13/11/09

Νέο πλήγμα στην ακέφαλη ΣΕΚΑΠ

ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ «ΦΤΗΝΑ» ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε –



-Χ. ΠΟΥΛΙΟΣ: «ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΑΜΕΣΑ…»
-ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Την αισθητή αύξηση της ελάχιστης φορολογίας στα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού αποφάσισαν την περασμένη Τρίτη 10 Νοεμβρίου οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε., στα πλαίσια της έντασης της αντικαπνιστικής εκστρατείας στις χώρες – μέλη της Ένωσης. Η απόφαση αυτή πλήττει κυρίως τα λεγόμενα «φτηνά» τσιγάρα και τις καπνοβιομηχανίες που τα παράγουν, ενώ αφορά κυρίως επτά κράτη – μέλη που έχουν την χαμηλότερη φορολογία στα προϊόντα καπνού, δηλαδή τις Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και φυσικά την Ελλάδα.

Πλήττει περισσότερο την ΣΕΚΑΠ, την τελευταία Συνεταιριστική Βιομηχανία της Ξάνθης, που παραμένει απέναντι σε αυτήν την μεγάλη απειλή, τον πραγματικό όλεθρο, χωρίς διοίκηση, χωρίς διευθυντήριο που θα πάρει τις μεγάλες αποφάσεις.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η φορολογία στα τσιγάρα είναι μάλλον περίπλοκη αφού ο φόρος που επιβάλλεται αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη:
- από τον πάγιο φόρο που αναλογεί σε 5,5102 ευρώ ανά 1000 τσιγάρα, ο οποίος είναι ίδιος για όλα τα εμπορικά σήματα,
- από τον αναλογικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται ανάλογα με την τιμή των τσιγάρων και
- από τον ΦΠΑ ο οποίος φτάνει το 15,97% και επιβάλλεται επίσης ανάλογα με την τιμή των τσιγάρων.
Σημαντικό ρόλο για τον προσδιορισμό του τελικού ύψους της φορολογίας στα τσιγάρα παίζουν τόσο οι πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς των καπνοβιομηχανιών, ντόπιων και ξένων, όσο και οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας που τις επηρεάζουν. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΣΕΚΑΠ Χρήστο Πούλιο «η καθιέρωση από το τελευταίο, το 2005 όταν στην ηγεσία του βρισκόταν ο κ. Αλογοσκούφης, ελάχιστης φορολογίας για τα λεγόμενα «φτηνά» τσιγάρα, σήμανε και την εξάρτηση της φορολογίας τους από την τιμή του σήματος που έχει κάνει την μεγαλύτερη κατανάλωση την προηγούμενη χρονιά, η οποία καθορίζεται ουσιαστικά ως βάση για τον υπολογισμό των τιμών των «φτηνών» τσιγάρων».

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Οι επιπτώσεις της καθιέρωσης της ελάχιστης φορολόγησης στα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τον κ. Πούλιο ήταν δυσμενέστατες για τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Όπως ο ίδιος εξηγεί «αυτό ουσιαστικά «χαντάκωσε» τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες, δεδομένου ότι η σύνδεση της φορολόγησης των «φτηνών» τσιγάρων με τα «ακριβά» αύξησε την φορολογία και την τιμή των πρώτων, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από τις τρεις ελληνικές καπνοβιομηχανίες που έχουν πλέον απομείνει στην χώρα. Το κλείσιμο της «ψαλίδας» στις τιμές μεταξύ των ελληνικών τσιγάρων και των εισαγόμενων έχει αποβεί σε μεγάλο βαθμό σε βάρος των ελληνικών καπνοβιομηχανιών, μεταξύ των οποίων πρώτη σε μερίδιο αγοράς είναι και η ΣΕΚΑΠ η οποία από αυτές τις αποφάσεις πλήττεται καίρια. Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο που έγινε σε βάρος των ελληνικών καπνοβιομηχανιών. Την ίδια περίοδο το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε ακόμη και να επιδοτήσει την πολυεθνική «Philip Morris», επιδοτώντας την μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην «Παπαστράτος» από τον Πειραιά, κάτι πρωτάκουστο για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχορηγώντας ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που αποτέλεσε ουσιαστικά μία σημαντική χαριστική παροχή προς την πολυεθνική καπνοβιομηχανία και φυσικά λειτούργησε σε βάρος των ελληνικών καπνοβιομηχανιών». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το αν η επιβολή της ελάχιστης φορολογίας στα φτηνά ελληνικά τσιγάρα θα μπορούσε να αρθεί από το νέο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Πούλιος ήταν μάλλον απαισιόδοξος υπενθυμίζοντας ότι «δυστυχώς στην χώρα μας όταν μπαίνει ένας νέος φόρος δύσκολα αίρεται ακόμη και από τη νέα κυβέρνηση που ακολουθεί αυτήν που τον επέβαλλε…».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής για την αύξηση της ελάχιστης φορολογίας, η οποία θα έπρεπε να γίνει σταδιακά μέχρι το 2014. Για τις επτά προαναφερθείσες χώρες αλλά και για την Ελλάδα η περίοδος αυτή για την προσαρμογή της ελάχιστης φορολογίας στα τσιγάρα επεκτάθηκε μέχρι το 2018, αφού αναγνωρίστηκε η αδυναμία τους να ευθυγραμμιστούν με το ισχύοντα σήμερα ελάχιστο συντελεστή, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν ακόμη την χαμηλότερη φορολογίαστα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: