιγμής και των εντυπώσεων υπερισχύουν τόσο των γεγονότων όσο φυσικά και της λογικής, κάτι που συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Όμως όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο κ. Δημοσθένης Παυλίδης από το χρηματιστηριακό γραφείο «Πρωταγόρας» της πόλης μας, «η διόρθωση που παρατηρήθηκε για τους ανθρώπους της αγοράς ήταν μάλλον αναμενόμενη και σίγουρα φυσιολογική. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 9 Μαρτίου ο δείκτης του Χ.Α.Α., μετά από συνεχή πτώση, έφτασε στα επίπεδα των 1004,59 μονάδων, για να πάρει μετά την «ανηφόρα» μέχρι τις 2932 μονάδες στις 15 Οκτωβρίου. Αυτό το επίπεδο όμως δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα αφού η αγορά προεξοφλούσε αυτό το διάστημα τις πληροφορίες για έξοδο από την κρίση, κάτι που ήταν βέβαια αληθές για κάποιες μεγάλες οικονομίες του εξωτερικού, όμως για την Ελλάδα τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν ξεκινούσε να βγαίνει από την κρίση αλλά αντιθέτως ουσιαστικά είχε αρχίσει να βυθίζεται σε αυτήν, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους απέκρυψε δημιουργώντας τεχνητά ένα κλίμα ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, κάτι που αποδείχθηκε όμως ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, σε συνδυασμό με τα άσχημα νέα από την Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, αλλά και το ατόπημα, κατά την δική μου γνώμη, του κ. Προβόπουλου να θέσει το πρόβλημα σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, καταρράκωσαν την ήδη πεσμένη ψυχολογία στην αγορά, με τα αποτελέσματα που είδαμε όλοι…».

«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ»
Η «επίθεση» όμως που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται όμως πως επιβεβαιώνουν τον κ. Προβόπουλο αφού τους φόβους τους οποίους εξέφρασε ο τελευταίος φάνηκε να επιβεβαιώνονται από τους επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν ν’ απαλλαχθούν το συντομότερο δυνατό από τα τραπεζικά «χαρτιά». Υπάρχει τελικά κίνδυνος για την κερδοφορία τους, η οποία έχει κατά καιρούς στοχοποιηθεί ως υπέρογκη; Κατά πόσο επηρέασαν επίσης γεγονότα όπως η «κατακρήμνιση» της οικονομίας του Ντουμπάι και οι φόβοι για υποβάθμιση των ?ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου; Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, όσο βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ουσιαστικά τις στηρίζει. Ακόμη πάντως και να μην γινόταν τίποτε στο Ντουμπάι ή με τα ομόλογα, πάντα υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις, ιδιαίτερα από επιθετικούς ξένους θεσμικούς επενδυτές, αν και αυτή τη φορά υπήρξε και μία έμμεση πίεση από την Ε.Κ.Τ. από την πλευρά της μη επαρκούς στήριξης των ελληνικών τραπεζών, γεγονότα που εκδηλώθηκαν με την αυξημένη πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές τους. Συνολικά θα πρέπει συμπερασματικά να παραδεχθούμε ότι η διόρθωση αυτή θα γινόταν τελικά κάποια στιγμή. Ίσως όχι τόσο …άγαρμπα, όμως θα γινόταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στο Χ.Α.Α. υγιείς εταιρείες, ιδιαίτερα μεταξύ των τραπεζών. Οι τελευταίες, πέρα από τις βαλκανικές τους περιπέτειες οι οποίες όμως εκτιμώ πως ήταν στην σωστή κατεύθυνση, δεν έχουν άλλες «σκιές» στα χαρτοφυλάκιά τους τα οποία συγκριτικά με άλλα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού θεωρούνται υγιέστατα. Αποτελούν μάλιστα ισχυρότατο μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, έχουν καλή κερδοφορία και παρά την «επίθεση» που δέχθηκαν θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μεσο – μακροπρόθεσμα. Το μόνο γεγονός που πιστεύω πως θα μπορούσε ουσιαστικά ν’ ανακόψει την πορεία αυτή δεν είναι άλλο από την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μία διαδικασία επιτήρησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που και πάλι όμως θα δημιουργούσε προβλήματα κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας των επενδυτών».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: